Thomasův fotokoutek (9)

Snímky z Mezinárodní stanice se asi nikdy nemohou okoukat. Pořád nás budou udivovat a fascinovat. Tyhle fotky jsou jedinou spojnicí nás, pozemšťanů s největší lidskou stavbou ve stavu beztíže. A Thomas Pesquet dokáže svými snímky míchat velmi zajímavý koktejl, který obsahuje jak kochací fotky s nejrůznějšími krásnými místy Země, tak i snímky technologické, které nám ukazují, jak fungují nejrůznější systémy na ISS. V dnešním díle se tak opět můžeme podívat na návštěvu na Mezinárodní vesmírnou stanici – a jak už jste zvyklí, fotky budou doplněny originálními popisky přímo od Thomase, které ale jsou přeložené do češtiny.

1/3 Je nádherné pozorovat vypouštění formací těchto mikrosatelitů, jako jsme to udělali v úterý. Peggy pořídila tuhle skvělou fotku a Shane zase točil video. Byla to týmová práce, ale Cupola byla přeplněná :-). Naše vypouštěcí zařízení je připojené na konci japonské robotické paže. Před třemi týdny jsem naplnil vypouštěcí zařízení cubesaty a pomocí japonské přechodové komory v modulu Kibó, jsem jej vysunul ven. Pozemní operátoři v Japonsku pak na dálku ovládali robotické rameno a zachytili s ní vypouštěcí zařízení. Satelity uvnitř jsou hodně malé – jde vlastně o kostky s hranou dlouhou jen 10 centimetrů – takže se jich tam vešlo hodně. Hodně z nich byly studentské projekty, nebo testovaly nové technologie. Vypustili jsme třeba FREEDOM, který vyzkouší možnosti stahování družic z oběžné dráhy, abychom uklidili kosmické smetí. Vypustili jsme i ITF-2 pro radioamatéry, ale i větší EGG, který ověří rozkládání toroidní struktury pro tepelný štít, nebo AOBA-Velox-III, který otestuje pohonný systém založený na zážezích plasmových trysek.

1/3 Je nádherné pozorovat vypouštění formací těchto mikrosatelitů, jako jsme to udělali v úterý. Peggy pořídila tuhle skvělou fotku a Shane zase točil video. Byla to týmová práce, ale Cupola byla přeplněná :-). Naše vypouštěcí zařízení je připojené na konci japonské robotické paže. Před třemi týdny jsem naplnil vypouštěcí zařízení cubesaty a pomocí japonské přechodové komory v modulu Kibó, jsem jej vysunul ven. Pozemní operátoři v Japonsku pak na dálku ovládali robotické rameno a zachytili s ní vypouštěcí zařízení. Satelity uvnitř jsou hodně malé – jde vlastně o kostky s hranou dlouhou jen 10 centimetrů – takže se jich tam vešlo hodně. Hodně z nich byly studentské projekty, nebo testovaly nové technologie. Vypustili jsme třeba FREEDOM, který vyzkouší možnosti stahování družic z oběžné dráhy, abychom uklidili kosmické smetí. Vypustili jsme i ITF-2 pro radioamatéry, ale i větší EGG, který ověří rozkládání toroidní struktury pro tepelný štít, nebo AOBA-Velox-III, který otestuje pohonný systém založený na zážezích plasmových trysek.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com/

2/3 Je nádherné pozorovat vypouštění formací těchto mikrosatelitů, jako jsme to udělali v úterý. Peggy pořídila tuhle skvělou fotku a Shane zase točil video. Byla to týmová práce, ale Cupola byla přeplněná :-). Naše vypouštěcí zařízení je připojené na konci japonské robotické paže. Před třemi týdny jsem naplnil vypouštěcí zařízení cubesaty a pomocí japonské přechodové komory v modulu Kibó, jsem jej vysunul ven. Pozemní operátoři v Japonsku pak na dálku ovládali robotické rameno a zachytili s ní vypouštěcí zařízení. Satelity uvnitř jsou hodně malé – jde vlastně o kostky s hranou dlouhou jen 10 centimetrů – takže se jich tam vešlo hodně. Hodně z nich byly studentské projekty, nebo testovaly nové technologie. Vypustili jsme třeba FREEDOM, který vyzkouší možnosti stahování družic z oběžné dráhy, abychom uklidili kosmické smetí. Vypustili jsme i ITF-2 pro radioamatéry, ale i větší EGG, který ověří rozkládání toroidní struktury pro tepelný štít, nebo AOBA-Velox-III, který otestuje pohonný systém založený na zážezích plasmových trysek.

2/3 Je nádherné pozorovat vypouštění formací těchto mikrosatelitů, jako jsme to udělali v úterý. Peggy pořídila tuhle skvělou fotku a Shane zase točil video. Byla to týmová práce, ale Cupola byla přeplněná :-). Naše vypouštěcí zařízení je připojené na konci japonské robotické paže. Před třemi týdny jsem naplnil vypouštěcí zařízení cubesaty a pomocí japonské přechodové komory v modulu Kibó, jsem jej vysunul ven. Pozemní operátoři v Japonsku pak na dálku ovládali robotické rameno a zachytili s ní vypouštěcí zařízení. Satelity uvnitř jsou hodně malé – jde vlastně o kostky s hranou dlouhou jen 10 centimetrů – takže se jich tam vešlo hodně. Hodně z nich byly studentské projekty, nebo testovaly nové technologie. Vypustili jsme třeba FREEDOM, který vyzkouší možnosti stahování družic z oběžné dráhy, abychom uklidili kosmické smetí. Vypustili jsme i ITF-2 pro radioamatéry, ale i větší EGG, který ověří rozkládání toroidní struktury pro tepelný štít, nebo AOBA-Velox-III, který otestuje pohonný systém založený na zážezích plasmových trysek.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com/

3/3 Je nádherné pozorovat vypouštění formací těchto mikrosatelitů, jako jsme to udělali v úterý. Peggy pořídila tuhle skvělou fotku a Shane zase točil video. Byla to týmová práce, ale Cupola byla přeplněná :-). Naše vypouštěcí zařízení je připojené na konci japonské robotické paže. Před třemi týdny jsem naplnil vypouštěcí zařízení cubesaty a pomocí japonské přechodové komory v modulu Kibó, jsem jej vysunul ven. Pozemní operátoři v Japonsku pak na dálku ovládali robotické rameno a zachytili s ní vypouštěcí zařízení. Satelity uvnitř jsou hodně malé – jde vlastně o kostky s hranou dlouhou jen 10 centimetrů – takže se jich tam vešlo hodně. Hodně z nich byly studentské projekty, nebo testovaly nové technologie. Vypustili jsme třeba FREEDOM, který vyzkouší možnosti stahování družic z oběžné dráhy, abychom uklidili kosmické smetí. Vypustili jsme i ITF-2 pro radioamatéry, ale i větší EGG, který ověří rozkládání toroidní struktury pro tepelný štít, nebo AOBA-Velox-III, který otestuje pohonný systém založený na zážezích plasmových trysek.

3/3 Je nádherné pozorovat vypouštění formací těchto mikrosatelitů, jako jsme to udělali v úterý. Peggy pořídila tuhle skvělou fotku a Shane zase točil video. Byla to týmová práce, ale Cupola byla přeplněná :-). Naše vypouštěcí zařízení je připojené na konci japonské robotické paže. Před třemi týdny jsem naplnil vypouštěcí zařízení cubesaty a pomocí japonské přechodové komory v modulu Kibó, jsem jej vysunul ven. Pozemní operátoři v Japonsku pak na dálku ovládali robotické rameno a zachytili s ní vypouštěcí zařízení. Satelity uvnitř jsou hodně malé – jde vlastně o kostky s hranou dlouhou jen 10 centimetrů – takže se jich tam vešlo hodně. Hodně z nich byly studentské projekty, nebo testovaly nové technologie. Vypustili jsme třeba FREEDOM, který vyzkouší možnosti stahování družic z oběžné dráhy, abychom uklidili kosmické smetí. Vypustili jsme i ITF-2 pro radioamatéry, ale i větší EGG, který ověří rozkládání toroidní struktury pro tepelný štít, nebo AOBA-Velox-III, který otestuje pohonný systém založený na zážezích plasmových trysek.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com/

Vítr modeluje duny na Sahaře a nikde v dohledu není žádná voda.

Vítr modeluje duny na Sahaře a nikde v dohledu není žádná voda.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Sopka Vesuv vypadá z vesmíru impozantně, ale město Neapol hned vedle to asi příliš netěší.

Sopka Vesuv vypadá z vesmíru impozantně, ale město Neapol hned vedle to asi příliš netěší.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Myslím na Řím a Itálii. Pořád vypadáte prostě nádherně.

Myslím na Řím a Itálii. Pořád vypadáte prostě nádherně.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Martinik: Přírodní ráj a klenot Karibiku. Až se vrátím na Zemi, určitě se sem podívám.

Martinik: Přírodní ráj a klenot Karibiku. Až se vrátím na Zemi, určitě se sem podívám.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Využívání krajiny a dopady lidské činnosti na přírodu jsou dvě kritická témata. Město, zavlažovaná pole a poušť v Arizoně.

Využívání krajiny a dopady lidské činnosti na přírodu jsou dvě kritická témata. Město, zavlažovaná pole a poušť v Arizoně.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Tohle je letiště v Kolíně nad Rýnem, ale je tu vidět i moje pracoviště, když jsem na Zemi – Evropské středisko přípravy astronautů. Zdravím vás všechny!

Tohle je letiště v Kolíně nad Rýnem, ale je tu vidět i moje pracoviště, když jsem na Zemi – Evropské středisko přípravy astronautů. Zdravím vás všechny!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Závoj mraků plyne zlověstně nad zasněženou plání. Není to zrovna nedělní chvilka poezie, ale běžný výhled na Zemi.

Závoj mraků plyne zlověstně nad zasněženou plání. Není to zrovna nedělní chvilka poezie, ale běžný výhled na Zemi.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Místo, kde dokonce v zimě zamrzá moře – Ukrajina a její černomořské pobřeží.

Místo, kde dokonce v zimě zamrzá moře – Ukrajina a její černomořské pobřeží.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Krajina plná zasněžených polí na Středozápadě si zaslouží být zvěčněna v galerii.

Krajina plná zasněžených polí na Středozápadě si zaslouží být zvěčněna v galerii.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

1/2 Ženeva a její jezero vypadají během tohoto zimního dne velmi klidně. Na téhle fotce můžete vidět i známou fontánu.

1/2 Ženeva a její jezero vypadají během tohoto zimního dne velmi klidně. Na téhle fotce můžete vidět i známou fontánu.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

2/2 Ženeva a její jezero vypadají během tohoto zimního dne velmi klidně. Na téhle fotce můžete vidět i známou fontánu.

2/2 Ženeva a její jezero vypadají během tohoto zimního dne velmi klidně. Na téhle fotce můžete vidět i známou fontánu.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Mont-Saint-Michel je známý tím, že se k němu dostanete jen za odlivu. Měli jsme štěstí, že jsme nad ním přelétali ve správnou chvíli, abychom zachytili krásu jeho stínu – letmou siluetu v písku.

Mont-Saint-Michel je známý tím, že se k němu dostanete jen za odlivu. Měli jsme štěstí, že jsme nad ním přelétali ve správnou chvíli, abychom zachytili krásu jeho stínu – letmou siluetu v písku.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zdroje informací:
https://www.flickr.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…INC-49_INC-50_ISS_EVA_Maintenance_run_large.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/375/31967986700_8ded9e546b_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/610/32305765686_8a9843a26e_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/579/32305790236_bf1c843dc5_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/599/31988119650_4b8355253f_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/445/32236216542_d36982193a_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/348/31551464184_9dc904de1e_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/512/31578215534_34d0a5e31c_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/782/31937536622_fcfc00fe29_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/752/31976954391_c325ddb240_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/763/31243447164_2efbe5b762_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/448/31977320251_e887859fc5_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/409/31959891325_820b177e63_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/494/31965308491_72c794f8f7_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/533/31285314043_a014ce52f9_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/308/32039551756_68af367d3c_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Thomasův fotokoutek (9)”

  1. Lukáš K. napsal:

    Ten vesmírný záběr Vesusu je přímo velkolepej!

  2. Dave S. napsal:

    Tak mi to připadá, že se nám Thomas pěkně zlepšuje. Co díl, to víc perel. Nechcou ho tam nechat o něco déle? 🙂

  3. Petr Kasan napsal:

    Nádhera! Kdyby byl u prvních tří fotek titulek „artist’s concept“, klidně bych uvěřil, že jsou to ilustrace:-)

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.