Thomasův fotokoutek (19)

Thomas Pesquet

Vítáme naše čtenáře v novém pracovním týdnu a především u dalšího vydání Thomasova fotokoutku. Dnešní díl nebude mít tradičně nouzi o zajímavé fotografie naší domovské planety nebo interiéru Mezinárodní vesmírné stanice. Uvnitř článku Vás ale nečeká jen to. Uvidíte jednu z mnoha tradic, které se na ISS dodržují dlouhá léta. Budete mít možnost prohlédnout si mnoho fotek z poslední americké EVA. Podíváme se na jeden z experimentů, který je prováděn celou posádkou, tzn. Rusy i západními astronauty společně. Dozvíte se, kde je na Zemi pro Thomase Pesqueta konec světa. Největším překvapením dnešního dílu by však mohla být fotografie svatebních prstenů na ISS. Jak se tam dostaly? Komu patří? To se dozvíte přímo v článku z popisku fotografie, který jsme pro Vás stejně jako vždy přeložili z originálu.

Velkolepý pohled na zářící hvězdy a vycházející měsíc nad Teheránem a Kaspickým mořem v noci. Světla měst v temnotě mě vždy ohromí. Jsou ale také připomínkou toho, jak moc energie spotřebováváme. Ujistěte se, že dnes v noci vše vypnete kvůli Hodině Země!

Velkolepý pohled na zářící hvězdy a vycházející měsíc nad Teheránem a Kaspickým mořem v noci. Světla měst v temnotě mě vždy ohromí. Jsou ale také připomínkou toho, jak moc energie spotřebováváme. Ujistěte se, že dnes v noci vše vypnete kvůli Hodině Země!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33380537322/

Korálové bariéry rozbíjejí vlny a ochraňují lagunu tohoto neobydleného ostrova venezuelského souostroví Los Roques.

Korálové bariéry rozbíjejí vlny a ochraňují lagunu tohoto neobydleného ostrova venezuelského souostroví Los Roques.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33533256625/

Caracas, hlavní město Venezuely. Na spodním okraji této fotky jsou vrcholky, které jej dělí od Karibského moře.

Caracas, hlavní město Venezuely. Na spodním okraji této fotky jsou vrcholky, které jej dělí od Karibského moře.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33149448740/

Hledal jsem ve Venezuele Caracas a našel jsem Maracay. !Muy hermosa también! (Také velmi krásný, pozn. redakce)

Hledal jsem ve Venezuele Caracas a našel jsem Maracay. !Muy hermosa también! (Také velmi krásný, pozn. redakce)
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32730465971/

V mém příručním zavazadle o hmotnosti 1,5 kg jsem si přivezl svatební prsteny mých přátel, kteří se budou brát letos v létě! Budu včas zpátky, abych jim šel za svědka.

V mém příručním zavazadle o hmotnosti 1,5 kg jsem si přivezl svatební prsteny mých přátel, kteří se budou brát letos v létě! Budu včas zpátky, abych jim šel za svědka.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33276213470/

Další fotka s dlouhou expozicí: naše lodě jsou ubíhajícími světly měst a hvězd nedotčeny.

Další fotka s dlouhou expozicí: naše lodě jsou ubíhajícími světly měst a hvězd nedotčeny.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32718369693/

Nevěřili jste mi, když jsem říkal, že Kergueleny jsou na konci světa? Zdá se mi, že kdybyste pokračovali dál, tak ze světa spadnete :)

Nevěřili jste mi, když jsem říkal, že Kergueleny jsou na konci světa? Zdá se mi, že kdybyste pokračovali dál, tak ze světa spadnete 🙂
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32718507863/

Konečně! Místo, které se z různých důvodů dlouho skrývalo před objektivem mého fotoaparátu. Mraky se rozdělují, aby odhalily Kerguelenovy ostrovy na konci světa ve Francouzském jižním území. Vítr, oblaka, mrazivé teploty: žádný prázdninový ráj, ale destinace vědců ... včetně CNES.

Konečně! Místo, které se z různých důvodů dlouho skrývalo před objektivem mého fotoaparátu. Mraky se rozdělují, aby odhalily Kerguelenovy ostrovy na konci světa ve Francouzském jižním území. Vítr, oblaka, mrazivé teploty: žádný prázdninový ráj, ale destinace vědců … včetně CNES.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33149253270/

Trochu více přiblížený pohled na Kergueleny. Co nedokážete rozeznat, jsou vědecká zařízení a telekomunikační antény CNES.

Trochu více přiblížený pohled na Kergueleny. Co nedokážete rozeznat, jsou vědecká zařízení a telekomunikační antény CNES.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33491854296/

Chcete udělat Francouze šťastným? Dejte mu sýr ;) Věřte tomu nebo ne, dnes je ve Francii Národní den sýru! (27.3., pozn. redakce)

Chcete udělat Francouze šťastným? Dejte mu sýr 😉 Věřte tomu nebo ne, dnes je ve Francii Národní den sýru! (27.3., pozn. redakce)
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33417814301/

Iniciativa HUNCH zve studenty a školní mládež k práci na projektech souvisejících s vesmírem a občas jim umožňuje navrhnout a sestavit jednoduchá zařízení, která používáme na ISS! Zde je skříňka v Dragonu s podpisy všech zúčastněných. Opravdu skvěle.

Iniciativa HUNCH zve studenty a školní mládež k práci na projektech souvisejících s vesmírem a občas jim umožňuje navrhnout a sestavit jednoduchá zařízení, která používáme na ISS! Zde je skříňka v Dragonu s podpisy všech zúčastněných. Opravdu skvěle.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33493184296/

Melbourne pod polární září.

Melbourne pod polární září.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33529174092/

Město Nice. Strávil jsem zde nemálo dobrých chvil: středomořské klima, místní pokrmy a místní melodický přízvuk!

Město Nice. Strávil jsem zde nemálo dobrých chvil: středomořské klima, místní pokrmy a místní melodický přízvuk!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33497206936/

Letiště v Nice, LFMN / NCE. Krásné přílety poblíž pobřeží kopírující krajinu.

Letiště v Nice, LFMN / NCE. Krásné přílety poblíž pobřeží kopírující krajinu.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32479227850/

Společný výzkum s ruskými kolegy: tato změť kabelů nám pomůže změřit krevní tlak, srdeční tep a EKG, pulzní oxymetrii, a to vše během provádění ultrazvuku... Sergej je dnes pacientem a já doktorem, ale jindy se role v celé posádce vystřídají!

Společný výzkum s ruskými kolegy: tato změť kabelů nám pomůže změřit krevní tlak, srdeční tep a EKG, pulzní oxymetrii, a to vše během provádění ultrazvuku… Sergej je dnes pacientem a já doktorem, ale jindy se role v celé posádce vystřídají!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33150720690/

Náš Sojuz v neautentickém pohledu, ale s autentickým osvětlením: vně Mezinárodní vesmírné stanice probíhaly robotické operace, takže byla rozsvícena světla. Je to nezvyklý pohled vidět Sojuz jako v denním světle na nočním pozadí!

Náš Sojuz v neautentickém pohledu, ale s autentickým osvětlením: vně Mezinárodní vesmírné stanice probíhaly robotické operace, takže byla rozsvícena světla. Je to nezvyklý pohled vidět Sojuz jako v denním světle na nočním pozadí!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33380641652/

Téměř stejná fotografie, ale tentokrát osvětlená pouze Měsícem! Fotografování a hra se světlem a barvami je velká zábava navzdory faktu, že jsem o tom nevěděl téměř nic, než jsem vyrazil sem.

Téměř stejná fotografie, ale tentokrát osvětlená pouze Měsícem! Fotografování a hra se světlem a barvami je velká zábava navzdory faktu, že jsem o tom nevěděl téměř nic, než jsem vyrazil sem.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33380667142/

Ostré duny vytváření fascinující vzory.

Ostré duny vytváření fascinující vzory.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32011091884/

Tato africká řeka se plazí nádherně zvlněnou krajinou.

Tato africká řeka se plazí nádherně zvlněnou krajinou.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32690700164/

Trochu více na sever a na východ duny ustupují horám a říční koryto se stává mořem písku: kamenná poušť. Oranžová a žlutá se mísí v odstíny hnědé.

Trochu více na sever a na východ duny ustupují horám a říční koryto se stává mořem písku: kamenná poušť. Oranžová a žlutá se mísí v odstíny hnědé.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32730248251/

Přidáváme další znak do sbírky! Tento dokovací port znovu přivítá Dragon od SpaceX v květnu, zatímco ten druhý je připraven pro Cygnus.

Přidáváme další znak do sbírky! Tento dokovací port znovu přivítá Dragon od SpaceX v květnu, zatímco ten druhý je připraven pro Cygnus.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33505653056/

Ósaka se svými zajímavými souběžnými řekami.

Ósaka se svými zajímavými souběžnými řekami.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33533461025/

Dnes je řada na vycházku ven pro Shanea Kimbrougha a Peggy Whitson! Zatímco budou na svém výstupu, budu velitelem Mezinárodní vesmírné stanice...

Dnes je řada na vycházku ven pro Shanea Kimbrougha a Peggy Whitson! Zatímco budou na svém výstupu, budu velitelem Mezinárodní vesmírné stanice…
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33552061152/

Zde vidíte robotickou paži přesunující malý kousek Mezinárodní vesmírné stanice po výstupu do volného prostoru, který proběhl minulý týden. Toto bude dokovací port pro budoucí vesmírné lodě!

Zde vidíte robotickou paži přesunující malý kousek Mezinárodní vesmírné stanice po výstupu do volného prostoru, který proběhl minulý týden. Toto bude dokovací port pro budoucí vesmírné lodě!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33714178065/

Shane připravuje veškeré vybavení pro výstup z přechodové komory.

Shane připravuje veškeré vybavení pro výstup z přechodové komory.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32894120074/

Peggy vystoupila první do noci... proto máme svítilny na přilbě.

Peggy vystoupila první do noci… proto máme svítilny na přilbě.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33580528342/

Shane a Peggy na své cestě k prvním úkolům.

Shane a Peggy na své cestě k prvním úkolům.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33607946701/

Shane před výstupem do volného kosmu.

Shane před výstupem do volného kosmu.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32894243914/

Také jsem měl v tom všem svou roli: připravoval jsem je a pomáhal s oblékáním!

Také jsem měl v tom všem svou roli: připravoval jsem je a pomáhal s oblékáním!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33608087311/

Výstup ven.

Výstup ven.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33581006882/

Shane

Shane
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32925434853/

Peggy vypadá během svého rekordního výstupu skvěle!

Peggy vypadá během svého rekordního výstupu skvěle!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32895659234/

(1/2) Tyhle boty jsou vyrobeny pro vesmírné vycházky ;)

(1/2) Tyhle boty jsou vyrobeny pro vesmírné vycházky 😉
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33697802646/

(2/2) Tyhle boty jsou vyrobeny pro vesmírné vycházky ;)

(2/2) Tyhle boty jsou vyrobeny pro vesmírné vycházky 😉
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32895659294/

Když jsme v zemském stínu, EVA se občas zdá jako noční potápění.

Když jsme v zemském stínu, EVA se občas zdá jako noční potápění.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33594774192/

Další ráj u protinožců: Tahiti a Francouzská Polynésie.

Další ráj u protinožců: Tahiti a Francouzská Polynésie.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33404533511/

Atol ve Francouzské Polynésii (nejsem si úplně přesně jistý, který to je!)

Atol ve Francouzské Polynésii (nejsem si úplně přesně jistý, který to je!)
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33389690912/

Tak takto vypadá ISS v noci... růžová světla pro experimenty s pěstováním zeleniny, fluorescenční štítky pro únikovou cestu v případě nouze, zelené LED diody pro nepřeberné množství systémů.

Tak takto vypadá ISS v noci… růžová světla pro experimenty s pěstováním zeleniny, fluorescenční štítky pro únikovou cestu v případě nouze, zelené LED diody pro nepřeberné množství systémů.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33546824595/

Soubor v kategorii pozadí plochy: modré gradienty východu slunce.

Soubor v kategorii pozadí plochy: modré gradienty východu slunce.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32720094813/

Od Kolína nad Rýnem coby kamenem dohodil: město Bonn, bývalé hlavní město a také studentské město na Rýnu!

Od Kolína nad Rýnem coby kamenem dohodil: město Bonn, bývalé hlavní město a také studentské město na Rýnu!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/31938501012/

Karlsruhe, další studentské město dále na jih podél řeky Rýn poblíž francouzských hranic. Studoval zde Alexander Gerst!

Karlsruhe, další studentské město dále na jih podél řeky Rýn poblíž francouzských hranic. Studoval zde Alexander Gerst!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/31990399171/

Několik atraktivně vypadajících domů na ostrově Zálivu Morbihan ve Francii.

Několik atraktivně vypadajících domů na ostrově Zálivu Morbihan ve Francii.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33293218265/

Nedávný noční výhled byl prostě úžasný: několik mraků a intenzivní polární záře. Nemohl jsem odtrhnout pohled od oken.

Nedávný noční výhled byl prostě úžasný: několik mraků a intenzivní polární záře. Nemohl jsem odtrhnout pohled od oken.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33584905191/

Další velkolepý přílet, letiště Marseille-Marignane (LFML-MRS). Můžete vidět ostře žluté letadlo Canadair na ranveji.

Další velkolepý přílet, letiště Marseille-Marignane (LFML-MRS). Můžete vidět ostře žluté letadlo Canadair na ranveji.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33301155855/

Zdroj informací:
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/with/32444560532/

Zdroje obrázků:
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33380537322/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33533256625/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33149448740/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32730465971/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33276213470/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32718369693/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32718507863/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33149253270/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33491854296/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33417814301/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33493184296/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33529174092/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33497206936/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32479227850/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33150720690/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33380667142/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32011091884/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32690700164/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32730248251/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33505653056/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33533461025/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33552061152/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33714178065/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32894120074/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33580528342/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33607946701/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32894243914/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33608087311/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33581006882/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32925434853/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32895659234/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33697802646/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32895659294/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33594774192/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33404533511/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33389690912/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33546824595/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32720094813/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/31938501012/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/31990399171/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33293218265/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33584905191/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33301155855/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Thomasův fotokoutek (19)”

  1. B.E.A.M napsal:

    Skusim mu napisat ci neodfoti Bratislavu 😀

  2. Fantasta napsal:

    Atol v Polynésii je Maupihaa. Tam tedy taky nepojedu na dovolenou … 🙂 . Ale bude tam asi krásně…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.