Kosmotýdeník 258 (21.8. – 27.8.)

Tento týden vířila vody kosmonautiky hlavně SpaceX – to je ostatně jejím dobrým zvykem. Dočkali jsme se jednoho startu, jednoho přistání a nového skafandru. Neměli bychom však zapomínat ani na start Minotauru 4 a v Kosmotýdeníku se tentokrát v hlavním tématu podíváme na hurikán Harvey, který bedlivě sledují NASA a NOAA a jejich předpovědi a zkoumání nenapovídají nic pěkného. Děkujeme, že jste se opět začetli do týdenního souhrnu nejzajímavějších událostí z kosmonautiky. Přeji vám hezké čtení a příjemnou neděli.

NASA monitoruje řádění hurikánu Harvey

Zcela výjimečně se v Kosmotýdeníku zaměříme na počasí a jednu přírodní katastrofu, která drtí jih Spojených států. Její vznik, průběh a poté i následky sleduje NASA a podíváme se, co za data jí vychází. Společně s Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA) předpovídají nepěkné věci. Aktuálně zuřící tropická bouře Harvey je pravděpodobně nejhorší od Katriny, která zpustošila okolí New Orleans v roce 2005.

Harvey vyfotografovaný z ISS

Harvey vyfotografovaný z ISS
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Harvey se zrodil nenápadně. Ještě ve středu to vypadalo, že půjde jen o další silnější bouři, kterých těmito oblastmi v této době prochází mnoho. Bouře však nabrala na síle a byla klasifikována na hurikán, kde vítr dosahoval extrémních hodnot a při střetu s pevninou měl právě vítr být hlavním nositelem zkázy. Hurikán však před pobřežím trochu zpomalil a změnil se v klasifikaci na tropickou bouři. Vítr v ní sice polevil (na 209 km/h), ale voda, kterou s sebou nese, napáchá ještě mnoho škod. Očekávají se extrémní záplavy, velké škody na majetku a zřejmě i velké ztráty na životech. Pojďme se podívat na několik čísel.

Do sobotního večera napadlo na jihu Texasu asi 200 litrů srážek na metr čtvereční. To je asi dvaceticentimetrový sloupec vody na zmíněný metr čtvereční. Bouře však bude trvat několik dní, možná až týden a očekává se dalších tisíc litrů na metr čtvereční. To znamená, že napadne ještě metrový sloupec vody. Řeky se rozlijí a bude trvat až několik týdnů, než se vrátí zpět do svých koryt. Již nyní je 300 000 lidí bez elektrické energie a postiženo je 16 milionů obyvatel. Mnohá města se evakuují, jinde nařizují svým obyvatelům si na ruce napsat své jméno, aby v případě úmrtí byli rychle identifikovatelní. Jak bouře postupuje od mexických hranic přes Texas, zanechává za sebou mnoho škod. S předpovědí dalšího vývoje a včasným upozorněním, co mají kde očekávat, pomáhá NASA a NOAA.

Právě díky síti družic NOAA a některým družicím NASA se podařilo ještě nad oceánem určit, kolik vody bude doneseno nad pevninu. V níže přiložených obrázcích vidíte 3D sken v té době ještě hurikánu, který měl slábnoucí tendenci. Červené sloupce barev jsou vodou silně nasycené oblasti, ze kterých pak padají srážky. Zajímavá je také výška celého hurikánu. Horní oblasti dosahují do výšky až 14,8 kilometru.

Průřez hurikánem Harvey z 25. srpna.

Průřez hurikánem Harvey z 25. srpna.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

V sobotu bylo zaznamenáno, že se celé těleso bouře zpomaluje a nyní dosahuje rychlosti pouze 9 km/h. Mocný příkrov mraků s větrem dosahujícím rychlosti až 156 km/h bude nad Texasem řádit minimálně do středy. Jak celá bouře dále zpomaluje, umocňuje se nápor dešťových srážek na poměrně malou oblast. Právě kvůli tomuto faktu dochází k prudkému nárůstu hladin řek a ten bude pokračovat ještě do čtvrtka. Kulminace se však očekává až v pátek a opadání vodní hladiny bude trvat několik týdnů.

Na dalším obrázku si můžete prohlédnout infračervený průzkum hurikánu z 25. srpna. Fialové oblasti ukazují oblasti bouří se silným větrem a prudkými dešti. Krom centrální bouře jsou patrné i ty, které tuto centrální bouři obíhají. Data byla získána přístrojem AIRS umístěném na satelitu Aqua.

Oblasti bouří v hurikánu Harvey

Oblasti bouří v hurikánu Harvey
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Kosmický přehled týdne:

Po palubě ISS se již potřetí proháněl astronaut ve velmi výstředním skafandru. Barevný oblek pokreslily děti s rakovinou v rámci Spacesuit Art Project. Takto zviditelněný projekt má upozornit na závažnost těchto onemocnění i na kreativitu a sílu dětí, které s touto nemocí bojují. Gif si můžete prohlédnout zde.

V sobotu odstartovala z Floridy raketa Minotaur 4. O této zajímavé misi a velmi netradiční raketě jsme podrobně psali zde. Pod těmito slovy se můžete podívat na povedené fotografie ze startu této rakety. Prohlédnout si můžete i video ze startu.

Start rakety Minotaur 4

Start rakety Minotaur 4
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/

Dlouhou expozicí zaznamenaný let rakety Minotaur 4

Dlouhou expozicí zaznamenaný let rakety Minotaur 4
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Sonda Cassini poslala zajímavou sekvenci snímků, kterou pořídila svojí širokoúhlou kamerou. 21 snímků ukazuje přecházející prstence. Výjimečné je to, že jde o první takovou sekvenci pořízenou z mezery mezi planetou a prstenci. Průlet v záběru sondě trval 4 minuty. Je to jedna z labutích písní sondy, která již brzy ukončí svoji dlouhou a úspěšnou misi.

Průlet sondy Cassini mezi prstenci a planetou Saturn

Průlet sondy Cassini mezi prstenci a planetou Saturn
Zdroj: https://photojournal.jpl.nasa.gov/

Přehled z Kosmonautixu:

Celý týden jsme pro vás mapovali události, které utvářely kosmonautiku. Nášup dvou článků denně si nyní shrňme. Ještě v neděli jsme se vypravili podívat na kosmickou loď Orion, jejíž exemplář určený pro misi EM-1 poprvé ožil. Tento týden se ke startu také chystal Falcon 9. Vynášel velmi zajímavý náklad s zajímavou historií. Nahlédli jsme také do kuchyně floridského kosmodromu. Ale můžete být v klidu, o místní kantýnu nešlo. Zatmění Slunce bylo pro Spojené státy tématem číslo jedna. My jsme se však podívali na misi, která by měla dělat umělá zatmění Slunce. SpaceX bude už brzy disponovat dvěma rampami na floridském kosmodromu. Rekonstrukce poničené rampy SLC 40 se blíží ke svému závěru. Satelit Sentinel opět ukázal, jak praktické a široké může být využití satelitů na oběžné dráze pro běžné aktivity. Bez nadsázky bombou týdne byla zpráva Elona Muska o tom, jak budou vypadat skafandry SpaceX pro použití uvnitř lodi Crew Dragon. Velmi zajímavá raketa složená z dílů střel z doby Studené války se chystala z Floridy na svůj start. Dočkali jsme se startu rakety Falcon 9 s Formosatem 5. Start jsme pro vás připravili Živě a česky komentovaný. Letní seriál TOP5 si tentokrát vzal na paškál nejočekávanější české kosmické projekty. Poněkud netradičně jsme se také dozvěděli nečekané detaily o posledním přistání Falconu 9. Dalekohled Jamese Webba stále ještě podstupuje testy na Zemi, ale už nyní má naplánované práce nad hlavu. Například výzkum ledových světů sluneční soustavy. Podívali jsme se také na pěkné záběry Dream Chaseru, který se projížděl po letišti. A na závěr ještě pohled na nově dokončené kusy hardwaru z programu SLS.

Video týdne:

Malý raketoplán Dream Chaser společnosti Sierra Nevada Corporation je oblíbený hlavně díky svému povedenému vzhledu. Z praktického pohledu je jeho vývoj velmi složitý, zdlouhavý a nyní se zdá, že se do vesmíru možná dostane jen jeho nákladní verze. Tak či tak, zatím podstupuje různé zkoušky pozemní kus určený pro lety v atmosféře. Tento týden si například zkoušel potahové zkoušky po letišti a zastavování. Pohled na tento stroj se neomrzí, tak si ho užijte ve videu týdne.

Snímek týdne:

Kosmonautické vody internetu tento týden rozvířila hlavně jedna fotografie. Byl to jediný záběr nových skafandrů od SpaceX určených pro pobyt posádku uvnitř pilotované lodě Crew Dragon. Takže tento týden se snímkem týdne stává právě tento záběr z twitteru Elona Muska.

Skafandr SpaceX

Skafandr SpaceX
Zdroj: https://d1o50x50snmhul.cloudfront.net/

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.jpl.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss-2_0.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/harvey-airs-friday.jpg
https://www.nasa.gov/…/image/harvey_gpm_gmi_dpr_25_august_2017_1150_utc_3d.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…10155462745400479_6959828054127933132_n-2.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…639f1c3520bee9f044d146b7f731cc83&oe=5A2A5BEE
https://giphy.com/gifs/QL63fa7BAjBQc/html5
https://photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA21886_Inside%20outRings_20170820.gif
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss052e074806.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

24 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 258 (21.8. – 27.8.)”

  1. Jiří Hořák napsal:

    Jasně, dík! Hlavně aby to neschytaly ty krásné exponáty v návštěvnickém centru. Kdyby měly problém se simulátorem Skylabu, nad kterým jsem kdysi močil maggi v kostkách, tak jim napište, že ho mam kam dát…

  2. Jiří Hořák napsal:

    Dobrý den, nevíte prosím zda není v Houstonu ohroženo JSC?

  3. Radim Redakce napsal:

    Ad Harvey.
    Ztráty na majetku určitě VELKÉ jsou a budou. U ztrát na životech je VELKÉ možná zbytečně děsivé (zatím je hlášeno 2-5 obětí). Zas bych ty Američany moc nepodceňoval, hurikány za ty roky docela umí… 🙂

  4. Rudolf Šíma napsal:

    Navíc to asi není nutné čtenářům Kosmonautixu takhle přibližovat. Stačí napsat jedno nebo druhé. Tady bych se nechtěl dožít „nováckého“ přepočítávání plochy na fotbalová hřiště atd. Také to sdělení, že „jinde nařizují svým obyvatelům si na ruce napsat své jméno, aby v případě úmrtí byli rychle identifikovatelní“, mi přijde lehce „za hranou“. Místo „nařizují“ by se asi více hodilo „doporučují“. Čína ještě Spojené státy nedobyla. 🙂 Ale také se hlásím k tomu hnidopišství, čtu Kosmotýdeník moc rád a díky za něj.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      No připadá mi, že občas už začínají být ty rady a doporučení od čtenářů až moc hnidopišské. Jasně, jsme rádi za zpětnou vazbu, ale poslední dobou už mám občas dojem, že se v diskusi řeší skutečně velmi málo podstatné věci či slovní obraty. A tohle je jeden z těch příkladů. 😉
      Ještě chci říct jednu věc píšete, že „čtenářům kosmonautixu“ není potřeba danou věc přibližovat. Pamatujte ale na to, že naše čtenářská obec není uzavřená ani stálá, přichází noví lidé, kteří si k tomuto oboru hledají cestu. I na ně musíme při psaní článků pamatovat.

      • Vladimír Podivínský napsal:

        Nevyplatilo by se tento odkaz – Nahlásit chybu
        Dát blíže k odkazu napište komentář?
        A rozšířit ho třeba o připomínky, rady a jiné?
        Často se vracím článkům jen proto že u něj více komentářů, pak přijde ale zklamání když se rozebírají fotbalové hřiště a sloni 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Text by tam asi doplnit šel, ale s přesunem to bude horší.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Popis odkazu upraven.

      • Vladimír Podivínský napsal:

        Hezké, to jsem zvědav jak to bude fungovat 🙂

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Já naše čtenáře i celkem chápu. Zvykli si, že tady nejsou reklamy, nehoníme se za čteností a podáváme jen čistá fakta. Ale za tu dobu se změnilo to, že nás čte hodně lidí a šířka různě v oboru kosmonautiky vzdělaných lidí je veliká. Proto se občas dopouštím(me) zjednodušení, přirovnání a nezvyklých obratů. Snažíme se najít nějaký kompromis, aby nám rozumělo a zaujali jsme široké spektrum lidí. 🙂

      Za tu dobu už také dokáži odhadnout, kde nám budou naši sklaní čtenáři, kterých si ohromně vážím, vytýkat, že jsme se dopustili příliš volné novinařiny. A přesně to se stalo i zde. Ačkoli si vás velmi vážíme, tak si za tím stojím a budeme se s tím muset smířit. 🙂

      Nicméně své poznatky a doporučení pište dál. Snažíme se vycházet vstříc a opravovat, jak je to jen možné. 🙂 A zpětné vazby si hodně vážíme., I díky ní se Kosmonautix posunul tam, kde dnes je. 🙂

      • Rudolf Šíma napsal:

        Díky za reakci, ale už teď mne mrzí, že jsem Vás vyprovokoval k tak obsáhlému vysvětlování. Četl jsem několik týdnů Kosmonautix jen v mobilu, tak jsem měl asi „příspěvkový absťák“. Nemusím každou drobnost, která mi zrovna nesedí, ventilovat v komentářích. 🙂

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Rudolfe, my musíme v první řadě zůstat sobci a vytrvat přitom 🙂 Sobci celého kosmonautixu spojme se 🙂 Mupy mup.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Myslím, že ve srovnání s jinými zájmovými skupinami souzníme docela neobvykle. Takže Mupy mup a ISS Nauku. 🙂

  5. Katecheta napsal:

    „To je asi dvaceticentimetrový sloupec vody na zmíněný metr čtvereční“ Ve skutečnosti je to zkrátka 20 cm srážek. Tečka. Bez metru. Tak se srážky udávají. 20 cm je pořád stejný sloupec i kdyby to bylo na čtvrteční kilometr. Ale to je jen hnidopišský detail.

  6. Vladimír Podivínský napsal:

    Nemělo být těch fotek skafandru víc?

      • Michal napsal:

        V čem se skafandr od SpaceX liší od skafandrů umožňujících pobyt ve vesmíru, že je určen jen pro pobyt posádky v Crew Dragonu?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Každá kosmická loď má skafandry, které jsou určené jen pro start a přistání, kdy mají posádku chránit před náhlou dekompresí. V Sojuzech obléká posádka skafandry Sokol, v raketoplánech to zase byly známé oranžové skafandry ACES. Tyto skafandry se od těch, které jsou určené pro výstupy do volného kosmu (ruské Orlany a americké EMU) liší v mnoha ohledech. Skafandry pro výstupy jsou obecně vzato mechanicky odolnější, chrání před nebezpečným zářením, mají systém zaručující tepelnou stabilitu a tak dále.

      • Goodman napsal:

        Mě by zajímalo, proč je uveřejněna pouze jedna fotka a ještě jenom do půl pasu. Moje sousedka Jarmila povídala, že prej ten Ýlon Masků nemá vymyšlený kalhoty! A tak ten kosmonaut tam sedí jenom ve slipech. Je to pravda?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ve skafandrech už probíhají zkoušky opuštění lodi na moři, takže je jen otázkou času, kdy se dočkáme dalších snímků. 😉

      • B.Boruvka napsal:

        Ve slipech….:-):-) 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.