Korekční manévr OSIRIS-REx úspěšný

Sonda OSIRIS-REx provedla 23. srpna svůj třetí korekční manévr. Nyní je již na dráze pro gravitační manévr u Země, který přijde 22. září. Šlo již sice o třetí korekci dráhy, ale přesto byla v něčem nová. Sonda poprvé použila své korekční trysky v sekvenci, která by se dala přeložit jako „otoč se – pal – otoč se“. V tomto režimu sonda využije svých silových setrvačníků, aby se otočila v prostoru do požadované pozice a poté se zapálí trysky systému ACS (Attitude Control System). Po zážehu vrátí sondu do původní orientace opět její silové setrvačníky.

O to, aby sonda nepřekročila požadovanou změnu rychlosti, se stará palubní akcelerometr, který ukončí zážeh ve chvíli, kdy sonda dosáhne potřebného urychlení. Pro sondu OSIRIS-REx bude při její misi schopnost provádět přesné změny rychlosti a směru bez přehánění klíčová. Cílový asteroid Bennu je příliš malý a má jen slabé gravitační pole. Proto i malá změna rychlosti může výrazně změnit dráhu sondy.

Poslední zážeh začal 23. srpna v 19:00 našeho času a trval přibližně 77 sekund. Dosavadní analýza dat ukazuje, že korekce byla úspěšná a změnila rychlost sondy o 47,9 cm/s, přičemž se použilo 460 gramů paliva. Sonda se momentálně nachází méně než 15 milionů kilometrů od Země, ke které se přiblíží 22. září. K dispozici je ještě krátký zážeh 12. září, ale k němu vůbec nemusí dojít. Týmy budou v dalších dnech analyzovat telemetrická data ze sondy a na jejich základě se rozhodnou, zda sonda potřebuje drobnou korekci.

Zdroje informací:
http://www.asteroidmission.org/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…c0a18c033d0efaf7abb034bcd59e86&oe=5A22812E

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Korekční manévr OSIRIS-REx úspěšný”

  1. MichaelM napsal:

    Malinkaté upřesnění:

    Tato sonda, stejně jako Hubble, New Horizons, Cassini nebo JWST (neboli vše co nemá zas tak moc velkou hmotnost) nepoužívá k otáčení gyroskopy ale něco co by se mohlo česky nazvat „setrvačníkové disky“ anglicky „reaction wheels“ nebo zřídka „momentum wheels“. Změna rychlosti disku, malinkatý elektrický motorek, přenese točivý moment na sondu a otočí jí okolo těžistě nebo tak nějak. Tyto NASA sondy jich mají obvykle 4 v xyz osách a jeden náhradní asi odkloněný o 45°.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Reaction_wheel

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.