ŽIVĚ: NASA představí kandidáty na kosmonauty

Už dnes večer se dozvíme jména osmi až čtrnácti lidí, kteří doplní oddíl amerických astronautů. Stanou se kandidáty na kosmonauty a bude na ně čekat rok a půl dlouhý základní výcvik. Po něm už se budou moci těšit na zařazení do kosmické mise – čekají na ně lety v soukromých lodích Crew DragonCST-100, ale je téměř jisté, že některý z těchto lidí zažije i let v lodi Orion a pobyt na nástupci ISS, který vznikne u Měsíce. Součástí ceremoniálu v Johnsonově středisku v Houstonu bude i americký viceprezident Mike Pence, zastupující administrátor NASA Robert Lightfoot, ředitelka Johnsonova střediska Ellen Ochoa, nebo ředitel letových operací Brian Kelly. Jmenování začíná ve 20:00 našeho času a mělo by trvat zhruba jednu hodinu. NASA TV bude celou událost vysílat živě a v tomto článku máte možnost sledovat vše živě. V dalších dnech Vám zkusíme přinést článek, který představí vybrané kandidáty.

Aktuální nábor zájemců na post kosmonauta byl rekordní v historii NASA

Aktuální nábor zájemců na post kosmonauta byl rekordní v historii NASA
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net
Překlad: Autor

Kandidáti, kteří budou dnes představeni vzešli z náboru, který probíhal od prosince 2015 do února 2016. Svůj zájem projevilo neuvěřitelných 18 300 lidí, což je více než dvojnásobek dosavadního rekordu z oku 1978 a trojnásobek oproti poslednímu náboru z roku 2012. Stát se astronautem chtěli lidé ze všech amerických států i z území, která se Spojenými státy souvisí, konkrétně z Portorika, Guamu a americké Samoy.

Požadavků bylo málo, ale nebyly jednoduché – americké občanství, bakalářský titul z akreditované školy zaměřené na vědecký, technický, strojírenský nebo matematický obor, minimálně tříletou praxi nebo minimálně 1000 odlétaných hodin v pilotním křesle proudových letounů.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/m17-064.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/…10153861043546772_6649723503346342489_o.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

21 komentářů ke článku “ŽIVĚ: NASA představí kandidáty na kosmonauty”

  1. Ketivab napsal:

    Viceprezident Mike Pence při představení nových astronautů mimo jiné znovu zmínil obnovení ‚Národní vesmírné rady‘ (National Space Council). O co přesně se jedná a jaký vliv by to mělo na kosmonautiku?

  2. Kamil napsal:

    Kdy vyjde článek o téhle partě?

  3. Ketivab napsal:

    Nevíte, kdy přibližně bude ESA vybírat další kosmonauty?

  4. pbpitko napsal:

    nazdával som že konšpirátorov a im podobných tuná nenájdem, ale zdá sa, mýlim sa.

  5. Kamil napsal:

    Jsou to opravdu ti nejlepší nebo ti nejlepší ze skupiny bílých mužů, ze skupiny žen, ze skupiny menšin či ze skupiny černých lesbiček?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jsou to ti nejlepší z nejlepších bez ohledu na pohlaví, nebo barvu pleti.

      • Kamil napsal:

        Věřím tomu, ale jak jsem se na ně díval, tak už jsem v duchu viděl ty protesty aktivistů, jestli to je výběr dostatečně vyvážený…

      • Vojta napsal:

        No, žen je tam opravdu až překvapivě hodně. Ale zase když to srovnám s vlastními zkušenostmi ze studia, tak kdybych měl vybrat pět nejlepších studentů z šedesáti, se kterými jsem promoval, tak by mezi nimi jedna žena určitě byla. A ženy přitom byly z těch šedesáti jen dvě.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Když se podíváš na výběr z roku 2013, tak tam je to 50:50.

    • MichaelM napsal:

      A jejda, už to začíná. Člověk ani nemusí chodit na novinky, Parlamentní listy a Sputnika aby se dozvěděl co národu opravdu leží na srdci.

      Ještě větší průšvih bude až otisknete jejich životopisy. I když jeden (bílý muž) je ze SpaceX. Tak ten snad projde.

      • Kamil napsal:

        Národu nejvíc leží na srdci, kdy už konečně bude ten sex ve vesmíru

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Na tuto otázku je nejlepší doporučit informačně bohatou a zajímavou přednášku Petra Tomka – Láska sex a vesmír (k shlédnutí na youtube)

      • maro napsal:

        Budete se divit, ale třeba přímo v Muskových firmách si s politickou korektností moc hlavu nelámou. Taková Tesla je drtivě mužskou firmou ve všech patrech. A hodně členů mužského osazenstva se tam na ženy dívá dost spatra. Fakt je neberou za stejně platné členy společnosti.

        https://www.theguardian.com/technology/2017/feb/28/tesla-female-engineer-lawsuit-harassment-discrimination

      • Vojta napsal:

        Je otázka, jak moc je to přibarvené, protože jde pouze o názor jedné strany. Otázka pracovní pozice, povýšení a platu je jedna část, ale základní lidská slušnost by se mezi kolegy opravdu dodržovat měla.
        A SpaceX má prezidentku, takže to pro všechny Muskovy firmy evidentně neplatí.

      • pbpitko napsal:

        Aha, už tomu rozumiem, pretože sa na ženy divajú spatra tak v SpaceX druhú najvýznamnejšiu funkciu ihneď po Elonovi obsadili blbou ženou, že !
        To asi okrem Elona v SpaceX pracujú výlučne samí blbci.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.