Slavíme páté narozeniny

1. září je pro náš web mimořádným dnem, protože si při něm vždy připomínáme založení našeho blogu. Ani dnes neuděláme výjimku, přesto to bude trochu jiné. Poprvé totiž zažíváme situaci, kdy náš blog slaví alespoň trochu kulaté narozeniny. Tak jako každý rok si v tento den dovolíme věnovat hlavní článek něčemu jinému, než zprávám z kosmonautiky. Pravidelní čtenáři totiž vědí, že tyto narozeninové články pravidelně využíváme k rekapitulacím a k bilancování.

Z hlediska návštěvnosti bylo pro náš blog období od 1. září loňského roku do 31. srpna letošního roku mimořádně úspěšné. Srovnatelné období (září 2015 – srpen 2016) jsme překonali o více než 40%. Rekordní návštěva za jediný den v celé historii blogu přišla 19. října loňského roku, kdy k Marsu přilétla evropsko-ruská mise ExoMars 2016 a my jsme zajišťovali psaný online přenos. Ten den jsme zaznamenali neuvěřitelných 16 855 návštěv!

Ale ani průměrné výsledky nejsou zanedbatelné – každý den jsme na webu měli v průměru téměř 4500 návštěv, což je úžasné číslo a všem, kdo náš web navštěvujete moc děkujeme. Každá Vaše návštěva pomohla k těmto úžasným výsledkům, které jsou pro nás tím nejlepším motorem k další práci. Věřte mi, že pro autora není nic lepšího, než když vidí, že jeho práce má význam a je o ni zájem.

Potěšující je i to, že jsme se v minulých měsících dočkali naší oficiální mobilní aplikace, kterou pro operační systém Android vytvořil náš čtenář, Tomáš Klvaňa. Aplikace momentálně pracuje na téměř čtyřech stovkách zařízení. Stejně tak jsme v uplynulém ročníku zavedli mobilní verzi webu, která sice není dokonalá, protože pro její vytvoření používáme plugin, ale i tak věříme, že se najdou čtenáři, kteří ji ocení.

Opravdu si vážíme toho, že i v uplynulém roce jsme dokázali udržet tu fantastickou atmosféru a spolupráci s fanoušky. Redakce bez čtenářů existovat nemůže a proto nás velmi těší aktivita lidí v diskusích, kam diskutující často přidávají velmi zajímavé informace. Využiju tedy této příležitosti a poděkuju Vám všem za to, jak pomáháte náš web rozvíjet. Máme ohromnou radost z toho, že redakce tvoří se čtenáři jeden celek, který společnými silami posouvá web vpřed.

Z hlediska provozu webu jsme neprodělali žádnou zásadní změnu, spíše jsme se stále více soustředili na aktuální zpravodajství, což vyvrcholilo zavedením krátkých zpráv, které jsou ideálním prostředkem k informování o událostech, které nestačí na vytvoření klasického (byť krátkého) článku. Krátké zprávy nám tak otevřely nové možnosti a i díky dosavadnímu průběhu ankety vidíme, že je čtenáři vítají.

Těší nás i to, že stále držíme frekvenci dvou článků denně, z čehož jeden je vždy hlavní a má minimálně 500 slov. Součástí snahy o vyšší aktuálnost bylo i naše rozhodnutí přinášet krátké články tehdy, když jsou aktuální i za cenu toho, že v jeden den vyjde více článků. Současně ale musím vyjádřit potěšení z toho, že i přes zvýšenou snahu o aktuálnost u nás stále vychází články, které jdou do hloubky tématu – především pak historické seriály z klávesnice Ondřeje Šamárka. Věříme proto, že se nám daří plnit předsevzetí, které jsme si dali na začátku – přinášet zpravodajství z kosmonautiky všem zájemcům o tento obor bez rozdílu věku, či odborné způsobilosti. Chtěli jsme, aby si u nás každý našel článek, který mu bude vyhovovat – rozsahem, formou, či tématem.

Naši redakci během uplynulých 365 dní doplnilo několik nových jmen, ze kterých bych chtěl vypíchnout tři. Jsou to Miroslav Pospíšil, který byl již dříve velmi aktivní na našem fóru a který píše perfektní články o SpaceX, Jiří Hošek, který s námi spolupracoval již dříve, ale nyní již oficiálně píše především o přípravách na novou americkou éru a do třetice Benedikt Žour, který se zaměřuje hlavně na aktuální zpravodajství.

Stejně jako každý rok bych i tentokrát chtěl poděkovat nejen čtenářům, ale i všem redaktorům, kteří píší články pro náš web. Z pozice šéfredaktora mohu upřímně prohlásit, že si nesmírně vážím všech lidí, kteří věnují svůj čas tomu, aby předávali informace dál. Tým autorů, který tvoří naši redakci je podle mého názoru skvěle složený a jsem opravdu hrdý na partu, kterou mám kolem sebe.

Jako obvykle i dnes přidám tradiční srovnání statistik za období 1. září 2016 – 31. srpna 2017, přičemž v závorce je rozdíl oproti stejnému období o rok dříve).

Počet návštěv: 1 629 336 (+ 43,03%)
Nejúspěšnější den: 19. 11. 2016 (16 855 návštěv)
Počet stránek, odkud k nám přišly návštěvy: 781 (+28,87%)
Průměrná doba strávená na stránce: 3 minuty 43 sekund (- 9,88%)
Průměrný počet navštívených stránek/návštěvu: 2,33 (- 10,42%)
Počet území (států), odkud jsme zaznamenali návštěvy: 167 (+ 12,84%)
Pár exotických území (států), odkud přišly návštěvy: Americké Panenské ostrovy, Togo, Mongolsko, Kongo, Aruba, Angola, Zambie, Benin, Bangladéš, Nepál, Anguilla, Seychelly, Irák, Maledivy, Kapverdy, Uganda, Barma, Svatý Kryštof a Nevis, Omán, Madagaskar, nebo Senegal.

Další tradicí těchto narozeninových článků je vyhlášení tří nejlepších redaktorů. Tři autoři, kteří byli v uplynulém roce aktivní a jejichž články se čtenářům nejvíce líbily, dostanou drobné věcné ocenění, které jim může časem připomenout, že se velmi aktivně podíleli na tomto našem společném projektu.

1. místo Dušan Majer – 5 843 bodů
2. místo Miroslav Pospíšil – 1 100 bodů
3. místo Ondřej Šamárek – 1 046 bodů

Zdroje obrázků:
http://life-long-learners.com/wp-content/uploads/2015/01/Five-cupcakes-in-a-row-400×266.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

62 komentářů ke článku “Slavíme páté narozeniny”

  1. ptpc Redakce napsal:

    Aj gratulujem k 5. výročiu blogu a prajem všetko dobré do budúcnosti. A hlavne chcem poďakovať za odvahu založiť fórum a následne aj blog. 🙂

  2. Petr Hájek napsal:

    Připojuji se ke gratulaci a děkuji za Vaši práci jenž se stala v podstatě součástí mého deního života.

  3. Systemfailure napsal:

    Zdravím.jsem „pouze“pasívním čtenářem Kosmonautixu , ale každodenním čtenářem.Díky! vám za všechny informace kterými mě každý den zahrnujete je to pro mě balzám na duši…..Hezké narozeniny celé redakci :-)!!!

  4. zvejkal napsal:

    Ste pilierom v mojich bookmarkoch 🙂

  5. Rado napsal:

    Gratulujem. Ste jedničky. Som tu niekoľkokrát za deň a tak to bude aj naďalej. Vaše články a priame prenosy nemajú chybu. Díky Vám za všetko.

  6. hansnasa napsal:

    Moc gratuluji a děkuji za mnoho užitečných informací, kterýma nás zásobujete a to v profesionálním podání.Když přijdu k počítači,tak automaticky první na co koukám je kosmonautix.Ještě jednou díky.

  7. Peter P napsal:

    Gratulujem! Prajem este vela dalsich rokov

  8. Branislav Pecho napsal:

    Milí Páni Autori tohto webu, dovoľte aj mne pripojiť sa ku gratulantom a popriať Vám veľa elánu a entuziazmu, ktoré vkladáte do tvorby týchto nesmierne zaujímavých stránok. Tento web navštevujem každý deň a v bookmarkoch Vás mám na prvom mieste. Zároveň patrím aj k užívateľom appky.
    Ďakujem za neustále rozširovanie znalostí z mojej obľúbenej kozmonautiky, myslím, že v CS priestore nie je lepší kozmonautický portál. Ešte raz veľká vďaka a dúfam, že to dotiahnete až do dôchodkového veku 🙂

  9. Goodman napsal:

    Kosmonautixi, všechno nej k narozkám! Co bych tak mohl popřát? Listopadový start FH, návrat na Měsíc a kolonizaci Marsu 🙂
    Btw.: pokles doby strávené na webu mají na svědomí asi krátké zprávy. U mě ráno v práci to vypadá takto. Ráno přijdu a zapnu pc. Než se nahodí desítkové „okno“, tak se mi stačí uvařit voda na čaj. Pak nahodím outlook a mám asi minutu a půl až minuty dvě, než se mi to všechno nachrochtá. Abych maximalizoval využití času, tak je to akorát na checkování krátkých zpráv 😛

  10. HonzaS napsal:

    Vtipne je kliknout na odkaz na forum pod clankem „Vice se o tomto tematu doctete zde“ … Pekna cesta do historie: vyskoci na vas jedno z prvnich vlaken a prvnich prispevku, kde se diskutuje o tom, jestli Blog zalozit nebo ne a jaky be mel smysl.
    Myslim, ze je naprosto jasne, ze to bylo spravne a smysluplne rozhodnuti. Velke podekovani za tento krok. Usli jste pekny kus cesty, jen tak dal.
    A jak spousta lidi zminovala, i pro nas ve firme jste se stali prostredkem, jak travit cas nad hrnkem kafe nebo pri stavech pracovniho KOPRu – at uz v kancelari nebo sluzebnich cestach po celem svete (nektere z exotickych zemi poznavam jako nase cile; opravdu me prekvapilo mnozstvi statu, ze kterych bylo na blog pristoupeno).
    Cili panove autori, diky vam.

  11. Vojta napsal:

    Také se připojuji ke gratulacím. Pět let je na blog docela slušný věk. A rozhodně to tu neupadá, právě naopak. Takže držím palce do dalších minimálně pěti let!

  12. Jaro Pudelka napsal:

    Veľká gratulácia a veľké ďakujem za tento web. Hanbím sa, že mám už skoro polroka rozpracovaný článok a neviem ho dokončiť. Skoro ako FH

  13. Jaroslav Scharf napsal:

    Gratulaci kosmonautixu a Vám, kteří ho pro nás děláte. Jste výborní. Další co se mi u Vás líbí, je diskuse – slušná.

  14. maro napsal:

    No jo. Je to fofr. Zase o rok dál. Díky narozeninám kosmonautixu budu vždycky vědět, kdy přistála na Marsu tím nejúžasnějším způsobem Curiosity.
    Díky za vaše skvělé články a přenosy. Přeji vše nejlepší a ať vás to baví pořád dál tak jako dnes!

  15. pbpitko napsal:

    Gratulácia ku krásnemu výročiu. Mohutné Ď. všetkým členom redakcie a hlavne D.Majerovi. Veľké Ď. aj všetkým pravidelným aj menej pravidelným návštevníkom, bez ktorých by žiadne výročie nebolo.
    pb 🙂

  16. Dan napsal:

    Jako kdybych loňskou gratulaci psal asi před týdnem. Tak vše nej a tentokrát bez ohňostroje na rampě 🙂

  17. kopyto a mnouk napsal:

    Teprv pátý? Člověk už dneska kosmonautix vnímá jako nehnutelnou konstantu neustále dlící nad veškerým zajímavým děním.

  18. M_M napsal:

    A příští rok do školy, pacholkové!
    Gratuluji k výročí a především děkuji za vaši práci.

  19. Alois napsal:

    Zajímavé informace bývaly na KOSMO-Spaceprobes, ale tam to nějak vázne, poslední aktualizace je z počátku roku 2016 ! Váš blog je tudíž jasná jednička, zejména co do šíře a hloubky záběru. Souhlasím s tím, že se stává součásti ranního rituálu. Bravo !

  20. Michaela Dvouletá napsal:

    Gratuluji celému týmu, který tento web – kosmonautix.cz spravuje. Musím říct, že jsem si nedávno vybírala nový mobilní telefon záměrně se systémem android, jen abych si mohla stáhnout mobilní aplikaci v podobě tohoto webu a rozhodně toho nelituji, právě naopak. 🙂 Tento web jsem si moc oblíbila a možná nečtu pravidelně všechny články, ale jak už je zmíněno v tomto článku, každý si tady najde články s tématem nebo tématy jeho blízkým. Ráda bych Vám všem popřála k další spoustě budoucích úspěchů, a hlavně bych Vám chtěla moc poděkovat, jako čtenářka Vašeho webu za skvělé články, živě komentované přenosy a za přátelskou atmosféru, která na tomto webu panuje mezi čtenáři a Vámi. 🙂 Držím palce do budoucna!

  21. rhronza napsal:

    Každé ráno začínám hrnkem černého čaje a kosmonautix.cz. To mě „nakopne“. Jen tak dále :-).

  22. Spytihněv napsal:

    Velká gratulace a přání dalších úspěšných a pro čtenáře podobně přínosných let.

    Na Zemi existuje 206 států, z nichž je určitá část státem jen tak tak. Takže těch 167, ze kterých přišel nějaký, lhostejno jaký vstup, je opravdu možná i drtivá většina. A to musí těšit! 🙂

  23. maiden napsal:

    velice solidni web, kde je kazdy den neco noveho. kdyby slo skloubit s panem Havlickem a Pribylem. Panu Havlickovi jsem kdysi trochu prispival, ale od te doby, co mi dali na firme funkci na to fakt nemam silu:-))) Mrzi me to a stydim se za to, ale poradne dokazu delat jen JEDNU vec…

  24. Vladimír Podivínský napsal:

    Gratulace všem a přeju spoustu dalších úspěšných let.
    Bude živě narozeninově a česky? 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme moc! Živé vysílání s povídáním s diváky jsme vloni dělali při narozeninách fóra. Třeba si to 23. října zopakujeme. 😉
      Myslím, že by nebylo vhodné dělat dvě podobné akce v tak krátkém sledu. 🙂

      • Vladimír Podivínský napsal:

        Minule bylo živě v neděli od 20 hod., článek vyšel myslím že kolem 17. hodiny. Bohužel jsem přišel pozdě.
        Šlo by dát letos vědět dříve? Třeba formou krátkých zpráv. Děkuji

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Asi ano, pokud na to nezapomeneme. 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.