Na ISS unikl freon

Ruská zpravodajská agentura TASS informovala o tom, že včera večer našeho času došlo v americkém segmentu Mezinárodní vesmírné stanice k úniku o trochu více než 100 gramů freonu. Bezpečnost posádky podle dostupných informací není ohrožena a není nutná ani evakuace západního segmentu do ruské sekce. Američtí astronauti pracují na nápravě závady. V době vydání článku (1:00) zatím tyto zprávy nepotvrdil žádný zdroj z NASA. Článek budeme v průběhu dne doplňovat o aktuální informace.

EDIT (6:30): Na svém blogu ISS On-Orbit Status Report potvrdila zprávu o události i NASA. Podle prvotních informací došlo k úniku přibližně 100 ml freonu z nanosatelitu, který má být vypuštěn v pátek z japonského modulu Kibo. Bylo potvrzeno, že únik neznamená žádné riziko pro posádku ani pro stanici a stále se počítá s vypuštěním nanosatelitu v určeném termínu.

Zdroje informací:
http://tass.ru/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/P3pIbg4hxb0/maxresdefault.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Na ISS unikl freon”

  1. Alois napsal:

    Chyba je tedy v Japonsku nikoli v USA.

    • jregent napsal:

      Kosmos nám stále připomíná, že lety nejsou trivialita

      • gg napsal:

        Při omezených možnostech údržby i návrhu se může porouchat cokoliv.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nebylo specifikováno, čí ta malá družice je. Ale uznávám, že v západním segmentu se to těžko rozlišuje, jelikož se jejich využívání přelévá.

    • maro napsal:

      Chyba není v Japonsku. Chyba je v nanosatelitu, o kterém zatím nevíme, čí je. Ale možná je americký, jestli na jeho opravě pracují Američani. Modul Kibo je v tom nevině. Je to prostě místo, odkud se, díky speciálnímu výstupu na vnější plošinu, cubesaty vypouštějí.
      A protože tam Japonci věčně nejsou, tak jim tam kdekdo leze :- )
      Ale teď tam mají hlídacího robota-kouli, která si po modulu sama lítá a návštěvníky natáčí, co zrovna dělají…

      • Fantasta napsal:

        Tak sumárně – 100ml kapalného freonu dá asi 80 litrů bezbarvého, nehořlavého plynu bez vůně a zápachu, prakticky netoxický. Spíš nepříjemné překvapení, než nebezpečné. To požár na Miru, kdy hořel kyslíkový generátor plameny až půldruhametrovými a nešlo to uhasit, dokud to neshořelo – to byl horor. Ti chlapi neztratili nervy a zvládli požářiště uchladit a zachránit svoje životy i stanici.

      • Cx napsal:

        Na MIRu bylo koupání se v jedovatých kapalinách denním chlebem 🙂

      • maro napsal:

        To nemusíte psát mně. Mně je jasné, že je to prakticky prkotina, která se v pohodě vyřeší. Napište to tady rozumbradovi Aloisovi, kterej tady obviňuje Japonce bez jakéhokoliv podkladu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.