SES připravuje revoluci v šíření internetu

Firmy poskytující satelitní služby musí myslet hodně dopředu. Simulace jim ukazují, jaký vývoj se dá očekávat v různých oblastech světa a jaké služby budou zapotřebí za několik let. Firma SES předpokládá, že satelitní sítě se v budoucnu stanou součástí velkého množství letadel, lodí, domovů a firem. V pondělí proto oznámila svůj záměr zakoupit nejméně sedm družic s vysokou datovou kapacitou. Družice má vyrobit společnost Boeing a s jejich startem se počítá v roce 2021. Velmi zajímavé je, že firma SES chce těchto sedm družic vypustit na relativně málo používanou dráhu, která leží několik tisíc kilometrů nad rovníkem.

Firma SES vychází ze zkušeností, které přinesl program O3b (viz náš článek). V jeho rámci bylo vypuštěno dvanáct družic a dalších osm se staví. Na něj má navázat fáze označovaná jako O3b mPower, která rozšíří širokopásmové připojení do dalších částí světa. Společnost tak chce reagovat na rostoucí potřebu datových přenosů, která se objevuje i v malých státech.

Vizualizace družic O3b mPower

Vizualizace družic O3b mPower
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Nové družice budou schopné lepších výsledků než ty, které tvoří systém O3b. Kontinuita bude zachována i díky tomu, že jako hlavní výrobce byl vybrán Boeing, který spolupracuje s Thales Alenia Space – tyto dvě firmy stavěly i družice pro systém O3b. „Program O3b mPower bude první multi-terabitovou družicovou konstelací v historii,“ uvedl Steve Collar, ředitel SES Networks a dřívější vedoucí projektu O3b, který dodává: „Tato síť bude mít globální pokrytí a poskytne to, čemu říkáme virtuální vlákno. Bude to jediný systém, který dokáže zajistit kompletní přenosy pouze přes družice bez nutnosti jakékoliv pozemní techniky pro zajištění konektivity. Zatím neexistuje žádný systém podobného rozsahu a kapacit.“

Pondělní oznámení můžeme chápat spíše jako vytyčení směru, než jako seznámení s konkrétními detaily. Na ty byla prezentace bohužel chudá. Zástupci firem SES a Boeing dokonce odmítli odpovědět na otázky týkající se hmotnosti a energetických požadavků těchto družic. Přesto se fanoušci kosmonautiky dozvěděli alespoň něco. Družice by měly operovat na málo využívané rovníkové dráze, kterou můžeme řadit mezi střední oběžné dráhy. Stroje by měly kroužit po drahách, které odpovídají těm, po kterých obíhají v současné obě družice systému O3b, tedy ve výšce 8 000 kilometrů. Na této dráze pak družice uskuteční pět oběhů kolem Země za den.

Zástupci sice neuvedli žádné konkrétní údaje o výšce, kde bude letka družic O3b mPower obíhat, ale víme, že sedm prvních družic má být nad rovníkem. Dá se očekávat, že firma SES časem přidá do systému O3b mPower i další družice, které by byly na dráze s vyšším sklonem vůči rovníku, aby bylo možné pokrýt větší oblasti.

Satelity O3b

Satelity O3b
Zdroj: http://www.arianespace.com/

„Unikátní je, že nechceme vypustit všechno najednou,“ zdůraznil Collar a dodal: „Nechceme do toho napumpovat miliardy a miliardy dolarů jen k tomu, abychom systém spustili. Chceme ho postupně škálovat a právě to je na celém systému O3b mPower opravdu mimořádné.“ Karim Michel Sabbagh, nejvyšší muž v lucemburské firmě SES upřesnil, že do systému O3b mPower firma nedá více peněz, než kolik chtěla podle dřívějších předpovědí investovat do rozšiřování své sítě.

Sabbagh sice neuvedl konkrétní sumu, ale naznačil, že firma upustí od dřívějších plánů na náhradu dvou stárnoucích velkých komunikačních družic na geostacionární dráze, což uvolní finance právě pro projekt O3b mPower. Ten bude stejně jako již existující O3b poskytovat datové přenosy pro pozemní terminály s nízkou latencí. Rozdíl ale bude v kapacitě – zatímco každá družice O3b disponuje deseti širokopásmovými signály (broadband beams), jediná družice O3b mPower jich bude mít rovnou 4 000!

„Můžeme dynamicky usměrňovat tok dat,“ uvedl Collar a dodal: „Podle aktuální části dne, měsíce nebo roku můžeme reagovat na aktuální dění a pokrývat konkrétní oblasti cílenými signály. Jednak tím posloužíme našim klientům bez ohledu na to, kde jsou a na druhou stranu nebudeme zbytečně šířit signály tam, kde je nikdo nevyužije.“

Sestava čtyř satelitů O3b

Sestava čtyř satelitů O3b
Zdroj: http://www.enjoyspace.com/

Firma SES už dříve uvažovala o tom, že by nakoupila menší družice s kratší dobou životnosti, které by mohly pružněji reagovat na požadavky nových uživatelů. Do firmy O3b poprvé investovala v roce 2009 a v roce 2016 se stala jejím stoprocentním vlastníkem. Samotný název O3b pochází z anglického výrazu „Other 3 billion“, tedy Další tři miliardy, což odráží počet lidí, kterým by systém mohl poskytnout připojení k internetu.

„Aktuální plány posouvají původní nápad O3b na úplně jinou úroveň, kde budou k dispozici desítky tisíc koncových bodů pro vesnice a města. Budeme moci pokrýt každé letadlo, každou loď i každý vládní požadavek,“ líčí Collar. Pozemní terminály mají mít integrovaný počítač a datové úložiště, přičemž umožní přepínat mezi sítí O3b mPower, geostacionárními družicemi, nebo pozemní sítí.

„Je to krok vpřed v rámci schopností naší firmy, ale řekl bych, že jde i o krok vpřed v rámci celého procesu, jak družice reagují na budoucí poptávku,“ vysvětluje Collar. Družice systému O3b mají momentálně dosah zhruba ke 45. rovnoběžce jižní i severní šířky. Momentálně O3b Networks poskytuje přístup k internetu poskytovatelům v Africe a na ostrovech v Pacifiku – konkrétně jde o klienty například v Jižním Súdánu, na Madagaskaru, Východním Timoru, nebo na ostrovech Samoa, Nauru či Papua-Nová Guinea.

Čtveřice satelitů systému O3b ještě v montážní hale před připojením k hornímu stupni Fregat.

Čtveřice satelitů systému O3b ještě v montážní hale před připojením k hornímu stupni Fregat.
Zdroj: http://www.satnews.com/

Podle Steve Collara poskytuje systém O3b pro lodě v Karibiku širší pásmo než všechny ostatní služby dohromady. V hlavním městě Demokratické republiky Kongo, Kinshase, pak tento systém slouží více než 50% uživatelů připojených k internetu. V budoucnu by měl systém O3b mPower poskytovat síťové připojení odpovídající kvalitou optickému vláknu avšak bez nutnosti pokládat kabely v odloučených a těžko přístupných lokalitách.

„Odemkli jsme trh, který byl se současným systémem O3b nedostupný,“ popisuje Sabbagh a dodává: „Už od začátku jsme věděli, že současný systém je limitován na 200 signálů, tedy zhruba 200 klientů. když ale jedna družice zvládne 4000 signálů místo 10, můžeme celý proces „zdemokratizovat“ a nabídnout naše služby všem segmentům trhu.“

„Se systémem O3b mPower bychom mohli pokrýt třeba kompletní současnou potřebu konektivity Papuy-Nové Guiney i s výhledem na příštích 15 let bez potřeby pozemní infrastruktury. Tyhle údaje nám ukazují, že jsme trefili ten správný nápad,“ sdělil Collar. Firma SES zatím nevybrala nosiče pro dopravu družic systému O3b mPower na oběžnou dráhu. Podle umístění startovní rampy a kapacity rakety by mělo být možné při jednom startu vynést tři až čtyři družice najednou.

Současná konstelace satelitů O3b

Současná konstelace satelitů O3b
Zdroj: https://o3bnetworks.files.wordpress.com

Dvanáct družic O3b, které krouží kolem Země startovaly na oběžnou dráhu po čtveřicích, když se o ně postarala raketa Sojuz startující z kosmodromu v Kourou. Další dva starty Sojuzů – každý opět se čtyřmi družicemi – jsou plánovány na roky 2018 a 2019. Družice systému O3b mPower ale nebudou omezeny tím, že mohou startovat pouze z Kourou, což je kosmodrom vzdálený jen 5° od rovníku.

Družice připravovaného systému budou vybaveny účinným elektrickým pohonem, který jim zajistí schopnost manévrování na správnou pozici i kdyby startovaly z kosmodromů, které jsou dále od rovníku – třeba z Mysu Canaveral. Firma se také nechce spoléhat pouze na služby jediné rakety, čímž klesá riziko zdržení. Další technologickou novinkou na těchto družicích má být nový typ fázových antén, který prý ještě nikdy nebyl použitý v kosmu. Samotné družice mají být založené na novém konstrukčním základu, který převezme elektroniku a avioniku z konstrukce, kterou firma Boeing používá pro geostacionární družice.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.ses.com/
https://www.ses.com/
http://spacenews.com/

Zdroje obrázků:
https://www.ses.com/sites/default/files/2017-09/O3b%20mPower_Photo1_2.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/308941-P724_multi-4f-high-res.jpg
http://www.arianespace.com/images/missionup-dates/2014/1177-pano.jpg
http://www.enjoyspace.com/uploads/news/2013/juin/o3b/satellites-o3b.jpg
http://www.satnews.com/images_upload/152111391/51ca3e2890849.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “SES připravuje revoluci v šíření internetu”

  1. ldx napsal:

    Tak 8000 km na zemí, tak to bude přinejlepším 70ms latence (počítám s celkovou délkou spoje kolem 20tis km). Pro většinu účelů se s tím žít, ale pro hraní je to už na hraně.

    Zajímala by mně celková kapacita sítě po dobudování, z hlediska maximálního počtu unikátních klientů.

    • HonzaS napsal:

      Myslim, ze hrani her opravdu neni cilova skupina tohoto systemu. Vedeckym, prumyslovym, politickym a v omezene mire ekonomickym ucelum tahle latence bohate postacuje (samozrejme vyjma specialnich pripadu). Konzum neni jedina vec, co se da s internetem delat…

      • ldx napsal:

        Ano, to máte pravdu, ale já vycházím z názvu projektu který se odkazuje na 3 miliardy uživatelů. A pro ně to při rozhodování o poskytovateli internetu bude hrát roli.

  2. Android napsal:

    Hm takže žádnou revoluci tam nevidim. Těch pár desítek tisíc převážně vládních/státních klientů co tím navíc obslouží jim pouze umožňuje přežít další dekádu.
    Tisíce malých satelitů na nízkých drahách s internetem dostupným i pro retail klientelu, to je ta revoluce.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.