Bleskově rychlé sledování blesků

Družice GOES-16 vypuštěná 19. listopadu loňského roku na geostacionární dráhu nese i citlivou infračervenou kameru, která před pár dny nasnímala první záblesky blesků. Jedná se o první detektor tohoto typu, který dokáže zaznamenat výboje jak mezi mraky, tak i mezi mrakem a Zemí. Díky údajům o místě, frekvenci a intenzitě blesků mohou meteorologové lépe varovat veřejnost před nebezpečnými bouřkami. GOES-16 je první družicí na geostacionární dráze, která disponuje detektorem blesků. Na nižších oběžných drahách je těchto přístrojů více – jeden nedávno vyrazil i na ISS, ale tyto družice nemají tak široké pokrytí, jaké je možné z geostacionární dráhy.

Organizace NOAA, pod kterou družice GOES spadají, tvrdí, že sledovač blesků na GOES-16 a následujících družicích GOES dokáže na Zemi posílat údaje se zpožděním pouhých 20 sekund. Vědci tak získají informace téměř v reálném čase. Přístroj snímá s frekvencí 500 snímků za sekundu a díky tomu je možné rozlišit místo, intenzitu jednotlivých úderů blesků. To je mnohem přesnější, než současný systém založený na pozemních stanicích.

Družice GOES-16 (známá dříve jako GOES-R) momentálně prochází zdlouhavým kontrolním a kalibračním procesem. Do ostré služby by měla nastoupit v listopadu letošního roku. Ještě předtím – už v květnu – bychom se měli dozvědět, kde bude GOES-16 operovat. Ve hře je umístění nad Pacifikem, nebo nad Atlantikem.

Nad tímto odstavcem se můžete podívat na 30 sekund dlouhé video, které GOES-16 natočil 14. února při pohledu na jihovýchodní Texas. Zelenou linkou je vyznačeno pobřeží, zelený křížek označuje město Houston. Záblesky jsou počítačově doplněny na snímek primární kamery družice GOES-16, přístroje Advanced Baseline Imager, který pořizuje snímky v infračerveném i viditelném spektru a s vysokým rozlišením.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Bleskově rychlé sledování blesků”

  1. Zbyněk napsal:

    To vypadá hodně dobře. Díky za článek

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.