Thomasův fotokoutek (14)

Přílet dvou zásobovacích lodí byl na Mezinárodní vesmírné stanici hlavní událostí minulého týdne. Připojení lodi Dragon ale bylo pro náš seriál výrazně zajímavější – operátorem staniční robotické paže byl totiž Thomas Pesquet. Během své služby dokázal zachytit přibližující se soukromou loď nejen staničním ramenem, ale i objektivem svého fotoaparátu. Kromě fotek Dragonu se ale můžete těšit i na snímky zachycující běžný život na stanici. Nebudou chybět ani fotky nejrůznějších míst z celého světa – ostatně tak, jak jste už zvyklí z minulých dílů.

Mrtvé moře

Mrtvé moře
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Poznáváte Mrtvé moře?

Poznáváte Mrtvé moře?
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Podivně zkroucená řeka kdesi v Rumunsku.

Podivně zkroucená řeka kdesi v Rumunsku.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Béziers, řeka Orb a úžasný technický projekt Canal du Midi.

Béziers, řeka Orb a úžasný technický projekt Canal du Midi.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Tenhle snímek vypadá jako nic moc, ale je toho na něm hodně. Země stále zůstává v temnotě, ale ISS už je osvětlena slunečními paprsky, které konečně dosáhly na její stěny. Slunce se vynořilo nad horizontem. Je to stejné jako v horách – čím jste výše, tím dříve uvidíte ranní slunce, večer pak zapadá později … je to geometrie! Večer a nad ránem můžete vidět ISS i ze Země, když solární panely odráží sluneční paprsky. Nemáme tu žádná světla, která by byla dost silná na osvětlení celé stanice tak intenzivně, jako to dokáží sluneční paprsky. Letíme zhruba od západu na východ a vypadá to jako hvězda, která se pohybuje nad horizontem konstantní rychlostí. ISS vypadá stejně jako satelit, ale je jasnější, vypadá stejně jako letadlo, ale je rychlejší a neblikají u ní žádná světla. Mnoho stránek, nebo aplikací vám ukáže, kde se ISS zrovna nachází a mohou i vypočítat, kdy ji můžete spatřit. Jestli žijete na sever od naší dráhy, musíte se dívat k jihu a obráceně to platí stejně. Čím dál bydlíte od naší dráhy, tím níže nad horizontem budeme. Ale žádný strach, aplikace vám mohou poslat upozornění, kdy máte zvednout hlavu a dokonce vám ukáží, kam se máte na obloze dívat. Jestli fotíte, můžete nastavit dlouhou expozici a získáte krásné startrails. Od začátku mé mise mi už hodně lidí poslalo podobné fotky. Je to krásný koníček, který vám pomůže lépe pochopit fotografování i oběžné dráhy družic.

Tenhle snímek vypadá jako nic moc, ale je toho na něm hodně. Země stále zůstává v temnotě, ale ISS už je osvětlena slunečními paprsky, které konečně dosáhly na její stěny. Slunce se vynořilo nad horizontem. Je to stejné jako v horách – čím jste výše, tím dříve uvidíte ranní slunce, večer pak zapadá později … je to geometrie! Večer a nad ránem můžete vidět ISS i ze Země, když solární panely odráží sluneční paprsky. Nemáme tu žádná světla, která by byla dost silná na osvětlení celé stanice tak intenzivně, jako to dokáží sluneční paprsky. Letíme zhruba od západu na východ a vypadá to jako hvězda, která se pohybuje nad horizontem konstantní rychlostí. ISS vypadá stejně jako satelit, ale je jasnější, vypadá stejně jako letadlo, ale je rychlejší a neblikají u ní žádná světla. Mnoho stránek, nebo aplikací vám ukáže, kde se ISS zrovna nachází a mohou i vypočítat, kdy ji můžete spatřit. Jestli žijete na sever od naší dráhy, musíte se dívat k jihu a obráceně to platí stejně. Čím dál bydlíte od naší dráhy, tím níže nad horizontem budeme. Ale žádný strach, aplikace vám mohou poslat upozornění, kdy máte zvednout hlavu a dokonce vám ukáží, kam se máte na obloze dívat. Jestli fotíte, můžete nastavit dlouhou expozici a získáte krásné startrails. Od začátku mé mise mi už hodně lidí poslalo podobné fotky. Je to krásný koníček, který vám pomůže lépe pochopit fotografování i oběžné dráhy družic.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Město Džidda pod lehkými mraky, které přichází z Rudého moře.

Město Džidda pod lehkými mraky, které přichází z Rudého moře.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Není to moje nejlepší fotka (světlo bylo slabé – šlo o úsvit nad Belgií), ale poprvé jsem vyfotil letadlo ve vzduchu! Až doteď jsem mohl jen rozeznat kondenzační stopy. Tohle je dvoumotorový jetliner, který míří k Paříži, řekl bych. Nedokážu přečíst směrovku, ale třeba jsou to kolegové z Air France.

Není to moje nejlepší fotka (světlo bylo slabé – šlo o úsvit nad Belgií), ale poprvé jsem vyfotil letadlo ve vzduchu! Až doteď jsem mohl jen rozeznat kondenzační stopy. Tohle je dvoumotorový jetliner, který míří k Paříži, řekl bych. Nedokážu přečíst směrovku, ale třeba jsou to kolegové z Air France.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Karáčí na břehu Arabského moře. Největší město Pákistánu a sedmé největší město světa.

Karáčí na břehu Arabského moře. Největší město Pákistánu a sedmé největší město světa.
Zdroj: https://c2.staticflickr.com

Asuánská přehrada: místo které je vskutku … faraonické :)

Asuánská přehrada: místo které je vskutku … faraonické 🙂
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Nejsem žádný mistr zahradník, ale znám někoho, kdo jím je! Peggy se starala o salát v modulu Columbus v rámci experimentu VEGGIE. Jeho nejlepší součástí je to, že … sníme jeho výsledky. Pěstování jídla ve vesmíru je ohromný skok vpřed. Nemusí se to zdát na první pohled, ale jen si to představte. Jak zalévat rostliny když se tu voda vznáší? A jak vědí rostliny, kam mají růst, když tu není žádné nahoře? Jak vědí, kam mají mířit listy a kam kořínky? Tyhle základní problémy se už podařilo vyřešit a tak dnes už můžeme říct, že lidé dokáží pěstovat jídlo ve vesmíru. Díky tomu máme čerstvý a udržitelný zdroj stravy pro dlouhé mise i na vzdálená místa.

Nejsem žádný mistr zahradník, ale znám někoho, kdo jím je! Peggy se starala o salát v modulu Columbus v rámci experimentu VEGGIE. Jeho nejlepší součástí je to, že … sníme jeho výsledky. Pěstování jídla ve vesmíru je ohromný skok vpřed. Nemusí se to zdát na první pohled, ale jen si to představte. Jak zalévat rostliny když se tu voda vznáší? A jak vědí rostliny, kam mají růst, když tu není žádné nahoře? Jak vědí, kam mají mířit listy a kam kořínky? Tyhle základní problémy se už podařilo vyřešit a tak dnes už můžeme říct, že lidé dokáží pěstovat jídlo ve vesmíru. Díky tomu máme čerstvý a udržitelný zdroj stravy pro dlouhé mise i na vzdálená místa.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Porto – město mostů u Atlantiku.

Porto – město mostů u Atlantiku.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Perfektní přibližování lodi Dragon, který přilétá pod ISS. Je od nás 5 kilometrů a o dalších 400 kilometrů dál je Korsika. Tohle není úplně špatný výhled.

Perfektní přibližování lodi Dragon, který přilétá pod ISS. Je od nás 5 kilometrů a o dalších 400 kilometrů dál je Korsika. Tohle není úplně špatný výhled.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Přibližující se Dragon vypadá s těmi světly tak trochu italsky. Podobné barvy světel používáme na lodích, letadlech i kosmických lodích.

Přibližující se Dragon vypadá s těmi světly tak trochu italsky. Podobné barvy světel používáme na lodích, letadlech i kosmických lodích.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Dragon během svého závěrečného automatického přiblížení na vzdálenost 10 metrů pod ISS. Teď už bude na nás, abychom dokončili tuhle práci.

Dragon během svého závěrečného automatického přiblížení na vzdálenost 10 metrů pod ISS. Teď už bude na nás, abychom dokončili tuhle práci.
Zdroj: https://c2.staticflickr.com

Robotické rameno je jedna z nejdůležitějších částí ISS a používá se při každém zachycení a připojení zásobovací lodi.

Robotické rameno je jedna z nejdůležitějších částí ISS a používá se při každém zachycení a připojení zásobovací lodi.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Vaše dnešní posádka – velitel Shane Kimbrough a jeho pilot Vám děkují za to, že jste letěli s Air Fr… že jste si vybrali ISS ;) a děkujeme týmům ze SpaceX a z NASA za jejich fenomenální práci. Vítej na palubě, Draku!

Vaše dnešní posádka – velitel Shane Kimbrough a jeho pilot Vám děkují za to, že jste letěli s Air Fr… že jste si vybrali ISS 😉 a děkujeme týmům ze SpaceX a z NASA za jejich fenomenální práci. Vítej na palubě, Draku!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Kolín nad Rýnem – domov evropských astronautů a místo konání slavného karnevalu.

Kolín nad Rýnem – domov evropských astronautů a místo konání slavného karnevalu.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Přesně v 11:11 začal v Kolíně karneval. Mí kolegové z Evropského střediska astronautů, které se nachází jižně od města, jsou také na místě.

Přesně v 11:11 začal v Kolíně karneval. Mí kolegové z Evropského střediska astronautů, které se nachází jižně od města, jsou také na místě.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

A zase ten Kolín.

A zase ten Kolín.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Antibes, Nice a Monako tvoří hranici nočního Azurového pobřeží.

Antibes, Nice a Monako tvoří hranici nočního Azurového pobřeží.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Jedna archivní fotka pro všechny konspirační teoretiky, kteří věří tomu, že jsme zavření někde v hangáru, nebo na falešné kosmické stanici ;). I když počkejte, oni budou asi tvrdit, že tahle fotka je taky falešná.

Jedna archivní fotka pro všechny konspirační teoretiky, kteří věří tomu, že jsme zavření někde v hangáru, nebo na falešné kosmické stanici ;). I když počkejte, oni budou asi tvrdit, že tahle fotka je taky falešná.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Robotická paže zaměřila krásný ostrov v Karibiku. Jsem si jistý, že by ocenila dovolenou, ale tady nahoře na ni ještě čeká hodně práce.

Robotická paže zaměřila krásný ostrov v Karibiku. Jsem si jistý, že by ocenila dovolenou, ale tady nahoře na ni ještě čeká hodně práce.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Holení

Holení
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Porto Alegre – Brazílie. Na březích laguny Lagoa Dos Pato’s.

Porto Alegre – Brazílie. Na březích laguny Lagoa Dos Pato’s.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Sao Jose a Florianopolis v Brazílii se téměř dotýkají. Trochu to vypadá jako jedna Michellangellova kresba, že?

Sao Jose a Florianopolis v Brazílii se téměř dotýkají. Trochu to vypadá jako jedna Michellangellova kresba, že?
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Další karnevalové město po včerejším Kolínu. Brazilské město Ilhéus a jeho nádherné pláže.

Další karnevalové město po včerejším Kolínu. Brazilské město Ilhéus a jeho nádherné pláže.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Indická Bombaj a její letiště ve tvaru písmene X, což je skvělý orientační bod.

Indická Bombaj a její letiště ve tvaru písmene X, což je skvělý orientační bod.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Afrika je doslova pokladnicí pro oči. Krásná skalní formace v čadské poušti.

Afrika je doslova pokladnicí pro oči. Krásná skalní formace v čadské poušti.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Podivná struktura v Čadu obklopená černým pískem. Pořád nevím, co by to mohlo být.

Podivná struktura v Čadu obklopená černým pískem. Pořád nevím, co by to mohlo být.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Ne, tohle není Mars ani hnědý Měsíc, tohle je Afrika, tedy přesněji Čad. Rozličnost krajiny je tu obrovská a krása tohohle kontinentu mne vždy překvapí.

Ne, tohle není Mars ani hnědý Měsíc, tohle je Afrika, tedy přesněji Čad. Rozličnost krajiny je tu obrovská a krása tohohle kontinentu mne vždy překvapí.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Město Kuvajt na pobřeží Perského zálivu. Stáhněte si koláž ve vysokém rozlišení: http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/02/Kuwait_City_collage

Město Kuvajt na pobřeží Perského zálivu. Stáhněte si koláž ve vysokém rozlišení: http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/02/Kuwait_City_collage
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Lisabon, hlavní město Portugalska v noci krásně svítí.

Lisabon, hlavní město Portugalska v noci krásně svítí.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

OK, když třídím dnešní fotky, musím se dvakrát rozmyslet, jestli je tahle fotka vzhůru nohama, nebo ne. Co si myslíte? :)

OK, když třídím dnešní fotky, musím se dvakrát rozmyslet, jestli je tahle fotka vzhůru nohama, nebo ne. Co si myslíte? 🙂
Zdroj: https://c2.staticflickr.com

Psychedelické tvary východního pobřeží Perského zálivu.

Psychedelické tvary východního pobřeží Perského zálivu.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Náš Sojuz letí nad Karibikem. Jiné ruské vybavení bylo spatřeno v této oblasti, povětšinou na Kubě. ;)

Náš Sojuz letí nad Karibikem. Jiné ruské vybavení bylo spatřeno v této oblasti, povětšinou na Kubě. 😉
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

V zálivu St Brieuc můžete vidět malé čtverečky u ostrova nalevo. Mohly by to být klece s ústřicemi?

V zálivu St Brieuc můžete vidět malé čtverečky u ostrova nalevo. Mohly by to být klece s ústřicemi?
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Letiště Hyeres-Toulon (TLN/LFTH) je obklopeno pláží. Hádejte, kde bych byl raději. ;)

Letiště Hyeres-Toulon (TLN/LFTH) je obklopeno pláží. Hádejte, kde bych byl raději. 😉
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Dobrý večer, Madride. Město, kde jsem získal svou první práci, vypadá z vesmíru stejně živě, jako si ho pamatuju.

Dobrý večer, Madride. Město, kde jsem získal svou první práci, vypadá z vesmíru stejně živě, jako si ho pamatuju.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zdroje informací:
https://www.flickr.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://c2.staticflickr.com/4/3792/32224902004_fbe3dcb542_o.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/754/32057893301_7f505ee012_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/362/31801008590_6877f31712_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/422/32095202715_8750a5ceae_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/383/31365814373_1b936292da_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/701/31754553104_d727bfcc88_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/390/32700848802_e69eb953b5_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2553/32758247471_d554261575_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3939/32882804221_ed5432768f_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/439/32056632706_71c797668a_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/560/32206902593_6dec4c0c83_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2143/32853578572_991ea2a932_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2654/32254773393_a77e0ea0ac_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2290/32224855744_98e6dcdaff_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3888/32688434400_a31ffd9aaa_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2783/32943785441_bd930dcabc_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3792/32224902004_f16356e17b_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/562/31276354573_98105820a3_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/705/32048048506_68f18af886_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/540/31977205291_d886f88184_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2380/32039453583_3c1964e51b_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/690/32300109355_3dc9987960_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2758/33084449955_ca81c6da31_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2338/32050243103_4345081cd1_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2230/32700385142_3930f1b219_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3885/32700397182_a51f86946f_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/329/32445542562_698b46521a_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2926/33008770565_ccf22b4ec1_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/628/32218331360_8993670b08_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/342/32027280352_07c7c7e097_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/392/31800616270_b50826b959_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/708/32726746212_001d908919_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/385/32627145830_42a9317589_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3831/32176998614_40ae90c92f_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/324/31720105780_3eb35686b5_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/531/32365296860_d66ee0f950_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/732/32076655565_a3a91e49c0_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/546/31849116420_376e79361a_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2732/32882990511_f4888f6d05_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Thomasův fotokoutek (14)”

  1. Jana napsal:

    Fotky opět parádní.
    Co ty brýle? Mají nějaký spešl filtr, či jinou vychytávku, která v kosmu šetří oči o něco víc, než by tomu bylo na Zemi?

  2. Jirka napsal:

    Dobrý den!
    Věřím, že jsem viděl všechny díly seriálu, ale nikde jsem nezachytil střed Evropy nebo přímo Českou republiku. Jen jsem se přehlédl nebo opravdu nemáme štěstí?

    Dik za super články!

  3. Quertzal napsal:

    Obrázek s komentářem „Podivná struktura v Čadu obklopená černým pískem. Pořád nevím, co by to mohlo být.“ …po chvilce hledání na Google mapách sem to našel 😀 …..je to takzvaný „Waw an Namus“ a už se nachází v Libyi.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.