Evropský Sentinel se dočká posily

Pokud se nic nepokazí, měla by se 7. března ve 2:49 našeho času vydat k obloze nejslabší evropská raketa Vega. Poletí na polární dráhu, kde uvolní evropskou družici Sentinel 2B. Ta se s pomocí vlastních motorů usadí na identické dráze, jako její sesterská sonda Sentinel 2A vypuštěná v červnu 2015. Oba satelity bude na oběžné dráze dělit 180°, takže společnými silami dokáží pokrýt každé místo světa jednou za pět dní. Řada Sentinel 2 spoléhá na mimořádně kvalitní snímkovací aparaturu, která pracuje se 13 spektry. Snímky mají šířku záběru 290 kilometrů a dají se uplatnit v mnoha oborech – zemědělci s jejich pomocí mohou předvídat úrodu, lesníci sledovat změny v zalesněnosti velkých území, záchranářům se hodí při povodních, nebo sesuvech půdy.

Převoz na startovní rampu.

Převoz na startovní rampu.
Zdroj: https://c2.staticflickr.com

Lehce přes tunu těžká družice Sentinel 2B již byla na jihoamerickém kosmodromu v Kourou zkontrolována, natankována a uzavřena do aerodynamického krytu. Před pár hodinami se celá sestava vydala k nosné raketě, čímž začal citlivý a jemný proces připojování nákladu k hornímu stupni rakety Vega. Následovat má tradiční zevrubná kontrola všech systémů rakety i nákladu, což povede k udělení povolení pro start. I když je plánovaný termín pro Evropany krajně nevýhodný, rádi bychom Vám tento start nabídli s českým komentářem.

Propojování aerodynamického krytu s horním stupněm rakety Vega

Propojování aerodynamického krytu s horním stupněm rakety Vega
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://c1.staticflickr.com/1/661/32165668394_e041acaa68_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3800/32903834661_ff8c36f01e_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2793/32903834491_3361e93b1e_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “Evropský Sentinel se dočká posily”

  1. zvejkal napsal:

    Ja by som sa rad opytal, ze kto ma vlasnte narok dostat sa k materialom (snimkom), ktore takato druzica produkuje. Asi su to spolocnosti / krajiny, ktore financuju jej vyvoj a vypustenie.
    Ale moze si napriklad niekto iny nejakym sposobom kupit vysledky jej prace?

    Trivialny priklad – ako aktualizuje google svoje mapy nad mojim domom? Kupi si snimky z nejakych druzic?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ke snímkům by měl být bezproblémový přístup. Pokud máte nějakou firmu, která se v tomto oboru pohybuje, kontaktujte ESA a určitě získáte přístup. Co se Googlu týče, tak ten nakupuje data od kartografických firem, které ta data sbírají pochopitelně i ze satelitů.

    • PaRi napsal:

      Ptejte se u ESA, surová data by měla být zdarma. Aktuální Sentinel-SP nese více aparatur, ta co měří útlum záření o vlnové délce 635 nm má rozlišení 7×7 km. Snímací kamera je umístěna excentricky a celý satelit rotuje kolem své osy (podobně jako NOAA).

      OT: SAMIRA (velmi stručně + něco málo k datům)
      Surová data se zpracovávají na superpočítači v Rumunsku (INOE+UBB), ale nejsou v korelaci s pozemním měřením a je na tom ještě mnoho výzkumu, viz. výše zmíněný projekt SAMIRA.

      SAMIRA má k dispozici aktuální data ze satelitů:
      Sentinel-SP, rozlišení 7×7 km
      Aura 13×24 km
      MetOp 80×40 km

      Pokud vše půjde jak má, výsledkem (pozemní a satelitní data + matematický model) má být kilometrový grid pro znečišťující látky SO2, NO2, O3, CO a PM.

      http://213.235.84.148:8080/SamiraMapServer/rest/map_eu

  2. Pavel Riedl napsal:

    Ještě doplním, že jedním z výstupů je také měření znečištění ovzduší analýzou pohlcování záření různých vlnových délek atmosférou. Projekt se jmenuje SAMIRA (SAtellite based Monitoring Initiative for Regional Air quality) a spolupracují na něm Norové, Poláci, Češi a Rumuni. Zatím se zpracovávají data ze starších Sentinelů a na tento se netrpělivě čeká, má mít vyšší rozlišení.

  3. bresok napsal:

    No, na Ariane by asi i 2 Sentinely byly dost málo. Takže finančně by se to určitě nevyplatilo jako start 2 Veg.

  4. Štěpán napsal:

    A tento start nemáte v okýnku se starty, ale možná to je jen u mě, občas mi to trochu zlobí

  5. Štěpán napsal:

    Proč sentinely nestartují po dvou na Ariane?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.