Lednová kosmoschůzka

Muon Shower zdroj: scipp.ucsc.edu

Vždy poslední středu v měsíci pořádá Kosmo Klub o.s. akci s názvem Kosmoschůzka, na níž můžete shlédnout a poslechnout si obvykle dvě až tři zajímavé přednášky z kosmonautiky a příbuzných oborů. !!!POZOR Kosmoschůzka proběhne na jiném místě!!!: Po dlouhých letech v exilu se opět vrací do prostor pražského Planetária. (viz mapa níže). První část aktuální Kosmoschůzky bude vyhrazena problematice ionizujícího záření v kosmu. V druhé části vás čeká historie, současnost i budoucnost satelitní sítě Iridium.

 

Lednová Kosmoschůzka:

středa 31. ledna 2018 od 18:00 hodin,

Planetárium Praha
Královská obora 233,
170 21 Praha 7

vstup zdarma

 

zobrazit mapu

 

Michal Marčišovský: Ionizující záření v blízkém vesmíru

Problém záření pocházejícího z naší soustavy a galaktického záření, jejich detekce a ochrany posádek i elektroniky před jejich účinky.

 

Pavel Mašek: Po stopách a o budoucnosti unikátní satelitní sítě Iridium

Iridium NEXT

Měla sloužit byznysmenům a propojit lidi po celém světě. Jediný telefon s jedinou SIM kartou se 100 % celosvětovým pokrytím díky 77 satelitům měl navždy změnit svět telekomunikací. Škarohlídi tvrdili, že to nejde uskutečnit. Firma Motorola se ale nevzdala. Trvalo to více jak 10 let a satelitní síť Iridium byla funkční, ale skoro nikdo ji pak už nechtěl používat. Kvůli enormním provozním nákladům měla být zničena, ale samotný prezident USA si to tehdy nepřál. Na jeho názoru ale nezáleželo, síť Iridium byla čistě komerční ve vlastnictví soukromých vlastníků. V roce 2000 dochází ke změně vlastníků sítě Iridium a celkovému oživení.

Letos uplyne 20 let od zahájení provozu satelitní sítě Iridium a zároveň ještě letos by mělo dojít k dokončení generační obměny na druhou generaci tohoto systému.

Iridium NEXT má našlápnuto způsobit malou revoluci v několika oblastech, zejména v letectví. Možná už letos, anebo příští rok. A třeba nikdy. Iridium je taková jedna nikdy nekončící detektivka.

Telefony a terminály Iridium tak aktuálně najdete nejen u cestovatelů všech druhů, mořeplavců, vládních složek, při přírodních katastrofách, na zvířatech v rezervacích, ale nově jednou třeba i v každém dopravním letadle.

Stálo mě to něco času, něco peněz, něco nervů, vysvětlování že možná nejsem ruský špion, ale byl jsem tam. Při startu prvních 10 satelitů Iridium NEXT, v řídícím centru Iridium SNOC, v Iridium přepojovací pozemní stanici, stejně jako v továrnách Orbital ATK a Thales Alenia Space. Stejně jako v české firmě, která dodává komponenty pro satelity Iridium NEXT. Dovolte mi být Vaším zprostředkovatelem.

Tam kde ostatní končí, Iridium začíná.
 

Změna programu vyhrazena

Více informací na webových stránkách Kosmo Klubu, o.s. (http://klub.kosmo.cz/novinky) nebo na e-mailu Kosmoschůzek ([email protected]). Hlavním organizátorem akce je Petr Tomek – petrtomek98(c)gmail.com.

Přidejte se k události také na Facebooku!

Zdroje obrázků:
http://scipp.ucsc.edu/outreach/HS_Interns/2014Website/Muon%20Shower.jpg
http://spaceflight101.com/spacecraft/wp-content/uploads/sites/18/2017/01/ Iridium-NEXT-2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Lednová kosmoschůzka”

  1. Kamil napsal:

    Pokud budete přednášky natáčet, moc se přimlouvám za jejich sdílení právě zde. Příběh Iridia by mě opravdu zajímal

    • Pavel Mašek napsal:

      Díky za zájem. Já bych raději bez natáčení. Pokud bude muset být záznam, budu muset některé fotky a informace vynechat. Není to nic extra tajného, ale slíbil jsem, že některé fotky a informace nebudou on-line k dispozici a svůj slib dodržím. Zkuste do Prahy přijet, pokud je to jen trochu možné. I ta druhá přednáška vypadá zajímavě.

      • Michal napsal:

        Taky by se mi libilo vic prednasek na zaznamu. O kosmonautiku se zajimam chvili a nektere clanky tady jsou pro me orisek. Na Youtube jsem nasel tri prednasky pana Majera a hodne mi to pomohlo se zorientovat. I kdybych tam byl, tak bych nepobral vse najednou…

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Mrkni se I na přednášky T. Přibyla, M. Václavíka, M. Halouska, Petra Tomka a další. Ono když najdeš přednášky od jednoho, začne nabízet I ty další. A I na stream.cz jsou hezké přednášky, D. Majer poslední dobou dává vše na stream.

      • Michal napsal:

        Ten stream vyzkousim, diky za tip.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Pane Mašek, a nešly by tyto informace z přednášky vystřihnout? Při zpracovávání videa? Jinak důvod naprosto chápu a rozumím mu, sám se snažím vždy jakékoliv sliby dodržovat a plnit.
        Za sebe říkám, už tu byla anoncována veliká spousta zajímavých přednášek a u každé z nich mě mrzelo, že jsem ji nemohl shlédnout. Sám za sebe nenápadně dodávám, že odpolední směna na východním konci republiky není něco, se dá skloubit dohromady s kosmoschůzkou 🙂

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Koukám, měl sem si to po sobě ještě jednou finálně přečíst, no co už, střílet se nebudu. 🙂

      • Michal napsal:

        Dobrý den, ještě jednou děkuji za tip na ten stream, to je naprostá bomba… Možná by stálo za to ho tady více propagovat… Schválně jsem si zkusil ještě proklikat Váš web a na žádný odkaz na stream jsem nenarazil…
        Ohledně Youtube – Bohužel velká část přednášek doporučených pánů tam má příšernou zvukovou stopu, speciálně mě to mrzí u pana Přibyla, jeho přednášky také stojí za to… 🙂

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Michale, rozumím ti, ale jsem v jiné pozici. Mám totiž jen dvě možnosti, buď shlédnout to co je, bez ohledu na kvalitu, nebo neshlédnout. A co se týká jmenovaných přednášejících, myslím, že se všechny dají shlédnout, a že zvuková stopa není až tolik špatná, je to shlédnutelné hezky i na mobilu. Třebas některé přednášky M. Václavíka jsou hodně staré, přitom velice dobré. Ono asi i záleží na tom, jak si na tom s tichem v bytě. Já tu bydlím sám, takže si to můžu zesílit, a nic mě neruší. A mám čas u přednášky sedět dvě hodiny a soustředit se.
        T. Přibyl má dva hlavní zdroje přednášek na youtube – Brno a Jihlava. Myslím, že ty jihlavské jsou naprosto v pořádku, ty brněnské jsou na tom trošku hůř s kvalitou. Zvlášť dodatečná úprava jihlavských videí a překládání textu přednášky přes video považuju za moc skvělou prácí od střihače/kameramana. Navíc má ještě velice hezkou přednášku na streamu – Kotrmelce vesmírné spolupráce, rozhodně doporučuju.
        Jsou tam jiné přednášky, které jsem vidět chtěl a nedokázal, nebudu jmenovat, nechtěl bych, aby to mrzelo autora, protože on se zajisté snažil, aby byla skvělá. A za kvalitu audiozáznamu tak úplně nemůže.

      • Vítězslav Škorpík Redakce napsal:

        Dovolím si přihřát vlastní polívčičku. Nabízím Vám odkaz na playlist přednášek Pátečníků. Máme tam 152 záznamů všech možných témat. Ale kosmonautika je tam zastoupena poměrně hojně. Chce to jen to trochu projet a věřím, že narazíte na spoustu zajímavých přednášek. A jsem i přesvědčen, že Vás nezklame ani kvalita. Naši kameramané si dávají na kvalitě hodně záležet.

      • Vítězslav Škorpík Redakce napsal:

        Sakra, úplně jsem zapoměl do minulého dokazu přiložit odkaz, omlouvám se a tady je.: https://www.youtube.com/playlist?list=PLRzWxsew-Pd8HPrUqQNEwaIeuraDSToHb&disable_polymer=true

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.