První LauncherOne

Společnost Virgin Orbit se před pár dny na Facebooku pochlubila prvním dokončeným exemplářem rakety LauncherOne, byť zatím bez jakéhokoliv nákladu, aerodynamického krytu a stabilizačních křídel. Tento kus navíc již opustil výrobní areál a míří na zkoušky. Nepoletí tedy do vesmíru, ale použije se pro testování tankovacích procesů i pro nácvik sestavování celého nosiče. Zástupci firmy však přiznávají, že do ostrého provozu ještě zbývá dlouhá cesta. Přesto je již z některých náznaků vidět, že se kola dávají pomalu do pohybu.

Testovací exemplář rakety LauncherOne na testovacím stanovišti.

Testovací exemplář rakety LauncherOne na testovacím stanovišti.
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/

Probíhají například zkoušky nosného letounu a výrobní závod se pozvolna dostává do výrobního režimu. Na základně v Kalifornii navíc proběhl statický zážeh motoru NewtonFour, který bude umístěn na horním stupni nosiče LauncherOne. Firma navíc avizovala, že pro let na této raketě již získala několik zákazníků, takže pohled na sestavenou raketu na testovacím stanovišti dává naději na posun vývoje vpřed.

LauncherOne by měl startovat podobným způsobem jako raketa Pegasus – zavěsí se pod letadlo. V tomto případě půjde o Boeing 747-400 Cosmic Girl, který dopraví raketu do výšky několika kilometrů, kde dojde k jejímu shozu. Dvoustupňový nosič má spalovat směs kapalného kyslíku a leteckého petroleje.

Zdroje informací:
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…5cfdae47b5bac79565ac93ee4652e8a0&oe=5A9F5982
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…9cdaf28c8350aa05503c0386928b47d2&oe=5AD5243E

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “První LauncherOne”

  1. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Pomaličku ale jistě míří k cíli.
    Z toho, co sem vykoukával na netu se hodně špatně hledá váha rakety.
    S motorem na kapalné palivo bude patrně mít motor vyšší specifický impuls než ten u Pegase a bude možné náklad navádět přesněji na dráhu.
    Pokud je ten údaj o váze cca 73 000 liber správný, tak je o cca o 40% těžší než Pegasus, unese méně – 300kg na LEO, zatímco Pegasus 440kg.
    Ale ta cena je kapku jinde. Udává se pod 10M. Zatímco Pegasus, nějak se mi věřit nechce, udává se 40M. Což mi přijde neuvěřitelně drahé. ˇ
    Hlavně aby měli dostatek nákladu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.