Pocta Christě McAuliffe

Sharon Christa McAuliffe

Už za pár dní tomu bude 32 let, co se nad floridským kosmodromem během startu rozpadl raketoplán Challenger. 28. leden 1986 znamenal obrovský šok nejen pro pilotovaný program, NASA, Ameriku, ale zasažen tragickou zprávou byl tehdy celý svět. Svůj podíl na tom měl fakt, že málokterá předchozí mise byla tak intenzivně sledována médii, jako právě nešťastný let STS-51-L. Středobod onoho zájmu se v okamžiku startu nacházel na spodní palubě, takzvaném middecku, na sedadle vpravo. Byla jím sedmatřicetiletá Sharon Christa McAuliffe a místo v historii si měla zajistit tím, že byla prvním skutečně civilním pasažérem raketoplánu. Navíc její profesí byla pedagogika – Christa byla profesorkou společenských věd na střední škole v Concordu ve státě New Hampshire. Právě její povolání jí zajistilo místo na palubě Challengeru, byla totiž finalistkou programu „Teacher in Space“, který v srpnu 1984 vyhlásila Reaganova administrativa. Z paluby raketoplánu měla odvysílat živé reportáže pro studenty a natočit několik jednoduchých experimentů, které měly být doplněny o metodické materiály a distribuovány do škol. Bohužel, místo v historii získala Christa spolu se šesti kolegy ze zcela jiného důvodu. Její mise zůstala nenaplněna – tedy až do letošního roku.

Arnold (vlevo) a Acaba na palubě Discovery během mise STS-119

Arnold (vlevo) a Acaba na palubě Discovery během mise STS-119
Zdroj: tumblr.com (kredit: NASA)

Tento týden proběhla médii zpáva, že některé z lekcí, které Christa McAuliffe chtěla během letu STS-51-L natočit, přeci jen spatří světlo světa. Stane se tak díky tomu, že na ISS se letos vystřídají dvě velmi zajímavé postavy. První z nich je Joe Acaba, současný člen Expedice 54 a veterán mise STS-119 a Expedice 31/32. V současnosti už „kroutí“ poslední týdny před plánovaným návratem na Zem v únoru. Druhou postavou je Richard „Ricky“ Arnold, taktéž veterán mise STS-119. Spolu s Andrewem Feustelem a Olegem Artěmjevem by měli ke stanici odstartovat v březnu na palubě Sojuzu MS-08 a stát se součástí Expedice 55. Co však mají Joe Acaba a Ricky Arnold společného? Krom společného letu k ISS na palubě Discovery v březnu 2009 je dalším průsečíkem jejich osobností pedagogika.

Acaba v minulosti působil jeden rok jako profesor fyziky na střední škole ve floridském Melbourne a čtyři roky jako učitel matematiky a fyziky na škole v Dunnellonu. Arnold pro změnu působil v letech 1996-2004 coby učitel matematiky a fyziky na středních a základních školách v Saúdské Arábii, Indonésii a Rumunsku. NASA jejich zkušeností chce využít v rámci kampaně „A Year of Education on Station (Rok vzdělávání na stanici)“.

Christa McAuliffe během nácviku na jeden z experimentů pro školáky

Christa McAuliffe během nácviku na jeden z experimentů pro školáky
Zdroj: flickr.com (kredit: NASA Johnson)

A právě v rámci Roku vzdělávání se oba bývalí pedagogové rozhodli vzdát hold své předchůdkyni Christě McAuliffe a na palubě ISS provést čtyři z lekcí, jež Christa připravila pro svůj let. Celý záměr oznámil Joe Acaba 19. ledna během telekonference se studenty Framingham State University, jejíž absolventkou byla i Christa McAuliffe.

Původně mělo být na palubě Challengeru Christou natočeno šest experimentů na různá témata: chování bublin v tekutinách, hydroponický box, demonstrace chromatografie, magnetismus, jednoduché stroje a Newtonovy zákony. Podle dostupných informací by měli Acaba a Arnold provést a natočit čtyři z těchto experimentů – chování bublin, hydroponii, chromatografii a Newtonovy zákony, přičemž některé z experimentů budou provedeny přesně tak, jak to plánovala Christa McAuliffe, jiné budou muset být adaptovány pro využití materiálů a vybavení dostupného na ISS. Lekce včetně metodických podkladů by měly být publikovány a dány k dispozici školám v průběhu jara.

Mise Christy McAuliffe, před dvaatřiceti lety tak tragicky přerušená, nyní svým způsobem pokračuje dál a doufejme, že pomůže přivést pozornost a zájem dnešních školáků k vědě a technice. Naplní se tak Christino motto: „I touch the future. I teach. (Dotýkám se budoucnosti. Učím.)“…

Zdroje informací:
collectspace.com
challenger.org
jsc.nasa.gov
wickedlocal.com
https://www.ctvnews.ca/

Zdroje obrázků:
https://en.wikipedia.org/wiki/File:ChristaMcAuliffe.jpg
https://78.media.tumblr.com/…/tumblr_inline_owl1hoyb4W1tzhl5u_1280.jpg
https://www.flickr.com/photos/nasa2explore/10747999633

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

19 komentářů ke článku “Pocta Christě McAuliffe”

  1. Čajka napsal:

    CHALLENGER ANNIVERSARY 33!
    Předevčírem bylo 33 let výročí!Měla jsem referát na AJ o Challengeru a dostala jsem jedničku!

  2. Čajka napsal:

    Pane Šamárku, mohl byste o Christě ještě něco napsat? Byla bych moc ráda. Jsem jí
    totiž moc podobná – vzhledem, povahou i datem narození – 5.9. 😀

  3. Čajka napsal:

    Posílám vám odkaz na web Challenger Center,kde jsou i návody k experimentům.Zkoušela jsem chování bublin,ale nepovedlo se to.

    odkaz:https://www.challenger.org/challenger_lessons/christas-lost-lessons/

  4. Čajka napsal:

    Víte že by letos 2.9. Christa slavila sedmdesátiny?

  5. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Je opravdu hezké, že to chtějí za ni dokončit, I po tolika letech.
    I tak si nemyslím, že v popularitě trhnou Chrise:-). Ale bude to určitě fajn. On I ten původní nápad – teacher in space byl skvělý, nějak opět přiblížit kosmonautiku lidem, aby se o ni začala zajímat nová generace, začala, ale z úplně jiného důvodu.

  6. maro napsal:

    Akorát že možná právě ta šílená sledovanost a očekávání veřejnosti při stále odkládaném startu vytvořila na řídící letů až takový tlak, že to vedlo k jejich špatnému rozhodnutí nechat start proběhnout a k následné katastrofě. Vždyť ten start se odložil celkem třikrát ve čtyřech dnech. Člověk úplně cítí tu frustraci těch rodin, tříd žáků, kteří na mysu trávili ty dny po hotelích a čekali, jestli se dnes už konečně poletí. A teď máte po čtvrté říct, že asi moc mrzlo a tedy dnes zase ne. Jenže co když bude stejně mrznout i v dalších dnech? Fakt chcete ve všech novinách číst, že nás zastaví i mráz pár stupňů pod nulou? Že se to v těch mínusech pořádně netestovalo? Ono to vyjde …

  7. Petr Hájek napsal:

    Myslím ,uctivá vzpomínka oběti dobývání vesmíru.Je potřeba připomenout jak náročný a riskantní podnik to je.

  8. Kamil napsal:

    Barbara Morganová, náhradnice Christy, ve vesmíru žádné takové experimenty nedělala? Letěla raketoplánem v roce 2007.

    • MichaelM napsal:

      Asi ne. Ona byla a letěla jako normální NASA astronautka.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Experimenty ne (alespoň co vím), ale během svého letu STS-118 měla několik telerozovorů se studenty různých škol.
      Její pozice byla trochu schizofrenní, protože byla původně součástí programu Teacher in Space a dělala náhradnici Christě McAuliffe, ale nakonec se stala součástí oddílu astronautů normální cestou jako Mission Specialist.
      NASA po roce 2000 vyhlásila program Educator Astronaut Project, kdy se měli stát členy oddílu specificky učitelé. Právě Acaba a Arnold (spolu s Dorothy Metcalf-Lindenburger) byli součástí EAP, nicméně v reálu fungují jako běžní MS.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.