Fascinující chování kapalin na oběžné dráze

Už Jan Ámos Komenský říkal, že obrázek vydá za tisíc slov. A modernizovaná verze by mohla pokračovat: „A video vydá za tisíc obrázků“. Můžete stokrát číst o stavu mikrogravitace, ale stejně se Vám bude líbit to, co před pár dny na ISS předvedl francouzský astronaut Thomas Pesquet. Vzal si dvě průhledné nádoby a naplnil je zelenou vodou, Pak s nádobami různě třásl a točil, takže bylo krásně vidět, jak na tyhle síly reaguje kapalina. Osobně se domnívám, že takováhle ukázka může mladé lidi nadchnout ke studiu přírodních věd. Proto za sebe i za celou naši redakci říkám: „Jen víc takových videí, jen houšť a větší kapky!“ Astronauti mají kromě mnoha jiných povinností v pracovním seznamu i popularizaci vědy. A tady se to podařilo přímo skvěle.

Na videu je třeba vidět, jak může odstředivá síla při otáčení nahradit přitažlivost – kapalina se nahromadí na krajích nádoby. Třesení pak způsobí, že kapalina víří ještě dlouho poté, co chvění přestalo – není tu síla, která by proudící kapalinu přitáhla „ke dnu“.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
http://www.refinedguy.com/…/2015/10/Red-4K-Video-of-Colorful-Liquid-in-Space.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “Fascinující chování kapalin na oběžné dráze”

  1. Johny napsal:

    jen bych dodal, že „myšlenka vydá za tisíc videí“.

  2. Steve napsal:

    Když jsme u těch nádob na oběžné dráze, co by se stalo, kdyby kosmonaut vystoupil do volného prostoru a nabral do sklenice nebo jiné nádoby kus vesmírného vzduchoprázdna a pečlivě zazátkoval, jak by se ten vzorek vesmíru choval na stanici ISS a na Zemi ?

  3. Jan Medek napsal:

    Moc hezká nádoba. Nedá se někde taková nebo obdobná pořídit? Prosím nepište „v NASA“ nabo „na ISS“ 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.