Dvě družice pro letošní první Ariane 5

První letošní exemplář nejsilnější evropské rakety Ariane 5 byl před několika dny „korunován“ dvojicí telekomunikačních družic, které se na její palubě už ve čtvrtek vydají do vesmíru. Družice SES-14 a Al Yah 3, které zajistí šíření nejrůznějších satelitních služeb pro oblasti Afriky, Evropy i Ameriky jsou nyní připraveny ke startu.. Pětapadesát metrů vysoká raketa tak je připravena k závěrečným předstartovním zkouškám, které rozhodnou, zda jsou všechny její systémy připravené k finálnímu vývozu na startovní rampu kosmodromu v Kourou. Jihoamerická džungle by tak ve čtvrtek pozdě večer našeho času mohla zažít první letošní start.

Usazení družice SES 14 na černý adaptér Sylda

Usazení družice SES 14 na černý adaptér Sylda
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com

Družice Al Yah 3 dorazila do Francouzské Guyany z výrobní haly ve Virginii 29. listopadu loňského roku a SES 14 přilétla z Francie 22. prosince. Al Yah 3, která je první družicí, jakou firma Orbital ATK postavila na zvětšené platformě GEOStar 3, byla v polovině prosince naplněna palivem a SES 14 vyrobená firmou Airbus Defense and Space podstoupila tankování na začátku ledna. Po naplnění nádrží se družice na začátku ledna přesunuly ze svých buněk v čistých místnostech do finální montážní haly.

SES 14 je z této dvojice větší a je umístěna na horní pozici. Technici 12. ledna usadili tento 4 423 kg těžký satelit na vrchol adaptéru Sylda, který je vyvinutý právě pro vypouštění dvou družic na raketě Ariane 5. Následně pak 15. ledna celou sestavu zahalil švýcarský aerodynamický kryt. Technici pak mohli přímo ke konektoru na horní stupeň rakety Ariane 5 připojit druhou družici – Al Yah 3, která poletí na spodní pozici a její hmotnost činí 3 795 kilogramů. Závěrečná fáze montáže přišla 17. ledna, kdy technici spustili aerodynamický kryt (s připojeným adaptérem Sylda a SES 14) na družici Al Yah 3. Adaptér Sylda je totiž v podstatě dutý válec a právě do jeho útrob se Al Yah 3 schoval.

Družice Al Yah 3 je připojena přímo k adaptéru na horním stupni rakety Ariane 5.

Družice Al Yah 3 je připojena přímo k adaptéru na horním stupni rakety Ariane 5.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com

Družici SES 14 vlastní lucemburská telekomunikační společnost SES a jejím úkolem je zajistit mobilní připojení posádkám letadel i lodí, dále bude obstarávat bezdrátovou komunikaci, šíření vysílání, nebo video a datové služby pro oblast Severní, Střední a Jižní Ameriky včetně Karibiku, severního Atlantiku a částí Evropy. Družice SES 14 na oběžné dráze nahradí družici NSS-806.

Ale SES 14 není jen tak obyčejná tuctová telekomunikační družice, kterých startuje několik do roka. Na její palubě bychom našli i samostatný vědecký přístroj financovaný z NASA. Jeho úkolem bude sbírat data z oblasti, kde nejvyšší vrstvy atmosféry reagují s kosmickým prostředím. Vědci doufají, že přístroj GOLD umožní lepší předpověď vesmírného počasí. Nejde přitom o nic malého – ve hře je lepší předvídání vlivů slunečních bouří, které mohou mít rozsáhlé důsledky pro vesmírnou i pozemskou techniku.

Oproti tomu družice Al Yah 3 je docela obyčejným komunikačním satelitem. Vlastní ji společnost Al Yah Satellite Communications Co. ze Spojených arabských emirátů a její úkoly jsou poměrně stručné – šíření širokopásmového internetového připojení a datové služby pro Afriku a Brazílii.

Kompletně sestavený aerodynamický kryt i s logy projektů.

Kompletně sestavený aerodynamický kryt i s logy projektů.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com

O transport celé mobilní startovní plošiny se dnes postará dieselový tahač, který tradičně zajišťuje 2,7 kilometru dlouhý transport celé sestavy na odpalovací rampu ELA-3. Pokud se vše podaří, bude raketa připravena ke startu. Okno trvající 45 minut se otevírá ve čtvrtek 25. ledna ve 23:20 našeho času, tedy v 19:20 času místního. Půjde již o 241. let rakety z rodiny Ariane od roku 1979 a o 97. misi rakety Ariane 5 od roku 1996.

Tato mise nemíří na tradiční dráhu přechodovou ke geostacionární, ale na takzvanou supersynchronní dráhu. Při ní bude dráha vůči rovníku skloněna o tři stupně (což je běžné), nejnižší bod 250 kilometrů vysoko (což je také normální), ale nejvyšší bod bude 45 000 km vysoko – tedy skoro deset tisíc kilometrů nad úrovní geostacionární dráhy. Má to samozřejmě svůj důvod – ačkoliv to zní paradoxně, tak družice pro přesun z této dráhy na finální geostacionární budou potřebovat menší změnu rychlosti, než jakou by potřebovaly, kdyby dráha, na kterou je raketa dopraví, měla nejvyšší bod na úrovni dráhy geostacionární.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…828849541278052474_n.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…3913779541231184635_n.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…4869490742160740074_n.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…8956582687198179819_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Dvě družice pro letošní první Ariane 5”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.