ŽIVĚ A ČESKY: Pilotovaný Sojuz na Gagarinově rampě

Nosná raketa Sojuz-FG již stojí na startovní rampě 1/5, ze které v roce 1961 odstartoval na svou historickou misi Jurij Gagarin. Zatímco první kosmonaut strávil ve vesmíru sotva hodinu a půl, Anton Škaplerov, Scott Tingle a Norišige Kanaj, kteří usednou do anatomických křesel lodi Sojuz MS-07, by měli na oběžné dráze pobývat téměř půl roku – jejich návrat je momentálně plánován až na červen příštího roku. Pilotované starty jsou vždy velmi zajímavé a proto ani dnes nevynecháme živě a česky komentovaný přenos.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v neděli 17. prosince v 8:20 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 8:05 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://www.spacefacts.de/mission/photo_hi/soyuz-ms-07.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

19 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Pilotovaný Sojuz na Gagarinově rampě”

  1. Kamil napsal:

    Co to měli kosmonauti za oblečky, když nastupovali? V první chvíli jsem si myslel, že jsou to nové skafandry, ale v kabině už byli v klasickém. Takže předpokládám, že to bylo kvůli zimě, ale nikdy dřív jsem je neviděl? Je to novinka nebo je jen často nepoužívají? Nebo při jakých teplotách je dostanou?

  2. Hugo napsal:

    Nešlo by v průběhu přenosu vypnout to windowsovské cinkání? Ruší to jinak perfektní přenos.

  3. Šíma napsal:

    Ahoj, v Rusku je opravdu zima, ale jak to mají astronauti ted před startem, mají v kabině zimju nebo je vyhřívaná. Děkuju za odpoved. Š

  4. Michal Kraus napsal:

    Dobré ráno, přeji posádce šťastný start a partě kolem kosmonautix díky za skvělé přenosy a nedělní budíček, jinak bych po včerejšku rozhodně ještě dlouho spal

  5. Petr Hájek napsal:

    Moc si vážím vašich komentovaných přenosů. Děkuji !!!

  6. Vlastimil Pospíchal napsal:

    Tak tento přenos si spustím už večer, ráno to bude příjemný budíček.

  7. Peter napsal:

    „Pilotované straty“ Prosím, opravte si to, nech nemaľujete čerta na stenu. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.