První floridský Minotaur

K tomu, aby mohla raketa Minotaur-4 odstartovat z floridské rampy 46, musely se použít klasické autojeřáby. Tato odpalovací plošina je totiž poměrně spartánsky vybavena. Ale i přesto se specialistům z firmy Orbital ATK a amerického letectva podařilo sestavit nosič vytvořený z pěti stupňů vojenských střel, které pamatují ještě Studenou válku. Právě tato raketa by měla už v sobotu v 5:15 našeho času vynést družici za 49 milionů dolarů, která bude sledovat ostatní objekty na oběžné dráze. Družice uložená pod aerodynamickým krytem rakety se nazývá SensorSat a vyvinul ji Massachusetts Institute of Technology’s Lincoln Laboratory na objednávku amerického letectva. Jejím úkolem bude po dobu tří let monitorovat dráhy objektů na geostacionární oběžné dráze – bude sledovat jak aktivní družice, tak i kosmické smetí.

Minotaur-4 na floridské rampě 46.

Minotaur-4 na floridské rampě 46.
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Na geostacionární dráze se družice vůči Zemi nepohybují, což z této dráhy dělá ideální místo nejen pro komunikační družice, ale i pro meteosatelity, nebo pro družice sbírající nejrůznější informace včetně těch vojenských. SensorSat samotný vznikl v rámci kanceláře amerického letectva pro citlivé operační vesmírné záležitosti ORS (Air Force’s Operationally Responsive Space division). Tato kancelář vznikla v roce 2007 a měla za úkol prozkoumat možnosti nízkonákladových družic i jejich nosičů. Právě po této kanceláři nese aktuální mise označení ORS-5, přičemž jde o poslední z řady projektů, které zkoušely nové technologie.

Mise ORS-5 má startovní okno dlouhé 4 hodiny s možností odkladu o 24 hodin. Půjde o první floridský start rakety z rodiny Minotaur. Pět nosičů Minotaur-4 odstartovalo od roku 2010 na orbitální i suborbitální mise z Kalifornie a Aljašky. První tři stupně tohoto nosiče pochází z vyřazených nukleárních střel Peacekeeper, přičemž tuhé palivo do nich bylo „natankováno“ už v osmdesátých letech! Střely pak čekaly v raketových silech, odkud měly vyrazit v případě potřeby na smrtící misi. K tomu naštěstí nedošlo a postupně byly vyřazovány z provozu.

Minotaur-4 čeká na misi ORS-5

Minotaur-4 čeká na misi ORS-5
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Nad těmito třemi stupni se nachází dva další stupně využívající motory Orion-38 na tuhá paliva, jejichž výrobcem je společnost Orbital ATK. Minotaur 4 sice běžně létá jen s jedním motorem Orion-38, ale SensorSat potřebuje ještě trochu vyšší tah. Samotná družice je poměrně malá – váží jen 113 kilogramů a pátý stupeň se postará o to, aby družice ve výšce 600 kilometrů snížila sklon své oběžné dráhy na 0° vůči rovníku.

Americké letectvo zaplatilo za start 27,2 milionu dolarů a po Minotauru-4 sáhla především kvůli snaze o maximální úspory. Nosič měl původně startovat z rampy na ostrově Wallops ve Virginii, ale výpočty ukázaly, že tento kosmodrom leží příliš daleko od rovníku a nosič by nemohl dosáhnout potřebné oběžné dráhy. Firma Orbital ATK tak začala zvažovat náhradní řešení, mezi kterými bylo i zbudování dočasné odpalovací rampy pro rakety Minotaur na evropském kosmodromu v Kourou. Nakonec se ale ukázalo, že Mys Canaveral bude nejlepším řešením a raketa dostane jeden stupeň navíc.

Sestavování rakety Minotaur-4 na floridské rampě 46.

Sestavování rakety Minotaur-4 na floridské rampě 46.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Rampa 46 patří mezi málo využívané a provozuje ji organizace Space Florida, která si dává za úkol přilákat do tohoto státu letecký průmysl. Poslední start z této rampy přišel v roce 1999. Na začátku letošního roku tu pracovníci firmy Orbital ATK cvičně sestavili první tři stupně z vyřazených střel Peacekeeper, aby se seznámili s pozemním vybavením a ověřili kompatibilitu systémů. Jelikož zdejší kosmodrom nemá s raketami Minotaur zatím žádné zkušenosti, může být mise ORS-5 považována za průkopníka, který těmto raketám otevře cestu na floridské rampy.

Minulý čtvrtek byla montáž rakety Minotaur na rampě 46 dokončena a mohly začít předstartovní přípravy. Pokud se neobjeví problém, zapálí se první stupeň v sobotu ráno v 5:15 našeho času, když bude na Floridě hluboká noc. První čtyři stupně rakety vyhoří v rychlém sledu během úvodních 15 minut letu a dosáhnou dočasné parkovací dráhy ve výšce 400 – 600 kilometrů, přičemž dráha bude vůči rovníku skloněná o 24,5°.

SensorSat během zkoušek ve vakuové komoře.

SensorSat během zkoušek ve vakuové komoře.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Následovat bude desetiminutová přeletová fáze, během které se z rakety uvolní dva cubesaty pro blíže neurčenou americkou vládní agenturu a další tři větší cubesaty, které spravuje DARPA, tedy armádní agentura pro pokročilý výzkum. Zážeh pátého stupně bude trvat zhruba minutu, během které raketa zakulatí oběžnou dráhu a anuluje sklon vůči rovníku.

A jak to bude s raketami Minotaur do budoucna? Firma Orbital ATK má ještě jeden exemplář nosiče Minotaur-1, který má startovat z ostrova Wallops ve Virginii na konci roku 2018. Raketa Minotaur-1 je slabší zástupce rodiny Minotaur a je odvozena z armádních střel Minuteman. Příští rok by měla vynést utajený náklad pro Národní průzkumný úřad NRO.

Samotná firma Orbital ATK ale i do dalších let očekává pro Minotaury další zakázky od americké vlády na vynesení malých družic. Rakety Minotaur to mají docela těžké – jelikož používají stupně vyřazených armádních střel, které financoval stát, nemohou se z hlediska zákonů ucházet o klasické komerční zakázky. Zastánci tohoto směru tvrdí, že pokud by se komerčně prodávaly starty rakety, jejichž motory již zaplatila vláda, došlo by k nepříznivým vlivům na trh – klesla by úroveň inovací a nové firmy by se hůře prosazovaly.

Start Minotauru 4 z Aljašky.

Start Minotauru 4 z Aljašky.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://twitter.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…ec2538f7058d345dec46f5cdb1dcb875&oe=5A23773C
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…eef21c4f3476252cafe3e072d93913a6&oe=5A17EC45
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…7abe6935f92c675612103107eccd6401&oe=5A1897E5
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/2017/08/20074409/DHEoDfXVwAAaSGM.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/2017/08/20074701/ORS-5-pic_TVAC.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/2015/07/03184825/TacSatWide1-copy-768×327.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

20 komentářů ke článku “První floridský Minotaur”

  1. Alois napsal:

    Pět stupňů, to je asi rekord ve vícestupňových orbitálních nosičích.

  2. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Pátý stupeň byl vypnut, náklad úspěšně oddělen.
    Pro USA to byl 18. letošní kosmický start. Rusko jich má 9, Čína 8.

  3. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Čtvrtý stupeň dokončil práci a byl vypnut.

  4. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Třetí stupeň pracoval správně, čtyři minuty do zážehu 4. stupně.

  5. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Minotaur-4 odstartoval podle plánu v 8:04 SELČ a během tříminutového přenosu pracovaly první dva stupně správně.

  6. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Ano, čas startu je nyní v 8:04 SELČ a počasí je GO.

  7. Alois napsal:

    Jestli tomu dobře rozumím, měl by start proběhnout za hodinu a dvacet minut ?

  8. Kamil napsal:

    Takže taková raketa typu co dům dal

  9. Alois napsal:

    Zajímalo by mně, kolik vyřazených částí raket Minuteman je vlastně k dispozici, teda kolik nosičů Minotaur (5 stupňů!!!) vlastně může Orbital ATK ještě sestavit.
    Není mi také jasné jak lze řídit nosič pouze s pevným palivem(má regulátory tahu, naklápěcí trysky atd?).

    • michal napsal:

      Myslim ze urychlovaci bloky raketoplanu mely nejake vektorovani trysky, nejspis to bude neco podobneho

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Minotaur-4 má sice 5 stupňů, ale ze střel Peacekeeper pochází jen první tři.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      „Zajímalo by mně, kolik vyřazených částí raket Minuteman je vlastně k dispozici, teda kolik nosičů Minotaur (5 stupňů!!!) vlastně může Orbital ATK ještě sestavit.“

      Minotaur-4 nepochází ze střel Minuteman, ale Peacekeeper (první stupeň SR-118, druhý stupeň SR-119, třetí stupeň SR-120). Wikipedie uvádí, že podle různých pramenů je 50 – 100 kusů střel Peacekeeper. Dosud bylo vypuštěno pět raket Minotaur-4 (tři z Vandenbergu, dva z Kodiaku).
      Plán letů do konce roku 2019:
      26.8.2017 Canaveral SLC-46 – SensorSat
      konec 2018 Vandenberg SLC-8 nebo Kodiak LP-1 – Formosat-7
      Na rok 2019 je připravován Ascent Abort Test Orionu z SLC-46 na Mysu Canaveral, nosič bude upraven z prvního stupně SR-118 střely Peacekeeper.

      Ze střel Minuteman II vychází čtyřstupňové rakety Minotaur-1. Ty dosud letěly jedenáctkrát (z kosmodromů Vandenberg a MARS).
      Plán letů do konce roku 2019:
      konec 2018 MARS LP-0B – NROL-111

      Pak je ještě čtyřstupňová raketa Minotaur-C, dříve známá jako Taurus.
      Plán letů do konce roku 2019:
      17.10.2017 Vandenberg SLC-576E – 12 malých družic (SkySat apod.)

    • maro napsal:

      Peacekeeper, nebo prostě MX. Žádný Minuteman.

  10. spodní voda napsal:

    … že pokud by se komerčně prodávaly starty rakety, jejichž motory již zaplatila vláda, došlo by k nepříznivým vlivům na trh – klesla by úroveň inovací a nové firmy by se hůře prosazovaly.

    Tak tohle by se mělo v socialistické předotované Evropě TESAT DO KAMENE!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.