ŽIVĚ: Druhé kolo výměny baterií na ISS

1/2 Ještě než vystoupíme z přechodové komory, musíme mít 100% jistotu, že všechno pracuje správně. Máme před sebou opravdu hodně práce, ale ještě víc toho čeká na pozemní týmy. Musí odvést dokonalou práci a pak můžeme jít ven. Na téhle fotce si zkoušíme skafandry, což je poslední zkouška, která dokazuje, absolutně všechny možné systémy jestli jsou tam, kde mají být … A taky ověřuje, že pobytu na ISS astronauti vyrostou! Zítra vystoupí Peggy Whitson a Shane Kimbrough do volného prostoru, což bude první část z plánovaných dvou vesmírných vycházek, které mají zajistit modernizaci staničních baterií. Shane se příští týden v pátek ven ještě vrátí – se mnou!

Na samotném začátku letošního roku začala staniční robotická paže na ISS měnit staré baterie za nové. V pátek 6. ledna se na kosmickou procházku vydali Američané Robert Kimbrough a Peggy Whitson, kteří během výstupu o délce 6 hodin a 34 minut stihli nainstalovat všechny potřebné propojovací desky (a jako bonus navíc natáhli ethernetový kabel pro nové soukromé lodě s posádkou). V dalších dnech pak v práci pokračovala staniční paže a dnes přichází na řadu druhý plánovaný výstup, kterého se zúčastní Shane Kimbrough a Francouz Thomas Pesquet. V dnešním článku můžete celý výstup sledovat živě.

Pokud nedojde k žádnému zpoždění, oba astronauti začnou svůj výstup ve 13:05 našeho času, přičemž kosmická vycházka by měla trvat šest a půl hodiny. Stejně jako v minulém týdnu, se dvojice i nyní zaměří na sektor S4 na příhradové konstrukci, kde jsou umístěné baterie z energetického okruhu 3A. Ty se minulý týden úspěšně podařilo vyměnit a proto se oba astronauti pustí do stejné procedury na okruhu 1A. Samotný výstup bude velmi podobný tomu, co jsme viděli minulý týden – ještě předtím se staniční paže s pomocí nástavce Dextre postarala o vyjmutí starých Ni-MH baterií a umístila i náhradní jednotky pro Li-Ion baterie. Astronauti tak nainstalují adaptérové desky a propojí datové kabely.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
https://c1.staticflickr.com/1/417/32087371465_63a2bfe3f4_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Druhé kolo výměny baterií na ISS”

  1. trmo napsal:

    Dobrý den. Promiňte mi že se nedržím téma ale je to k zítřejšímu startu Falconu 9.Všiml sem si že tam máte začátek přenosu v 19:10 a startuje se v 18:54 takže by přenos začínal až po startu.

  2. Racek napsal:

    Který téměř zemřel při pokusech splnit poměrně jednoduché úkoly byla NASA přesvědčena, že ve vesmíru se pracovat nedá. No, tehdy Aldrin se zabejcil a rozpracoval celý systém a novou metodiku a postupy a spolu s NASA připravil i nové pomucky a nástroje. Hned při svém letu na Gemini všechny úkoly splnil a dokázal, že pracovat ve vesmíru je zcela možné, jen se musí přizpůsobit přístup. Stejně jako se po 18 třídenním letu jednoho z prvních Sojuzu zdálo, že vydržet beztizi lze malá. Několik týdnů. No, taky se změnily přístupy a dnes už roční pobyty nejsou vůbec výjimkou.
    Takže, co dnes dokáží kosmonauti v kosmu udělat a spravit, je zázrak. Nebo aky obrovská vynalézavost člověka při prekonávání překážek
    Tak před těmi chlapci a devcaty smekam a dík za zajimavy vhled do opravdu složité problematiky.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.