ŽIVĚ: Historicky první start rakety ve formátu 360°

Pokud se nic nepokazí, mělo by se dnes v 17:11 našeho času otevřít půlhodinové startovní okno pro raketu Atlas V. Jejím úkolem je dopravit na oběžnou dráhu sedmou zásobovací loď Cygnus, jejíž útroby jsou napěchovány hlavně vědeckými experimenty, o kterých si řekneme více v samostatném článku. Původně jsme Vám sice chtěli tento start přinést s českým komentářem v rámci našeho seriálu Živě a česky, ale bohužel se aktuální termín startu Dušanu Majerovi ani Martinu Gembecovi časově nehodí. Pokud by se dnes neodstartovalo, vrací se komentovaný přenos opět do hry. Na druhou stranu Vás nemusí mrzet, že nebude komentovaný přenos – místo toho si užijete historicky první vysílání, ve kterém můžete sami otáčet kamerou a díky tomu si určit, na co přesně se chcete dívat.

Jelikož je formát 360° stále relativně nový, dovolíme si ještě přidat návod, jak se ve videu rozhlížet. Nejjednodušší možnosti si všimnete, když na video najedete myší. Kurzor se Vám změní v dlaň a když stisknete levé tlačítko myši, dlaní video zachytíte a pak už s ním můžete libovolně otáčet, jak se Vám zlíbí. Druhou možností je využít růžice v levém horním rohu, na jejíž šipky můžete klikat myší a obraz se bude příslušně otáčet.

Počasí zatím slibuje velmi dobré podmínky – meteorologové hovoří o 90% pravděpodobnosti dobrého počasí. Čekání na začátek přenosu si můžete zkrátit níže přiloženým videem, na kterém se můžete podívat, jak by měl start probíhat.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/C9ZCDSvXYAAg4hb.jpg-large-678×681.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

30 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Historicky první start rakety ve formátu 360°”

  1. pbpitko napsal:

    Ale hlavne že let prebehol na 1*

  2. pbpitko napsal:

    To 360 za moc nestálo aj keď nepočítam výpadok obrazu. Podľa očakávania bolo rozlíšenie nedostatočné a obraz bol značne neostrý. Okrem toho pri pohľade na strany sa tam nič nedialo. Tak som radšej rýchlo prešiel na TV NASA a tam už to bolo O.K. Pravda nie 4K. Také 4K alebo aspoň 2K by som rád uvítal. Som príliš neskromný, keď dávam prednosť kvalitnému obrazu ?

  3. Profic napsal:

    Zajímalo by mě přetížení při startu. To asi bude docela darda pro náklad.

  4. Honza napsal:

    nevi nekdo proc byl tento start na Atlasu V a ne na Antaresu 230 ktery se vratil do sluzby po uzemneni uz loni?

  5. Android napsal:

    Tak celkem fail. V záznamu se díváme 11 minut dekato „na nic“ a když to začne tak je tam LAG jako prase. Bych očekával že kromě live streamu to má i nějaký lokální storage a záznam je pak celý a nenarušený poškozením přenosové trasy. Taky bych očekával, že si to nejprve otestují než s tím půjdou na veřejnost.

  6. maro napsal:

    Start rakety nebo strip show modelky jsou přesně ty akce u kterých je tím, kolem čeho se má točit kamera, ten jeden zajímavý objekt a ne to místo, kde je umístěná kamera. Jenže udělat 360 stupňové video kolem dokola, aby bylo možné se podívat na ten jeden objekt zájmu ze všech možných stran, to tu ještě hned tak nebude, to by muselo být víc kamer kolem dokola a obraz všude mezi nějak dopočítaný.

  7. rado napsal:

    ja som to radšej pozeral na NASA TV a tam to šlo obyčajne ale v pohode 🙂

  8. Igor Vícha napsal:

    Mně ten 360 st. formát nepřijde nijak úžasný (a to nijak nehledím na to, že vlastní start jsme tentokrát vůbec neviděli). Radši bych preferoval starý klasický formát přenosu, kdy režie přepíná pohledy z různě umístěných kamer (zblízka, zdálky, z kamery na raketě apod.).

    • Vojta napsal:

      Souhlasím. Většinu obrazu stejně zabírá prakticky statické okolí a i kdyby to správně fungovalo, jen bych si při startu posunul pohled nahoru a to by bylo vše. Když už chtějí něco extra, tak by se mi líbilo, kdyby si divák mohl přepínat kamery sám. Třeba za cenu snížení kvality (jeden 4K kanál přenese spoustu kanálů v SD), když z toho panoramatického je kvalita z logických důvodů taky mizerná. Formát 360 stupňů je skvělý na prohlížení interiérů kosmických stanic a lodí, byl by skvělý i na exteriér ISS, kdyby kameru umístili tak, aby byl výhled na EVA, ale to bychom chtěli moc.

  9. Adam napsal:

    U jednoho přenosu byl stížnost na to, že SpaceX nemá vyřešené pokrytí live z přistávání uprostřed oceánu… Ono to jen tak asi nebude…

  10. Pavel napsal:

    Ještě to nemají vychytané. Atlas vyletěl jak z praku :).
    Příště to snad bude lepší, i když radši bych preferoval klasický formát přenosu

  11. tian napsal:

    no škoda, že to nevyšlo, ale nápad do budoucna je to určitě super…

  12. MichaelM napsal:

    Tak mám takové malé vysvětlení co se stalo:

    Ta 360 camera anebo její přenost nebyly dostatečně obrněné na zapálení RD-180 tak relativně blízko. A proto přenos zkolaboval při prvních asi 10s letu. Když namíříte kameru dostatečně vysoko nad raketu, asi tak v 11:00 záznamu, uvidíte, že se tam raketa objeví když už je dost vysoko nad rampou. A potom přenos opět běží normálně.

    Z toho RD-180 také musí létat pěkná dávka fotonů, asi jako když F9 přistává na bárce.

  13. Vojta napsal:

    Je to jenom na mém mobilu nebo u všech? Pohled mi nejde zvednout nad špičku rakety, což mi nepřijde spolu s možností rozhlížet se po okolí, kde se stejně nic neděje, až tak super.
    Kdyby složili obraz z několika kamer kolem rakety a dalo se kolem ní virtuálně kroužit, to by byla jiná. Ale obávám se, že na něco takového v reálném čase nemá výpočetní výkon ani NASA 😉

  14. Solmyr napsal:

    Na danym odkazu uz je jen zaznam a ten ma vystrihlej start. Stalo se neco spatnyho?

  15. Palach napsal:

    Tak to se jim moc nepovedlo!! Nevím jak vy ostatní, ale já neviděl zhola nic. Před startem se to kouslo. Pak se mi to podařilo na chviličku nahodit a pak už jen prázdná rampa. Nevíte někdo jestli bude někde záznam? No holt každé začátky jsou těžké!

  16. RiMr napsal:

    …tak tohle (přenos) se jim nepovedlo… raketa je dávno ve vzduchu a tady pořád běží odpočet…
    To hoši (Youtube?) moc neukočírovali.

    Tak hlavně aby náklad v pořádku dorazil, to je vo co go 🙂

  17. RiMr napsal:

    …bohužel se to zadrhává… 🙁

  18. Samuel napsal:

    Zdravím, na youtube kanále máte založený stream z tohoto štartu ale zatiaľ sa nič nedeje.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.