Thomasův fotokoutek (8)

Nám, kteří se do stavu mikrogravitace nikdy nepodíváme, mohou tento zážitek zprostředkovat fotky. Snímky astronautů z nejrůznějších činností jejich pestré mise jsou pro nás velmi atraktivní, ale i přesto jsou momenty, které jsou přitažlivější, než ostatní. V případě francouzského astronauta Thomase Pesqueta došlo minulý týden k nespornému vrcholu jeho půlroční mise. V pátek 13. ledna totiž se svým americkým kolegou na pět hodin a 33 minut vystoupil do volného prostoru. A výsledkem jsou parádní fotky. My se ale jako vždy podíváme na všechny jeho snímky i s překladem originálních popisků.

Když probíhá výstup do volného prostoru, je jasné, že z přechodové komory vyklidíme všechno, co v ní normálně skladujeme. Na stanici máme čtyři skafandry EMU. Proto jsme ty dva přebytečné dočasně přemístili do evropského modulu Columbus. Řekl bych, že dodaly evropskému modulu německý nádech – vypadají skoro jako Lederhosen, že?

Když probíhá výstup do volného prostoru, je jasné, že z přechodové komory vyklidíme všechno, co v ní normálně skladujeme. Na stanici máme čtyři skafandry EMU. Proto jsme ty dva přebytečné dočasně přemístili do evropského modulu Columbus. Řekl bych, že dodaly evropskému modulu německý nádech – vypadají skoro jako Lederhosen, že?
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

1/2 Lidé se mne často ptají, jak pořizujeme všechny ty snímky – máme na ISS hodně fotoaparátů a k tomu navíc i skvělý výhled. Během víkendu používáme navigační software, abychom přesně určili naši polohu a ve správnou chvíli vykoukneme z okna. Můžete předvídat přelety ISS nad určitým městem a … věřit, že bude dobré počasí. Mraky znamenají, že z fotky nebude nic. Používáme Nikon D4S a máme k němu hodně objektivů. Od 8mm (pro interiérové fotky v malých modulech) až po 800mm s ×1,4 telekonvertorem, což je náš největší teleobjektiv a moje jasná volba. Letíme tak rychle, že přelety jsou hodně krátké. Musíte tedy kompenzovat pohyb stanice, pokud chcete mít ostré fotky. Je mnoho možností, jak být kreativní – časosběry, noční fotky a tak dále.

1/2 Lidé se mne často ptají, jak pořizujeme všechny ty snímky – máme na ISS hodně fotoaparátů a k tomu navíc i skvělý výhled. Během víkendu používáme navigační software, abychom přesně určili naši polohu a ve správnou chvíli vykoukneme z okna. Můžete předvídat přelety ISS nad určitým městem a … věřit, že bude dobré počasí. Mraky znamenají, že z fotky nebude nic. Používáme Nikon D4S a máme k němu hodně objektivů. Od 8mm (pro interiérové fotky v malých modulech) až po 800mm s ×1,4 telekonvertorem, což je náš největší teleobjektiv a moje jasná volba. Letíme tak rychle, že přelety jsou hodně krátké. Musíte tedy kompenzovat pohyb stanice, pokud chcete mít ostré fotky. Je mnoho možností, jak být kreativní – časosběry, noční fotky a tak dále.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

2/2 Lidé se mne často ptají, jak pořizujeme všechny ty snímky – máme na ISS hodně fotoaparátů a k tomu navíc i skvělý výhled. Během víkendu používáme navigační software, abychom přesně určili naši polohu a ve správnou chvíli vykoukneme z okna. Můžete předvídat přelety ISS nad určitým městem a … věřit, že bude dobré počasí. Mraky znamenají, že z fotky nebude nic. Používáme Nikon D4S a máme k němu hodně objektivů. Od 8mm (pro interiérové fotky v malých modulech) až po 800mm s ×1,4 telekonvertorem, což je náš největší teleobjektiv a moje jasná volba. Letíme tak rychle, že přelety jsou hodně krátké. Musíte tedy kompenzovat pohyb stanice, pokud chcete mít ostré fotky. Je mnoho možností, jak být kreativní – časosběry, noční fotky a tak dále.

2/2 Lidé se mne často ptají, jak pořizujeme všechny ty snímky – máme na ISS hodně fotoaparátů a k tomu navíc i skvělý výhled. Během víkendu používáme navigační software, abychom přesně určili naši polohu a ve správnou chvíli vykoukneme z okna. Můžete předvídat přelety ISS nad určitým městem a … věřit, že bude dobré počasí. Mraky znamenají, že z fotky nebude nic. Používáme Nikon D4S a máme k němu hodně objektivů. Od 8mm (pro interiérové fotky v malých modulech) až po 800mm s ×1,4 telekonvertorem, což je náš největší teleobjektiv a moje jasná volba. Letíme tak rychle, že přelety jsou hodně krátké. Musíte tedy kompenzovat pohyb stanice, pokud chcete mít ostré fotky. Je mnoho možností, jak být kreativní – časosběry, noční fotky a tak dále.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Hodně fotoaparátů je v ruské sekci. Navíc mají skvělá okna, která míří přímo k Zemi. Napravo je vidět notebook, který nám ukazuje data z navigačního softwaru.

Hodně fotoaparátů je v ruské sekci. Navíc mají skvělá okna, která míří přímo k Zemi. Napravo je vidět notebook, který nám ukazuje data z navigačního softwaru.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Některé z velkých objektivů, které používáme pro focení z ruských oken, nebo z Cupoly. Proto je skladujeme na půli cesty – v modulu Node 1 (Unity). Musím říct, že 800 mm × 1.4 a 50-500 mm jsou skvělá skla pro focení Země.

Některé z velkých objektivů, které používáme pro focení z ruských oken, nebo z Cupoly. Proto je skladujeme na půli cesty – v modulu Node 1 (Unity). Musím říct, že 800 mm × 1.4 a 50-500 mm jsou skvělá skla pro focení Země.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Náš fotokoutek v modulu Destiny, kde skladujeme dodatečné foťáky, nabíjecí baterie, blesky, speciální objektivy jako je makro, rybí oko, nebo fototechniku pro výstupy do volného kosmu.

Náš fotokoutek v modulu Destiny, kde skladujeme dodatečné foťáky, nabíjecí baterie, blesky, speciální objektivy jako je makro, rybí oko, nebo fototechniku pro výstupy do volného kosmu.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

V Cupole máme neustále připravené fotoaparáty – jako na téhle fotce. Nikdy nevíte – můžete třeba cvičit a najednou se vám pod nohama objeví Mount Everest nebo Karibik. Tomu říkám posilovna s výhledem!

V Cupole máme neustále připravené fotoaparáty – jako na téhle fotce. Nikdy nevíte – můžete třeba cvičit a najednou se vám pod nohama objeví Mount Everest nebo Karibik. Tomu říkám posilovna s výhledem!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Přechodová komora modulu Quest (kruhová věc v levém horním rohu) se otevírá „dolů“, tedy směrem k Zemi. Když z ní vycházíte, je to jako kdyby na vás čekal skok z výšky 400 kilometrů. Z toho se vám prostě zatočí hlava! V pátek kolem jedné odpoledne středoevropského času vystoupím ven se Shanem Kimbroughem, který to udělal už minulý týden. Bude to můj první výstup.

Přechodová komora modulu Quest (kruhová věc v levém horním rohu) se otevírá „dolů“, tedy směrem k Zemi. Když z ní vycházíte, je to jako kdyby na vás čekal skok z výšky 400 kilometrů. Z toho se vám prostě zatočí hlava! V pátek kolem jedné odpoledne středoevropského času vystoupím ven se Shanem Kimbroughem, který to udělal už minulý týden. Bude to můj první výstup.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Pravá strana ISS. Pod solárními panely můžete vidět baterie, které budeme při našem výstupu měnit.

Pravá strana ISS. Pod solárními panely můžete vidět baterie, které budeme při našem výstupu měnit.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Paříž!

Paříž!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Ahoj, Luco Parmitano, už sis někdy všiml, že to vypadá, jako kdyby chtěl Itálie nakopnout Sicílii? :-) kamaráde, už se těším, až tě uslyším z reproduktoru při pátečním výstupu! Luca je můj astronautický spolužák, který bude v Houstonu v řídícím středisku hovořit se Shanem a se mnou a probere s námi postupné kroky při výstupu. I vy uslyšíte jeho hlas, pokud se budete v pátek dívat na živý přenos.

Ahoj, Luco Parmitano, už sis někdy všiml, že to vypadá, jako kdyby chtěl Itálie nakopnout Sicílii? 🙂 kamaráde, už se těším, až tě uslyším z reproduktoru při pátečním výstupu! Luca je můj astronautický spolužák, který bude v Houstonu v řídícím středisku hovořit se Shanem a se mnou a probere s námi postupné kroky při výstupu. I vy uslyšíte jeho hlas, pokud se budete v pátek dívat na živý přenos.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zdravím Bordeaux! Někteří členové mé rodiny si užívají tvůj životní styl po celý rok. Já jsem dostal jen dvě minuty při rychlosti 28 000 km/h.

Zdravím Bordeaux! Někteří členové mé rodiny si užívají tvůj životní styl po celý rok. Já jsem dostal jen dvě minuty při rychlosti 28 000 km/h.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Čekám v přechodové komoře před tím nejdůležitějším momentem své dosavadní mise – kosmickým výstupem. za fotku děkuji Peggy Whitson.

Čekám v přechodové komoře před tím nejdůležitějším momentem své dosavadní mise – kosmickým výstupem. za fotku děkuji Peggy Whitson.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Takhle vypadá výstup do volného prostoru: 400 kilometrů prázdnoty pod vašima nohama.

Takhle vypadá výstup do volného prostoru: 400 kilometrů prázdnoty pod vašima nohama.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Skvělá fotka od Olega. Visím tady u přechodové komory.

Skvělá fotka od Olega. Visím tady u přechodové komory.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Potřebná kosmická selfie! Nádherný odraz Země na helmě. Je to neuvěřitelný pocit být sám kosmickým objektem.

Potřebná kosmická selfie! Nádherný odraz Země na helmě. Je to neuvěřitelný pocit být sám kosmickým objektem.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Abyste získali přehled o tom, jak velká ISS je. Na téhle fotce je astronaut během kosmické vycházky … najdete ho? Mimochodem je to Shane Kimbrough, protože má červené pruhy. Můj skafandr byl celý bílý.

Abyste získali přehled o tom, jak velká ISS je. Na téhle fotce je astronaut během kosmické vycházky … najdete ho? Mimochodem je to Shane Kimbrough, protože má červené pruhy. Můj skafandr byl celý bílý.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Shane byl při výstupu prostě borec a nejlepší učitel, Peggy byla neuvěřitelně efektivní v tom, jak nás dostala ven a pak zase zpátky přes ty miliony kroků různých procedur. Oleg v přechodové komoře hodně pomáhal a pak pořídil tuhle skvělou fotku z toho nejkomplikovanějšího možného místa – z malého okénka v Sojuzu!

Shane byl při výstupu prostě borec a nejlepší učitel, Peggy byla neuvěřitelně efektivní v tom, jak nás dostala ven a pak zase zpátky přes ty miliony kroků různých procedur. Oleg v přechodové komoře hodně pomáhal a pak pořídil tuhle skvělou fotku z toho nejkomplikovanějšího možného místa – z malého okénka v Sojuzu!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zase jsem se vrátil k přechodové komoře a díval jsem se na stanici. Chtěl jsem si vychutnat poslední momenty předtím, než vlezu dovnitř. Všiml jsem si Olega za oknem a zamával jsem mu. Za pár minut už mi pomáhal dostat se ze skafandru.

Zase jsem se vrátil k přechodové komoře a díval jsem se na stanici. Chtěl jsem si vychutnat poslední momenty předtím, než vlezu dovnitř. Všiml jsem si Olega za oknem a zamával jsem mu. Za pár minut už mi pomáhal dostat se ze skafandru.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Peggy byla na rekordním počtu výstupů (sdílený rekord mezi ženami – pozn. aut.) a označení IV –osoba, která je uvnitř stanice a zodpovídá za vypravení astronautů na výstup a zpátky – měla ještě mnohem častěji. Dostala nás ven o hodinu dříve oproti plánu a i přesto dokázala přes okno pořídit skvělé fotky! Mám vážně štěstí, že mám ty nejlepší parťáky

Peggy byla na rekordním počtu výstupů (sdílený rekord mezi ženami – pozn. aut.) a označení IV –osoba, která je uvnitř stanice a zodpovídá za vypravení astronautů na výstup a zpátky – měla ještě mnohem častěji. Dostala nás ven o hodinu dříve oproti plánu a i přesto dokázala přes okno pořídit skvělé fotky! Mám vážně štěstí, že mám ty nejlepší parťáky
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Shane u přechodové komory, výstup trvá už pět hodin a on má pořád tolik síly a je stále tak efektivní! Byl pro mne velkým příkladem – tam venku jsem se snažil dělat všechno tak, jako on.

Shane u přechodové komory, výstup trvá už pět hodin a on má pořád tolik síly a je stále tak efektivní! Byl pro mne velkým příkladem – tam venku jsem se snažil dělat všechno tak, jako on.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Takhle velká je ISS! Velmi snadno zde ztratíte přehled a orientaci, v noci se tu snadno ztratíte, zvláště pak, když se pohybujete a rotujete ve všech osách.

Takhle velká je ISS! Velmi snadno zde ztratíte přehled a orientaci, v noci se tu snadno ztratíte, zvláště pak, když se pohybujete a rotujete ve všech osách.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zdroje informací:
https://www.flickr.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://c1.staticflickr.com/1/593/32180333701_159d709158_o.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/619/31323108384_ced4f422cf_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/305/31323166574_9e5a76df2f_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/557/32046398861_1826c14471_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/394/32016277932_83af29a190_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/554/31789746880_d48be37827_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/448/31323282574_c3bef80dd5_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/317/32165102385_8db5aad4d5_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/351/32225170905_24135f198b_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/675/32106482021_b5b77129da_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/562/32244468995_f30d6fdc07_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/709/32251194205_6e69a95bce_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/358/31452466403_c3b450cb49_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/589/32261099916_b34a7a3b02_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/647/32290626555_2d5016b86b_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/669/32290625715_b87e230535_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/669/31480276993_386c6b8afd_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/515/32252261506_23550d466d_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/275/32260740536_43a7407e44_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/343/31458148954_b0f2ac87ec_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/593/32180333701_66f974443b_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/710/31489313873_715ac91121_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/589/32261099916_b34a7a3b02_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Thomasův fotokoutek (8)”

  1. Ľubomír Mlích napsal:

    Díky za zprostředkování fotek a překlad. Jsou skvělé.

    Vidím překlepy v popisku obrázků:
    Zdroj: Přechodová komora modulu Quest
    Zdroj: Pravá strana ISS

  2. holom napsal:

    To je paráda. Na fotky z výstupu jsem se těšil a nezklamal

  3. RiMr napsal:

    No, tak tam se na fotovýbavě nešetřilo 🙂
    Velká škoda, že u fotek nezůstaly EXIF metadata, pro nás co se fotografováním zabýváme dole na hroudě pod jeho nohama by bylo zajímavé vidět podrobnější údaje o expozici. 🙂

  4. Kenny007 napsal:

    To foto na vlastní nohy a 400 km vzdálený povrch Země je doslova úžasné.Zážitek na celý život být tam.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.