Vesmírné výzvy – září 2017

cassini zdroj:jpl.nasa.gov

V září předvedla své ohnivé finále sonda Cassini, která se zapsala zlatým písmem do dějin kosmonautiky. Do kosmu se vydal miniraketoplán X-37B, tentokrát ale na raketě Falcon 9. Pomyslnou štafetu si předaly lodě Sojuz, když ta s označením MS-04 přistála, zatímco MS-06 odstartovala vstříc ISS. Na závěr se podíváme jak SpaceX zaktualizovala své plány na dobytí Marsu, přičemž Země a Měsíc budou z této technologie také profitovat.

Do kosmonautiky v kostce se vměstnala zásobovací loď Tianzhou-1, tajný satelit NROL-42, start Ariane 5, nástupce ISS u Měsíce, řádění hurikánu Irma, oficiální názvy útvarů na Plutu, start rakety Proton, stavba servisní družice, konfigurace rakety New Glenn, kosmický internet, nafukovací štít, gravitační prak sondy OSIRIS-REx, navýšení rozpočtu ESA, odklad startu Falconu Heavy, novinky z Vostočného, probuzení sondy New Horizons, fotky Jupitera ze sondy JUNO, zakázky pro Ariane 6, návrat Dragona, aktivace motorů letadla Stratolaunch, příprava družic pro starty na Falconu 9, odklad startu Webbova teleskopu i modulu Nauka, start rakety Sojuz z Plesecku, založení australské kosmické agentury, start čínských tajných družic, stavba Sky crane pro Rover 2020 a další události, které si zaslouží své místo v zářijových Vesmírných výzvách roku 2017.

Necelá půlhodina Vesmírných výzev je připravena, stačí kliknout na obrázek videa.


Nezobrazuje-li se vám video správně, klikněte na přímý link na stream.cz

Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA21439.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Vesmírné výzvy – září 2017”

  1. Jiří Brunner napsal:

    Neměl bych žádný přehled o tom co se v kosmonautice děje na jedné „hromádce“ od vás je to super.

  2. Richard Ondrášek napsal:

    Nemá to chybu,skvělé a moc držím palce,je to pro nás co sledujem kosmonautiku a dění kolem vesmíru moc fajn weby kde si najdu vše co mě zajímá,ještě jednou díky moc za to všechno.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.