Elon Musk zveřejnil detaily včerejšího přistání

Patnácté úspěšné přistání prvního stupně v historii a dvanáctý start v roce letošním – to je stručné zhodnocení včerejší mise společnosti SpaceX. Tchajwanský satelit dosáhl plánované oběžné dráhy a Falcon 9 si připsal další úspěšnou misi. Tyto úspěchy samozřejmě těší všechny zaměstnance této soukromé firmy včetně Elona Muska. Můžeme to soudit podle toho, jak se po úspěšném startu rozepsal na svém Twitteru, přičemž zveřejnil i několik velmi zajímavých údajů, které jsme u minulých přistání až na výjimky neznali.

Dozvěděli jsme se třeba, že první stupeň dosedl na mořskou plošinu Just Read the Instructions s vertikální rychlostí 1,47 m/s (5,29 km/h), což odpovídá jen trochu rychlejší chůzi. Důležitý je i údaj o boční rychlosti v době dosednutí – včera to bylo jen 0,15 m/s (0,54 km/h). Stupeň dosedl jen s minimálním náklonem, který činil 0,4° od vertikály. Už ve videu bylo vidět, že stupeň přistál velmi blízko středu – konkrétně to bylo 70 centimetrů od něj.

Záběr na přistání z přímého přenosu - je vidět, jak blízko středu stupeň přistál.

Záběr na přistání z přímého přenosu – je vidět, jak blízko středu stupeň přistál.
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Musk navíc oznámil, že tento první stupeň drží rekord v dosažené výšce – setrvačností vystoupal do výšky 247 kilometrů. Jak ale Elon Musk poznamenal, výška není v tomto případě rozhodující a hlavní roli hraje rychlost – ta dosáhla v případě včerejšího letu maximální hodnoty Mach 6,9 (2348 m/s – 8452 km/h). Rekord rychlosti zachráněného stupně drží mise Bulgariasat-1, kdy stupeň dosáhl rychlosti Mach 7,9! I malý rozdíl v rychlosti hraje z hlediska namáhání velkou roli, protože ve výpočtu energie počítáme rychlost na druhou.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/DIDPABEUAAEr21w?format=jpg&name=large
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…86be72b5dce0d27ee06a00773f16472a&oe=5A1AD03C

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Elon Musk zveřejnil detaily včerejšího přistání”

  1. Kamil napsal:

    Celkově byl včera profil letu úplně jiný než normálně. Např. 2 stupeň vystoupal hodně rychle hodně vysoko (700 km) a až tam nabíral rychlost, obvykle rychlost nabírá tak ve výšce 150 km. Jistě to bylo způsobeno tím, že satelit nemá motory. A že profil letu 1.stupně je neobvyklý bylo zřejmé z toho, jak dlouho letěl, obvykle přistává tak po osmi minutách, tentokrát až v jedenácté

    • Roman L. napsal:

      Náklad byl při tomto letu opravdu lehký, takže proto ten strmější profil. Efektivnější je letět více vodorovně a tím předat nákladu co největší dopřednou rychlost, která je pro udržení na orbitu rozhodující, proto mise na GTO nebo těžší náklady na LEO (Iridium) míří více „do dálky“. Perfektní obrázek, i když trochu starší, je tady: https://i.redd.it/8mwqvbd2n5py.png

      • Honza napsal:

        Páni, to jsou fakt boží grafy. A podle příslušného subredditu jsou to jen ručně opsaná data z telemetrie živých vysílání po 5 vteřinách a pak počítání. Klobouk dolů pro autora a díky Vám, že jste to sem hodil.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.