Evropský rok 2017 v obrazech

Konec roku bývá obdobím bilancování a rekapitulací. Náš web není výjimku a v těchto dnech Vám proto budeme častěji přinášet články, které hodnotí rok 2017, který se pomalu chýlí ke konci. Dnes jsme si pro Vás připravili článek, který má na svědomí Evropská kosmická agentura. Ta totiž na svém webu zveřejnila 23 fotografií, které z jejího pohledu nejlépe shrnují právě končící rok. Jelikož jde o fotky opravdu povedené a jelikož je naše země součástí ESA, rozhodli jsme se fotky převzít do našeho článku a doplnit je do češtiny přeloženými popisky.

28. ledna 2017 se do vesmíru dostala první družice s novou evropskou platformou pro telekomunikační satelity. Hispasat 36W-1 postavená na platformě SmallGEO letěl z kosmodromu v Kourou na raketě Sojuz. SmallGEO je evropskou odpovědí na požadavky trhu, který hledá flexibilnější a modulární platformy telekomunikačních družic. Vůbec poprvé byla německá firma OHB System AG primárním kontraktorem pro družicovou telekomunikační misi. Družice se zároveň stala prvním dílkem spolupráce mezi ESA a operátorem Hispasat.

28. ledna 2017 se do vesmíru dostala první družice s novou evropskou platformou pro telekomunikační satelity. Hispasat 36W-1 postavená na platformě SmallGEO letěl z kosmodromu v Kourou na raketě Sojuz. SmallGEO je evropskou odpovědí na požadavky trhu, který hledá flexibilnější a modulární platformy telekomunikačních družic. Vůbec poprvé byla německá firma OHB System AG primárním kontraktorem pro družicovou telekomunikační misi. Družice se zároveň stala prvním dílkem spolupráce mezi ESA a operátorem Hispasat.
Zdroj:http://www.esa.int

Francouzský astronaut Thomas Pesquet v přechodové komoře během svého prvního výstupu do volného prostoru – 13. ledna 2017. Společně s americkým kolegou, kterým byl Shane Kimbrough, strávili mimo stanici 5 hodin a 58 minut. Jejich úkolem byla výměna vnějších baterií, které ukládají energii pro provoz stanice. Sám Thomas k této fotce napsal: „Američanka Peggy Whitson má rekordní počet výstupů a několikrát byla také IV (osoba, která se stará o to, aby se astronauti dostali na výstup a zase zpátky). Dostala nás ven o hodinu dříve oproti plánu a ještě udělala tuhle fotku! Je skvělé mít takové kolegy.“

Francouzský astronaut Thomas Pesquet v přechodové komoře během svého prvního výstupu do volného prostoru – 13. ledna 2017. Společně s americkým kolegou, kterým byl Shane Kimbrough, strávili mimo stanici 5 hodin a 58 minut. Jejich úkolem byla výměna vnějších baterií, které ukládají energii pro provoz stanice. Sám Thomas k této fotce napsal: „Američanka Peggy Whitson má rekordní počet výstupů a několikrát byla také IV (osoba, která se stará o to, aby se astronauti dostali na výstup a zase zpátky). Dostala nás ven o hodinu dříve oproti plánu a ještě udělala tuhle fotku! Je skvělé mít takové kolegy.“
Zdroj: http://www.esa.int

Sentinel-2B ukrývá polovina aerodynamického krytu rakety Vega na evropském kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Start proběhl 7. března ve 2:49 našeho času (6. března 22:49 místního času). Družice Sentinel 2 poskytují barevný pohled na životní prostředí pro program Copernicus. Jejich sledování kombinuje snímky s vysokým rozlišením a inovativní multispektrální snímky, čímž umožňuje sledovat změny krajiny s extrémními detaily a přesností. Řada Sentinel 2 je navržena jako sestava dvou družic: Sentinel-2A a -2B. Sentinel-2A startoval 23. června 2015 a poskytl přesné snímky pevniny. Po zprovoznění Sentinelu-2B se frekvence snímkování jednoho místa zkrátila na pouhých pět dní. Informace z této mise pomáhají zlepšovat zemědělské postupy, monitorují světové lesy, sledují znečištění v jezerech a pobřežních vodách a pomáhají i při sledování přírodních katastrof. Družici postavilo společenství několika firem, v jejichž čele byla firma Airbus Defence and Space z německého Friedrichshafenu.

Sentinel-2B ukrývá polovina aerodynamického krytu rakety Vega na evropském kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Start proběhl 7. března ve 2:49 našeho času (6. března 22:49 místního času). Družice Sentinel 2 poskytují barevný pohled na životní prostředí pro program Copernicus. Jejich sledování kombinuje snímky s vysokým rozlišením a inovativní multispektrální snímky, čímž umožňuje sledovat změny krajiny s extrémními detaily a přesností. Řada Sentinel 2 je navržena jako sestava dvou družic: Sentinel-2A a -2B. Sentinel-2A startoval 23. června 2015 a poskytl přesné snímky pevniny. Po zprovoznění Sentinelu-2B se frekvence snímkování jednoho místa zkrátila na pouhých pět dní. Informace z této mise pomáhají zlepšovat zemědělské postupy, monitorují světové lesy, sledují znečištění v jezerech a pobřežních vodách a pomáhají i při sledování přírodních katastrof. Družici postavilo společenství několika firem, v jejichž čele byla firma Airbus Defence and Space z německého Friedrichshafenu.
Zdroj: http://www.esa.int

Svítání z oběžné dráhy vyfocené Thomasem Pesquetem z paluby ISS ukazuje zemskou atmosféru. Sám Thomas k tomu napsal: „Východ Slunce. Zažíváme jej každý den 16×, protože ISS oběhne Zemi za 90 minut a pohybuje se rychlostí 28 800 km/h. Samozřejmě nevidíme všechny východy Slunce, protože většinou pracujeme uvnitř, ale vždy a znova bych mohl pořizovat takovéto fotky.“

Svítání z oběžné dráhy vyfocené Thomasem Pesquetem z paluby ISS ukazuje zemskou atmosféru. Sám Thomas k tomu napsal: „Východ Slunce. Zažíváme jej každý den 16×, protože ISS oběhne Zemi za 90 minut a pohybuje se rychlostí 28 800 km/h. Samozřejmě nevidíme všechny východy Slunce, protože většinou pracujeme uvnitř, ale vždy a znova bych mohl pořizovat takovéto fotky.“
Zdroj: http://www.esa.int

Pozice dvou milionů hvězd v naší Galaxii podle dat z Tycho-Gaia Astrometric Solution, což byl jeden z produktů prvního uvolněného balíku dat ze sondy Gaia. Hvězdy jsou rozmístěny podle galaktických souřadnic a používá se obdélníková projekce. Na snímku vystupuje Mléčná dráha jako horizontální pás s větší hustotou hvězd. Pásy viditelné na začátcích rámců vychází ze způsobu, jak Gaia snímkuje nebe a z podstaty toho, že jde o zveřejnění prvních dat. V pravém rohu pod galaktickou rovinou můžeme spatřit tvar souhvězdí Orion. Dva hvězdné svazky – skupiny hvězd, které se společně zrodily a konstantně se spolu pohybují – můžeme vidět v levé části rámce. Jedná se o Plejády a Per OB3.

Pozice dvou milionů hvězd v naší Galaxii podle dat z Tycho-Gaia Astrometric Solution, což byl jeden z produktů prvního uvolněného balíku dat ze sondy Gaia. Hvězdy jsou rozmístěny podle galaktických souřadnic a používá se obdélníková projekce. Na snímku vystupuje Mléčná dráha jako horizontální pás s větší hustotou hvězd. Pásy viditelné na začátcích rámců vychází ze způsobu, jak Gaia snímkuje nebe a z podstaty toho, že jde o zveřejnění prvních dat. V pravém rohu pod galaktickou rovinou můžeme spatřit tvar souhvězdí Orion. Dva hvězdné svazky – skupiny hvězd, které se společně zrodily a konstantně se spolu pohybují – můžeme vidět v levé části rámce. Jedná se o Plejády a Per OB3.
Zdroj: http://www.esa.int

Hnědé kopce doplňují satelitní snímek východoaustralského jezera Lake MacKay. Nachází se na hranicích států Západní Austrálie a Severní Teritorium. Jedná se o solné jezero, které má vodu pouze po období dešťů a to navíc jen někdy. K tomu, aby se v něm udržela voda, potřebuje srážky, čímž se liší od sezónních jezer, která udrží vodu déle. Téměř polovina australských řek ústí do vnitrozemí a často končí v takovýchto jezerech. Zelené a modré barvy na snímku ukazují rozložení řas, vlhkých půd a minerálů (většinou soli). Na některých hnědých „ostrovech“ a na pobřeží vpravo dole můžeme vidět písečné pruhy v západně-východním směru. Jezero leží na okraji Velké písečné pouště, která pokrývá 285 tisíc kilometrů čtverečních. Silnice jsou v této oblasti vzácné a nejčastěji je využívají dobrodruzi na čtyřkolkách. Mezi hlavní silnice patří Canning Stock Route, která leží zhruba 300 kilometrů západně od snímku, nebo Tanami Track, která spojuje Stuart Highway s Great Northern Highway a leží zhruba 300 kilometrů východně. Snímek zachytila 15. března družice Sentinel 2B. V té době byla stále v kalibrační fázi (od startu uplynulo jen 8 dní), ale přístroje již posílaly první fotky a ukazovaly své schopnosti snímkování pevniny, pobřeží a jezer. Po plném zprovoznění byly tyto prostředky zdarma zveřejněny pro široké spektrum uživatelů.

Hnědé kopce doplňují satelitní snímek východoaustralského jezera Lake MacKay. Nachází se na hranicích států Západní Austrálie a Severní Teritorium. Jedná se o solné jezero, které má vodu pouze po období dešťů a to navíc jen někdy. K tomu, aby se v něm udržela voda, potřebuje srážky, čímž se liší od sezónních jezer, která udrží vodu déle. Téměř polovina australských řek ústí do vnitrozemí a často končí v takovýchto jezerech. Zelené a modré barvy na snímku ukazují rozložení řas, vlhkých půd a minerálů (většinou soli). Na některých hnědých „ostrovech“ a na pobřeží vpravo dole můžeme vidět písečné pruhy v západně-východním směru. Jezero leží na okraji Velké písečné pouště, která pokrývá 285 tisíc kilometrů čtverečních. Silnice jsou v této oblasti vzácné a nejčastěji je využívají dobrodruzi na čtyřkolkách. Mezi hlavní silnice patří Canning Stock Route, která leží zhruba 300 kilometrů západně od snímku, nebo Tanami Track, která spojuje Stuart Highway s Great Northern Highway a leží zhruba 300 kilometrů východně. Snímek zachytila 15. března družice Sentinel 2B. V té době byla stále v kalibrační fázi (od startu uplynulo jen 8 dní), ale přístroje již posílaly první fotky a ukazovaly své schopnosti snímkování pevniny, pobřeží a jezer. Po plném zprovoznění byly tyto prostředky zdarma zveřejněny pro široké spektrum uživatelů.
Zdroj: http://www.esa.int

Připraven k odeslání z Evropy v první polovině roku 2018 – evropský příspěvek k americké lodi Orion vzniká v hale firmy Airbus v německých Brémách. Tohle není zkušební exemplář – servisní modul na fotce opravdu poletí do vesmíru, kolem Měsíce a dál, než jakákoliv loď pro posádku v historii. Servisní modul bude dodávat elektřinu, vodu, kyslík a dusík. Kromě toho zajistí i pohon nebo kontrolu teploty. Modrá kruhová konstrukce je pouze podpůrná a spočívá na ní samotný modul a technici se k němu mohou dostat. Žluté pásky (budou před startem odstraněny) spojují 11 kilometrů kabelů a drží je na správných místech, zatímco se do modulu instalují stovky zařízení. Pod červenými kryty se ukrývá osm motorů R-4D-11 s tahem 490 N, které vyrobila firma Aerojet. Technici zde pracují v třísměnném provozu a do modulu instalují díly vyrobené po celé Evropě.

Připraven k odeslání z Evropy v první polovině roku 2018 – evropský příspěvek k americké lodi Orion vzniká v hale firmy Airbus v německých Brémách. Tohle není zkušební exemplář – servisní modul na fotce opravdu poletí do vesmíru, kolem Měsíce a dál, než jakákoliv loď pro posádku v historii. Servisní modul bude dodávat elektřinu, vodu, kyslík a dusík. Kromě toho zajistí i pohon nebo kontrolu teploty. Modrá kruhová konstrukce je pouze podpůrná a spočívá na ní samotný modul a technici se k němu mohou dostat. Žluté pásky (budou před startem odstraněny) spojují 11 kilometrů kabelů a drží je na správných místech, zatímco se do modulu instalují stovky zařízení. Pod červenými kryty se ukrývá osm motorů R-4D-11 s tahem 490 N, které vyrobila firma Aerojet. Technici zde pracují v třísměnném provozu a do modulu instalují díly vyrobené po celé Evropě.
Zdroj: http://www.esa.int

Sestava BepiColombo umístěná v komoře LEAF (Large European Acoustic Facility) v nizozemském středisku ESTEC. Stěny komory jsou vybaveny silnými reproduktory, které produkují hluk srovnatelný s tím, který sondy zažijí při startu rakety. Sestavu tvoří následující prvky (odspodu nahoru): Přeletový modul (sedí na kuželovitém adaptéru), sonda MPO (s anténou mířící vstříc kameře) a sluneční štít (úplně nahoře), ve kterém se ukrývá sonda MMO.

Sestava BepiColombo umístěná v komoře LEAF (Large European Acoustic Facility) v nizozemském středisku ESTEC. Stěny komory jsou vybaveny silnými reproduktory, které produkují hluk srovnatelný s tím, který sondy zažijí při startu rakety. Sestavu tvoří následující prvky (odspodu nahoru): Přeletový modul (sedí na kuželovitém adaptéru), sonda MPO (s anténou mířící vstříc kameře) a sluneční štít (úplně nahoře), ve kterém se ukrývá sonda MMO.
Zdroj: http://www.esa.int

Italská astronautka Samantha Cristoforetti se připojila k čínským kolegům v čínském městě Jantai, kde se 14. srpna zúčastnila nácviku přežití po přistání v moři. Při návratu z oběžné dráhy musí být (nejen čínští) astronauti připraveni na všechny možnosti – včetně toho, že jejich kabina dosedne do moře nebo oceánu. Nácvik přežití v takových podmínkách je jednou ze součástí běžného výcviku astronautů, ale tohle bylo poprvé, kdy se s čínskou skupinu připravoval i zahraniční člen.

Italská astronautka Samantha Cristoforetti se připojila k čínským kolegům v čínském městě Jantai, kde se 14. srpna zúčastnila nácviku přežití po přistání v moři. Při návratu z oběžné dráhy musí být (nejen čínští) astronauti připraveni na všechny možnosti – včetně toho, že jejich kabina dosedne do moře nebo oceánu. Nácvik přežití v takových podmínkách je jednou ze součástí běžného výcviku astronautů, ale tohle bylo poprvé, kdy se s čínskou skupinu připravoval i zahraniční člen.
Zdroj: http://www.esa.int

Italský astronaut Paolo Nespoli pořídil tuto fotku během zatmění Slunce, které 21. srpna přešlo přes Spojené státy. Ze stanice obíhající 400 kilometrů nad Zemí viděli astronauti rozmazaný měsíční stín na povrchu naší planety. Stanice přelétla kolem oblasti zatmění celkem 3× díky tomu, že kolem Země oběhne jednou za 90 minut.

Italský astronaut Paolo Nespoli pořídil tuto fotku během zatmění Slunce, které 21. srpna přešlo přes Spojené státy. Ze stanice obíhající 400 kilometrů nad Zemí viděli astronauti rozmazaný měsíční stín na povrchu naší planety. Stanice přelétla kolem oblasti zatmění celkem 3× díky tomu, že kolem Země oběhne jednou za 90 minut.
Zdroj: http://www.esa.int

Německý astronaut Thomas Reiter (vpravo) během akce Kid’s Weightless Dreams, při které mohou děti s postižením zažít při parabolickém letu stav beztíže, nebo gravitaci na povrchu Měsíce. Osm dětí z pěti členských zemí ESA (Spojeného království, Francie, Německa, Belgie a Itálie) usedlo na palubu Zero-G Airbusu A310, který 24. srpna odstartoval z Bordeaux. Kromě toho, že děti zažily stav beztíže, viděly ukázku vědeckých principů – od zapalování svíček přes míchání různě hustých kapalin až po hraní ping pongu s vodními bublinami. Společnost dětem dělali a jako mentoři sloužili evropští astronauti, kteří pocházeli ze stejných států jako děti: Thomas Reiter (DE), Tim Peake (GB), Frank De Winne (BE), Claudie Haigneré (FR), Jean-Francois Clervoy (FR) a Maurizio Cheli (IT).

Německý astronaut Thomas Reiter (vpravo) během akce Kid’s Weightless Dreams, při které mohou děti s postižením zažít při parabolickém letu stav beztíže, nebo gravitaci na povrchu Měsíce. Osm dětí z pěti členských zemí ESA (Spojeného království, Francie, Německa, Belgie a Itálie) usedlo na palubu Zero-G Airbusu A310, který 24. srpna odstartoval z Bordeaux. Kromě toho, že děti zažily stav beztíže, viděly ukázku vědeckých principů – od zapalování svíček přes míchání různě hustých kapalin až po hraní ping pongu s vodními bublinami. Společnost dětem dělali a jako mentoři sloužili evropští astronauti, kteří pocházeli ze stejných států jako děti: Thomas Reiter (DE), Tim Peake (GB), Frank De Winne (BE), Claudie Haigneré (FR), Jean-Francois Clervoy (FR) a Maurizio Cheli (IT).
Zdroj: http://www.esa.int

Italský astronaut Paolo Nespoli fotí v modulu Cupola na ISS. Paolova třetí a poslední cesta na ISS měla jméno Vita, což v italštině znamená život. Název odráží povahu experimentů, které astronaut na ISS prováděl. Zároveň jde o filosofické zamyšlení nad životem ve vesmíru, který je pro člověka nehostinný.

Italský astronaut Paolo Nespoli fotí v modulu Cupola na ISS. Paolova třetí a poslední cesta na ISS měla jméno Vita, což v italštině znamená život. Název odráží povahu experimentů, které astronaut na ISS prováděl. Zároveň jde o filosofické zamyšlení nad životem ve vesmíru, který je pro člověka nehostinný.
Zdroj: http://www.esa.int

Snímek hurikánu Maria pořídil Paolo Nespoli 21. září a na sociálních sítích jej doplnil textem: „Hurikám Maria dnes ráno: Dokonce i odsud zasahuje až k horizontu. Buďte v bezpečí, myslíme na vás.“

Snímek hurikánu Maria pořídil Paolo Nespoli 21. září a na sociálních sítích jej doplnil textem: „Hurikám Maria dnes ráno: Dokonce i odsud zasahuje až k horizontu. Buďte v bezpečí, myslíme na vás.“
Zdroj: http://www.esa.int

Poslední fotka ze sondy Rosetta vznikla jen krátce před řízeným dosednutím na povrch komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko 30. října 2016. Snímek byl rekonstruován v letošním roce ze zbytkové telemetrie. Fotka má rozlišení 2 mm/pixel a pokrývá oblast širokou jeden metr.

Poslední fotka ze sondy Rosetta vznikla jen krátce před řízeným dosednutím na povrch komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko 30. října 2016. Snímek byl rekonstruován v letošním roce ze zbytkové telemetrie. Fotka má rozlišení 2 mm/pixel a pokrývá oblast širokou jeden metr.
Zdroj: http://www.esa.int

Ředitel ESA Jan Woerner (vpravo) s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (uprostřed) a Evropským komisařem Jean-Calude Junckerem (vlevo) během jejich společné návštěvy kosmodormu v Kourou 27. září. V pozadí stojí raketa Ariane 5 určená k prosincovému startu se čtyřmi družicemi Galileo.

Ředitel ESA Jan Woerner (vpravo) s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (uprostřed) a Evropským komisařem Jean-Calude Junckerem (vlevo) během jejich společné návštěvy kosmodormu v Kourou 27. září. V pozadí stojí raketa Ariane 5 určená k prosincovému startu se čtyřmi družicemi Galileo.
Zdroj: http://www.esa.int

Saturnův aktivní a oceánem disponující měsíc Enceladus se schovává za obří planetou na rozlučkovém snímku mezinárodní sondy Cassini. Snímek vznikl 13. září společně s několika dalšími fotkami. Sonda k němu použila svou kameru s úzkým zorným polem a nasnímala Enceladus ze vzdálenosti 1,3 milionu kilometrů, přičemž Saturn byl 1 milion kilometrů daleko. Rozlišení na povrchu Enceladu je 8 km/pixel a snímek vznikl složením fotek pořízených přes červený, zelený a modrý filtr, aby bylo dosaženo přirozených barev. Projekt Cassini-Huygens byl společným podnikem NASA,ESA a Italské kosmické agentury.

Saturnův aktivní a oceánem disponující měsíc Enceladus se schovává za obří planetou na rozlučkovém snímku mezinárodní sondy Cassini. Snímek vznikl 13. září společně s několika dalšími fotkami. Sonda k němu použila svou kameru s úzkým zorným polem a nasnímala Enceladus ze vzdálenosti 1,3 milionu kilometrů, přičemž Saturn byl 1 milion kilometrů daleko. Rozlišení na povrchu Enceladu je 8 km/pixel a snímek vznikl složením fotek pořízených přes červený, zelený a modrý filtr, aby bylo dosaženo přirozených barev. Projekt Cassini-Huygens byl společným podnikem NASA,ESA a Italské kosmické agentury.
Zdroj: http://www.esa.int

14. listopadu okolo 17:45 SEČ vstoupil do zemské atmosféry 50 km severozápadně od německého Darmstadtu meteoroid o velikosti fotbalového míče. Na obloze vytvořil působivý fireball, který viděly tisíce lidí v Německu, Francii, Švýcarsku, Rakousku a Lucembursku. Tento působivý snímek pořídil Ollie Taylor z Velké Británie, který zrovna pobýval v italských Dolomitech. Okolní scenérii dokreslují hory v resortu Alta Badia a na nebi září Velký vůz. Při soumraku 14. listopadu chtěl fotograf zvěčnit horu průsmyk Passo Falzarego ve výšce 2200 metrů. Obloha byla jasná a teplota dosahovala -6°C. Sám fotograf popsal: „Srovnával kompozici krajiny s Velkým vozem. Chtěl jsem fotit za soumraku, aby obloha měla lehce růžový nádech. Zdálo se mi, že to není dobré a tak jsem se natáhl pro jiný fotoaparát s delším sklem. Nechal jsem ale tenhle aparát exponovat! Bylo to fakt štěstí, že se mi podařilo vyfotit nejen samotnou scenérii, ale i meteorit.“ Malé kousky kamenů každý den vstupují do zemské atmosféry, ale jen málokdy některý z nich zasvítí tak jasně, aby jej vidělo tolik lidí. „Vzhledem k velmi vysoké rychlosti meteoroidu – možná až 70 000 km/h se vzduch při jeho zpomalování silně ohřál a vytvořil jasný fireball,“ popsal Rudiger Jehn z programu Space Situational Awareness při ESA a dodal: „Pozorovatelé detailně popsali tento meteoroid, což nám umožnilo vypočítat jeho dráhu – shořel v atmosféře 50 kilometrů nad Lucemburskem.“ za jediný den měla mezinárodní organizace pro meteory hned 1150 hlášení. 14. a 15. listopadu byly ve Francii a Spojených státech hlášeny další 4 firebally. Všechny zřejmě mají souvislost s meteorickým rojem Taurid.

14. listopadu okolo 17:45 SEČ vstoupil do zemské atmosféry 50 km severozápadně od německého Darmstadtu meteoroid o velikosti fotbalového míče. Na obloze vytvořil působivý fireball, který viděly tisíce lidí v Německu, Francii, Švýcarsku, Rakousku a Lucembursku. Tento působivý snímek pořídil Ollie Taylor z Velké Británie, který zrovna pobýval v italských Dolomitech. Okolní scenérii dokreslují hory v resortu Alta Badia a na nebi září Velký vůz. Při soumraku 14. listopadu chtěl fotograf zvěčnit horu průsmyk Passo Falzarego ve výšce 2200 metrů. Obloha byla jasná a teplota dosahovala -6°C. Sám fotograf popsal: „Srovnával kompozici krajiny s Velkým vozem. Chtěl jsem fotit za soumraku, aby obloha měla lehce růžový nádech. Zdálo se mi, že to není dobré a tak jsem se natáhl pro jiný fotoaparát s delším sklem. Nechal jsem ale tenhle aparát exponovat! Bylo to fakt štěstí, že se mi podařilo vyfotit nejen samotnou scenérii, ale i meteorit.“ Malé kousky kamenů každý den vstupují do zemské atmosféry, ale jen málokdy některý z nich zasvítí tak jasně, aby jej vidělo tolik lidí. „Vzhledem k velmi vysoké rychlosti meteoroidu – možná až 70 000 km/h se vzduch při jeho zpomalování silně ohřál a vytvořil jasný fireball,“ popsal Rudiger Jehn z programu Space Situational Awareness při ESA a dodal: „Pozorovatelé detailně popsali tento meteoroid, což nám umožnilo vypočítat jeho dráhu – shořel v atmosféře 50 kilometrů nad Lucemburskem.“ za jediný den měla mezinárodní organizace pro meteory hned 1150 hlášení. 14. a 15. listopadu byly ve Francii a Spojených státech hlášeny další 4 firebally. Všechny zřejmě mají souvislost s meteorickým rojem Taurid.
Zdroj: http://www.esa.int

Tyto špičaté, uhlíkem impregnované pyramidy z pěnové hmoty se nachází v Hertzově testovací komoře, kde pokrývají zdi místnosti, která simuluje nekonečnou prázdnotu vesmíru. Úkolem těchto špiček je pohlcovat ozvěnu, aby mohly probíhat radiofrekvenční zkoušky bez rušivých odrazů signálu od stěn komory. Kromě toho ale pohlcují i zvuk, takže komora je až děsivě tichá. Hertzova komora se nachází v nizozemském středisku ESTEC. Jde o izolovanou místnost s kovovými stěnami, která nabízí mnoho možností, jak měřit radiofrekvenční vlastnosti. Stěny komory blokují jakékoliv vnější elektromagnetické signály včetně televizního vysílání nebo mobilního signálu, aby bylo měření co nejpřesnější. ESA disponuje i dalšími podobnými komorami, které jsou ale menší - Compact Antenna Test Range a Maxwellova komora, kde se kontroluje elektromagnetická kompatibilita satelitních systémů.

Tyto špičaté, uhlíkem impregnované pyramidy z pěnové hmoty se nachází v Hertzově testovací komoře, kde pokrývají zdi místnosti, která simuluje nekonečnou prázdnotu vesmíru. Úkolem těchto špiček je pohlcovat ozvěnu, aby mohly probíhat radiofrekvenční zkoušky bez rušivých odrazů signálu od stěn komory. Kromě toho ale pohlcují i zvuk, takže komora je až děsivě tichá. Hertzova komora se nachází v nizozemském středisku ESTEC. Jde o izolovanou místnost s kovovými stěnami, která nabízí mnoho možností, jak měřit radiofrekvenční vlastnosti. Stěny komory blokují jakékoliv vnější elektromagnetické signály včetně televizního vysílání nebo mobilního signálu, aby bylo měření co nejpřesnější. ESA disponuje i dalšími podobnými komorami, které jsou ale menší – Compact Antenna Test Range a Maxwellova komora, kde se kontroluje elektromagnetická kompatibilita satelitních systémů.
Zdroj: http://www.esa.int

Závěrečné rozloučení s planetou, která byla 13 let jejím domovem. Mezinárodní sonda Cassini pořídila poslední sérii fotek Saturnu a jeho působivých prstenců. Jednotlivé snímky byly následně složeny do této celkové mozaiky. Mise skončila 15. září plánovaným vstupem sondy do atmosféry planety. O dva dny dříve pořídila širokoúhlou kamerou sérii fotek, které pokrývaly Saturn od jednoho okraje k druhému. Na mozaice jsou vidět i měsíce Prometheus, Pandora, Janus, Epimetheus, Mimas a Enceladus. Snímek, který zde vidíme, byl oproti originálu zesvětlen, aby vynikly detaily měsíců a prstenců. Tento pohled byl pořízen ve chvíli, kdy Slunce osvětlovalo rovinu prstenců pod úhlem 15° a Cassini byla 1,1 milionu kilometrů od Saturnu a blížila se k závěrečnému průletu. Celkem pořídila 42 červených, zelených a modrých snímků, které byly složeny tak, aby vznikly reálné barvy. Rozlišení Saturnu je zhruba 67 km/pixel a rozlišení měsíců kolísá od 59 do 80 km/pixel. Úhel Cassini – Saturn – Slunce je 138° a snímek byl zveřejněn 20. listopadu.

Závěrečné rozloučení s planetou, která byla 13 let jejím domovem. Mezinárodní sonda Cassini pořídila poslední sérii fotek Saturnu a jeho působivých prstenců. Jednotlivé snímky byly následně složeny do této celkové mozaiky. Mise skončila 15. září plánovaným vstupem sondy do atmosféry planety. O dva dny dříve pořídila širokoúhlou kamerou sérii fotek, které pokrývaly Saturn od jednoho okraje k druhému. Na mozaice jsou vidět i měsíce Prometheus, Pandora, Janus, Epimetheus, Mimas a Enceladus. Snímek, který zde vidíme, byl oproti originálu zesvětlen, aby vynikly detaily měsíců a prstenců. Tento pohled byl pořízen ve chvíli, kdy Slunce osvětlovalo rovinu prstenců pod úhlem 15° a Cassini byla 1,1 milionu kilometrů od Saturnu a blížila se k závěrečnému průletu. Celkem pořídila 42 červených, zelených a modrých snímků, které byly složeny tak, aby vznikly reálné barvy. Rozlišení Saturnu je zhruba 67 km/pixel a rozlišení měsíců kolísá od 59 do 80 km/pixel. Úhel Cassini – Saturn – Slunce je 138° a snímek byl zveřejněn 20. listopadu.
Zdroj: http://www.esa.int

Družice Sentinel-5P startovala 13. října a vytvořila mapu rozložení oxidu uhelnatého na celém světě. Obrázek ukazuje vysokou úroveň tohoto znečišťovatele nad oblastmi Asie, Afriky a jižní Ameriky. Sonda sbírá data z oblasti široké 2600 kilometrů, což jí umožňuje během 24 hodin zmapovat celou Zeměkouli.

Družice Sentinel-5P startovala 13. října a vytvořila mapu rozložení oxidu uhelnatého na celém světě. Obrázek ukazuje vysokou úroveň tohoto znečišťovatele nad oblastmi Asie, Afriky a jižní Ameriky. Sonda sbírá data z oblasti široké 2600 kilometrů, což jí umožňuje během 24 hodin zmapovat celou Zeměkouli.
Zdroj: http://www.esa.int

Družice Sentinel-2 vyfotila 5. prosince tento snímek zachycující plameny a kouř z ničivých požárů, které zuřily na severozápadě Los Angeles na jihu Kalifornie. Zatímco stovky hasičů bojují se živlem, více než 200 000 lidí bylo vyzváno, aby opustili své domovy. Podle kalifornského ministerstva lesů a prevence požárů jsou letošní požáry největší v dosud zaznamenané historii. Na snímku jsou vidět jednotlivá ohniska, která jsou tak velká, že dostávají jména. Nejhorší požár má jméno Thomas Fire a obklopuje téměř celé město Ojai a oblast severně od Ventury (na snímku hodně vlevo). Fotka zachycuje další dvě velká ohniska – Rye Fire u Santa Clarita (prostřední ohnisko) a Creek Fire u Sylmaru (vpravo)

Družice Sentinel-2 vyfotila 5. prosince tento snímek zachycující plameny a kouř z ničivých požárů, které zuřily na severozápadě Los Angeles na jihu Kalifornie. Zatímco stovky hasičů bojují se živlem, více než 200 000 lidí bylo vyzváno, aby opustili své domovy. Podle kalifornského ministerstva lesů a prevence požárů jsou letošní požáry největší v dosud zaznamenané historii. Na snímku jsou vidět jednotlivá ohniska, která jsou tak velká, že dostávají jména. Nejhorší požár má jméno Thomas Fire a obklopuje téměř celé město Ojai a oblast severně od Ventury (na snímku hodně vlevo). Fotka zachycuje další dvě velká ohniska – Rye Fire u Santa Clarita (prostřední ohnisko) a Creek Fire u Sylmaru (vpravo)
Zdroj: http://www.esa.int

Start rakety Ariane 5 na misi s označením VA240 z kosmodromu v Kourou se uskutečnil 12. prosince v 19:36 našeho času. Nákladem byly navigační družice Galileo 19 – 22.

Start rakety Ariane 5 na misi s označením VA240 z kosmodromu v Kourou se uskutečnil 12. prosince v 19:36 našeho času. Nákladem byly navigační družice Galileo 19 – 22.
Zdroj: http://www.esa.int

Astronaut Paolo Nespoli a jeho kolegové Randolph Bresnik z NASA a Sergej Rjazanskij z Roskosmosu se vrátili na Zemi z Mezinárodní vesmírné stanice 14. prosince. Jejich loď Sojuz MS-05 přistála v 9:37 našeho času. Cesta domů z ISS obnášela zpomalení z rychlosti 28 800 km/h na nulu při dosednutí během zhruba tří hodin. Paolo během své mise Vita na ISS prováděl více než 60 experimentů. Jeho tělo bylo předmětem výzkumu v mnoha případech. Sledovaly se jeho oči, bolesti hlavy, spánkové cykly, nebo stravovací návyky – vše za účelem lepšího pochopení adaptace lidského organismu na stav mikrogravitace. Měření teploty, svalová cvičení a mnoho odběrů krve a slin pomohou přidat další střípky do mozaiky poznání a pomohou nám připravit se na pilotované mise dále od Země.

Astronaut Paolo Nespoli a jeho kolegové Randolph Bresnik z NASA a Sergej Rjazanskij z Roskosmosu se vrátili na Zemi z Mezinárodní vesmírné stanice 14. prosince. Jejich loď Sojuz MS-05 přistála v 9:37 našeho času. Cesta domů z ISS obnášela zpomalení z rychlosti 28 800 km/h na nulu při dosednutí během zhruba tří hodin. Paolo během své mise Vita na ISS prováděl více než 60 experimentů. Jeho tělo bylo předmětem výzkumu v mnoha případech. Sledovaly se jeho oči, bolesti hlavy, spánkové cykly, nebo stravovací návyky – vše za účelem lepšího pochopení adaptace lidského organismu na stav mikrogravitace. Měření teploty, svalová cvičení a mnoho odběrů krve a slin pomohou přidat další střípky do mozaiky poznání a pomohou nám připravit se na pilotované mise dále od Země.
Zdroj: http://www.esa.int

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.space-boosters.co.uk/…space-agency-national-flags-patch-22-flags–2616-p.jpg
http://www.esa.int/…/Launch_of_SmallGEO_fullwidth.jpg?1514288728369
http://www.esa.int/…/16599554-2-eng-GB/In_the_airlock_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Encapsulation_begins_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/16821042-1-eng-GB/Space_sunrise_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Two_million_stars_in_our_Galaxy_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/16906510-1-eng-GB/Lake_MacKay_Australia_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/European_Service_Module_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/BepiColombo_acoustic_test_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/17118875-2-eng-GB/Sea_survival_training_China_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/v…/Solar_eclipse_seen_from_Space_Station_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Weightless_Wishes_Thomas_Reiter_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Paolo_Nespoli_in_Cupola_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/17166627-1-eng-GB/Hurricane_Maria_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Reconstructed_last_image_from_Rosetta_fullwidth.png
http://www.esa.int/…/Macron_and_Juncker_visit_Europe_s_Spaceport_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Enceladus_Setting_Behind_Saturn_colour_fullwidth.png
http://www.esa.int/…/17255671-1-eng-GB/Autumn_fireball_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Wall_of_Hertz_test_chamber_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Cassini_s_farewell_mosaic_of_Saturn_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Global_carbon_monoxide_measured_by_Sentinel-5P_fullwidth.png
http://www.esa.int/…/17292592-1-eng-GB/California_in_flames_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/17302011-2-eng-GB/Galileo_lifts_off_fullwidth.jpg
http://www.esa.int/…/Paolo_Nespoli_back_on_Earth_fullwidth.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Evropský rok 2017 v obrazech”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.