O krok blíže k Nauce

Ilustrace robotického manipulátoru ERA připojeného k ruskému modulu Nauka. Na konci paže můžeme vidět kosmonauta, který pomocí speciálního rozhraní celou paži ovládá.

Modul Nauka se urychlí – opravdu nejde o chybu. Tolikrát odkládaný projekt má totiž reálnou šanci, že se dočká startu dříve, než se čekalo. 11. prosince totiž státní komise zhodnotila stav probíhajících prací, které je potřeba udělat před startem modulu a formálně schválila celý časový harmonogram předletových příprav. Zlatým hřebem by měl být start z kosmodromu Bajkonur, který je momentálně plánován na 20. prosince roku 2018. To je velmi dobrá zpráva, protože ještě na konci října se uvažovalo až o březnu 2019. Druhého listopadu se ředitel RKK Eněrgija Vladimir Solncev sešel s Igorem Komarovem, který je v čele agentury Roskosmos a který trval na startu Nauky před koncem roku 2018. Aby bylo možné tomuto časovému rámci vyhovět, připravila RKK Eněrgija novou časovou osu, kterou schválilo její vedení už 3. listopadu! Tento návrh už počítá se startem modulu 20. prosince 2018 a s připojením ke stanici 29. prosince.

Modul Nauka

Modul Nauka
Zdroj: http://russianspaceweb.com
Překlad: Autor

Podle tohoto časového rámce by k připojení mělo dojít v rámci 58. dlouhodobé expedice, která bude na ISS sloužit právě na konci roku 2018. Krátce před startem dojde k oddělení již nepotřebného modulu Pirs, který se s pomocí lodě Progress MS-09 oddělí od spodního uzlu modulu Zvezda, čímž vytvoří místo pro připojení nového modulu. Samotný Progress MS-09 má startovat 13. června 2018 a při svém odletu s sebou vezme i modul Pirs, se kterým zůstane spojen až do úplného zániku, kdy celá sestava shoří v atmosféře.

Osmého listopadu mohla RKK Eněrgija informovat Roskosmos, že se firma zavazuje k vypuštění modulu Nauka již míněného 20. prosince. V prvních dnech letošního prosince se ruští odborníci společně s evropskými kolegy pustili do činností, které již přímo souvisí s přípravou některých důležitých dílů modulu Nauka na odeslání na kosmodrom. Tyto systémy, kterými bude modul vybaven by tak měly na Bajkonur dorazit ještě v předstihu před samotným modulem. Během tohoto a příštího týdne by měli odborníci z Nizozemí dokončit komplexní závěrečné zkoušky letového exempláře evropské robotické paže ERA (European Robotic Arm), která bude v ostrém provozu připojena k vnější části nového ruského modulu.

ERA - European robotic arm

ERA – European robotic arm
Zdroj: https://pbs.twimg.com

ERA se zatím nachází v hale společnosti RKK Eněrgija v Koroljovu nedaleko Moskvy. Právě díly manipulátoru ERA by měly být mezi prvními díly modulu Nauka, které by podle současného plánu měly s pomocí železnice dorazit na kazašský kosmodrom. Aktuálně platný harmonogram naznačuje, že by k tomu mohlo dojít již v únoru příštího roku.

Web russianspaceweb.com uvedl, že podle zdrojů z odborných kruhů je velká šance, že by Nauka mohla stihnout termín startu v prosinci 2018, pokud dorazí na Bajkonur v březnu. Zde Nauka stráví minimálně sedm měsíců, které budou ve znamení intenzivní předletové přípravy, která bude vyžadovat velké nasazení od pracovníků kosmodromu. Díky tomu ale v harmonogramu vznikne rezerva v řádu téměř dvou měsíců, což by mělo stačit na vyřešení případných nečekaných problémů a komplikací, které se mohou objevit u každého kosmického projektu.

Je ale potřeba připomenout, že někteří specialisté, kteří jsou s projektem seznámeni, příliš nevěřili ani minulému termínu startu v březnu 2019 a spíše preferovali květen téhož roku. Je také potřeba objektivně přiznat, že aby mohlo vůbec dojít k převozu modulu na kosmodrom, musí předtím dojít k opravám nádrží modulů (viz náš článek, kde se téma rozebírá podrobněji), přičemž tato práce by měla stále probíhat.

Podoba modulu MLM Nauka na oběžné dráze. Robotický manipulátor vespod je dílem ESA.

Podoba modulu MLM Nauka na oběžné dráze. Robotický manipulátor vespod je dílem ESA.
Zdroj: http://www.russianspaceweb.com/

Momentálně na stanici pobývají pouze dva Rusové, protože pro třetího by nebyl dostatek práce. To se ale po připojení laboratorního modulu Nauka změní a Rusové tak budou opět potřebovat tři kosmonauty. K navýšení by ale mělo dojít už několik měsíců před připojením modulu, protože ISS se bude muset na její přílet intenzivně připravit.

Abychom dnešní článek zakončili trochu odlehčeně, můžeme říct, že pokud se nic nepokazí, mohl by nám rok 2018 odškrtnout hned dva projekty, které se vlečou už dlouhé roky – na začátku roku bychom se měli dočkat premiéry Falconu Heavy a na konci roku nás může čekat Nauka. Nezbývá než doufat, že se to opravdu podaří.

Zdroje informací:
http://russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceinimages.esa.int/…transport_an_astronaut_during_a_spacewalk.jpg
http://russianspaceweb.com…/manned/space_stations/iss/fgb2/2017/mlm_u_info_1.jpg
https://pbs.twimg.com/profile_images/70331131/ERA_elbow_384.JPG
http://www.russianspaceweb.com/…/manned/space_stations/iss/fgb2/mlm_iso_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

18 komentářů ke článku “O krok blíže k Nauce”

  1. ldx napsal:

    Držím palce aby to vyšlo, ale popravdě řečeno tomu moc tomu nevěřím, je to spíš politická a administrativní snaha věci urychlit /v Rusku obvyklé/ a to nemusí dopadnout dobře. Pokud se to podaří, tak budou rádi asi skoro všichni…

  2. Cx napsal:

    Jejich mezinárodní partneři mají už teď pravděpodobně nepříjemné mrazení v koulích. Snad nikdo nemůže věřit, že jde něco takového urychlit.

  3. Radim Redakce napsal:

    1) Zmiňovaná schůzka Solnceva s Komarovem 2.-3.listopadu.
    Solncev přijel Komarovi představit harmonogram, který vypracovala RKK Eněrgija a GKNPTs Chruničev na základě AKTUÁLNÍHO stavu oprav nádrží Nauky na přelomu září/ října. Ten stanovil datum vypuštění na březen 2019. Dovozuji, že dostal „kartáč“ a přes noc (během 12-15 hodin) připravil revidovaný harmonogram, podle kterého má Nauka startovat o čtvrt roku dříve!!! O Komarově manažerském stylu bylo dost napsáno při jeho dosazení do čela Roskosmu.

    Měl jsem možnost pracovat s časovými harmonogramy projektů. Něco takového prostě PŘES NOC neuděláte. Jednotlivé kroky na sebe navazují, nemůžete začít dělat „D“ aniž byste dokončili „C“. Řadu věcí neurychlíte, protože jsou omezeny technologickými limity (co přilepíte/natřete, musí danou dobu schnout,…. Při kontrole chodu mechanismů, těsnosti…etc. musíte data sbírat danou dobu). Pokud pracujete se subdodavateli (tady nepochybně minimálně dopravce na trase Chruničev-Eněrgija-Bajkonur), musíte konzultovat i jejich možnosti.

    2) Jediný relevantní termín je v tuto chvíli dokončení oprav nádrží Nauky.
    O něm víme akorát, že opravy měly být hotové v srpnu a že se na nich minimálně od října pracuje v třísměnném provoze, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Z nedostatku informací – předpokládám, že s úspěchem by se Chruničev pochlubil – dovozuji, že opravy provázejí i nadále komplikace a termín je momentálně v nedohlednu. To v lepším případě.
    Pokud tedy nebude znám výsledek a termín dokončení těchto oprav, je jakékoliv termínování, a už vůbec urychlování takovýchto „termínů“, jen plácání do vody.

    3) Pokud se týká ERA.
    Jeho připravenost start Nauky nijak neovlivní. Přijde mi, že se „něco“ dělá, jen aby to vypadalo, že to někam spěje. Bez opravených nádrží ovšem Nauka nikam nespěje.

  4. Petr Vod. napsal:

    A má smysl tu Nauku tam ještě posílat, když i ISS už půjde brzy do důchodu?

  5. pbpitko napsal:

    Však sa oni rýchlo dostanú do normálu. Rozkrádači sa už veľmi tešia a tí sú vždy pripravení.

  6. Andrej Vrbenský napsal:

    Hlavne nech to funguje a v poriadku sa tam dostane. Nieje niekde údaj o cene Nauky? Nákupnej bez opráv a skladovania 😀

  7. Radoslav Packa napsal:

    To čo komisia schváli, sa môže diametrálne líšiť od skutočnosti. Pokiaľ modul neopustí výrobný závod tak novému termínu štartu neverím. Tlačiť na čas je často na úkor kvality a Nauka už na kozmodróme bola.

  8. Alois napsal:

    Jde o to jak na životnosti podepíše dlouholeté čekání na Zemi, i na Zemi komponenty stárnou.

  9. ptpc Redakce napsal:

    Teší ma, že čím ďalej, tým viac sa začínajú objavovať pozitívne správy ohľadom Nauky. Držím palce nech všetko vyjde tak ako je to naplánované… 🙂
    Ale stále to treba brať veľmi opatrne…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.