Kosmotýdeník 226 (9.1. – 15.1.)

Další týden máme za sebou a výhodou internetu je, že o svou pravidelnou dávku informací nepřijdete ani přes sněhovou kalamitu, která v těchto dnech zasáhla Českou republiku. Hlavním tématem bude tajná zakázka pro málo využívanou soukromou raketu, ale kromě toho se podíváme i na několik krátkých témat. Vynechat nemůžeme třeba úspěšné dokončení přístupových pater v montážní hale VAB, nebo přípravu na další zásobovací misi lodi Cygnus k Mezinárodní vesmírné stanici. Chybět nebudou ani tradiční rubriky Snímek týdne a Video týdne, které se tentokrát vybíraly hodně složitě, protože konkurence nebyla malá.

Tajná družice usedne na Minotaura

Raketa Minotaur 1

Raketa Minotaur 1
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Americký Národní průzkumný úřad National Reconnaissance Office v tomto týdnu oznámil, že pro vynesení své tajné družice označované jako NROL-111, využije služeb soukromé rakety Minotaur-1. Nosič společnosti Orbital ATK odstartuje na konci roku 2018 z ostrova Wallops ve Virginii. Jak už je u tajných družic obvyklé, nejsou ke startu uvedeny žádné podrobnosti kromě ceny – národní úřad zaplatí za vynesení 29,2 milionu dolarů.

Půjde o 11. start rakety Minotaur-1 od její premiéry v roce 2000, přičemž se bude jednat o šestý start tohoto nosiče z ostrova Wallops. Zdejší rampa oB pro rakety Minotaur leží zhruba 400 metrů od známější rampy o5, odkud startují rakety Antares k Mezinárodní vesmírné stanici. Ačkoliv neznáme cílovou dráhu dohodnutého startu, můžeme alespoň něco vytušit.

Minotaur-1 dokáže z Wallopsu vynést na kruhovou dráhu ve výšce 800 kilometrů náklad o hmotnosti zhruba 400 kilogramů. Vzhledem k použitému kosmodromu a jeho střeleckému prostoru není příliš pravděpodobné, že by se jednalo o družici na polární dráze. Spíše půjde o satelit operující na nízké běžné dráze kolem Země.

Raketa Minotaur-1 se skládá ze dvou stupňů, které pochází z vyřazených armádních jaderných střel Minuteman. Zbytek pak tvoří dva komerčně vyráběné stupně na tuhé palivo (třetí a čtvrtý stupeň), které jsou odvozené od motorů z rakety Pegasus-XL. Existují i silnější verze – Minotaur 4, 5 a 6, které používají silnější první a druhý stupeň ze střel Peacekeeper a hodí se k vynášení těžších nákladů.

Vojenské střely Minuteman a Peacekeeper a jejich využití u raket Minotaur

Vojenské střely Minuteman a Peacekeeper a jejich využití u raket Minotaur
Zdroj: http://historicspacecraft.com/

Rakety Minotaur mají vzhledem k využívání vyřazeného armádního hardwaru poměrně omezené pole působnosti. Nosiče z této rodiny se nemohou ucházet o komerční zakázky. Na druhou stranu ale mají učitelskou terminologií „malé bezvýznamné plus“ při výběru experimentálních satelitů pro ministerstvo obrany. K výběru NROL-111 došlo v rámci programu OSP-3 (Orbital/Suborbital Program-3), který nabízí služby rakety Minotaur, Falcon a Athena pro vynášení malých a středně těžkých armádních družic.

Tento program má dvě vývojové linie – jednu pro lehké a druhou pro střední satelity. Tento program nezastupuje rakety od United Launch Alliance, které vynáší většinu tajných družic – především těch větších a dražších. Ostatně v rámci programu OSP-3 už startovala i raketa Falcon – bylo to 9. února 2015 s družicí DSCOVR a na konci roku by se měl tento program použít i pro raketu Falcon Heavy, která by měla najednou vynést větší množství družic. NROL-111 tak byl třetí zakázkou udělenou v rámci programu OSP-3

Kosmický přehled týdne:

Instalace poslední plošiny v hale VAB

Instalace poslední plošiny v hale VAB
Zdroj: http://blogs.nasa.gov/

Je hotovo! Tuhle toužebně očekávanou zprávu mohli před pár dny vypustit do světa zástupci NASA. Řeč je o přestavbě montážní haly VAB, konkrétně o instalaci deseti pater přístupových plošin. Na našem blogu jsme se tomuto tématu průběžně věnovali po dobu několika měsíců. Dělníci postupovali od spodních pater nahoru a 22. prosince byla na své místo instalována první (jižní) polovina obslužné plošiny nejvyšší úrovně A. Na instalaci její druhé poloviny jsme si museli počkat do 12. ledna. Tehdy se na své místo dostala i severní polovina této úrovně a hala VAB tak má na svém místě všechny patra, která technikům umožní přístup ke všem důležitým místům rakety SLS. Osobně bych řekl, že každý dokončený milník takového rozsahu nám dokazuje, že se nová americká éra nezadržitelně blíží. Několik měsíců jsme se nějakému tématu věnovali a nyní je hotovo.

Přetlaková nákladová sekce lodi Cygnus pro misi Orbital ATK OA-7 dorazila v ochranném kontejneru na Floridu do Space Station Processing Facility. Start je zatím naplánován na 17. března a k vynesení lodi by se měla použít opět raketa Atlas V.

Kontejner s přetlakovou kabinou lodi Cygnus OA-7

Kontejner s přetlakovou kabinou lodi Cygnus OA-7
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net

V roce 2025 by měla Čína poprvé vypustit raketu KZ-21 na tuhé palivo. Zatím o ní není k dispozici mnoho informací. Víme jen, že její průměr má být 3 metry a cena za vynesení jednoho kilogramu nákladu by měla být jen 1000 $.

Sentinel 2B dorazil do Jižní Ameriky

Sentinel 2B dorazil do Jižní Ameriky
Zdroj: http://www.esa.int/

Začátek roku byl pro tým specialistů, kteří se starají o družici Sentinel-2B, hodně náročný. Už 5. ledna opustil kontejner s družicí testovací středisko ESTEC v Nizozemí a o den později cenná zásilka přistála na letišti v jihoamerickém Kourou. Kontejner zamířil do čisté místnosti, kde v dalších dnech začali odborníci opatrně vybalovat novou družici. Ta by měla do vesmíru vyrazit 7. března jen pár desítek minut po půlnoci na raketě Vega. Do té doby ale satelit podstoupí celou řadu zkoušek.

Premiérový (a zároveň poslední) let nejmenší rakety světa odpalované ze země – japonské SS-520 měl proběhnout pár minut po půlnoci z úterý na středu 10. ledna, ale nakonec byl přeložen. Nosič se od rampy oddělil v neděli v 0:34 našeho času, ale jeho let skončil havárií. První stupeň pracoval správně, ale druhý stupeň se po krátké přeletové fázi nezapálil a trosky minirakety dopadly do moře.

Přehled z Kosmonautixu:

V tomto týdnu jsme pokračovali v nastaveném tempu dvou článků denně. Ještě v neděli jsme se podívali na Webbův teleskop, který poprvé v historii oslovil vědce a vybídl je k zasílání návrhů na pozorování. Pondělní ráno patří fotkám Thomase PesquetaISS a odpoledne jsme se vrátili k úspěšnému startu čínské malé rakety Kchuaj-čou 1A, která vynášela svůj první komerční náklad. Vývoji ruské lodi Federace jsme se také věnovali, stejně jako premiérovému startu nejmenší orbitální rakety světa vypouštěné ze země. Start japonského nosiče SS-520 se ale musel odložit. U malých raket jsme ještě zůstali v článku o raketě Electron, která sází na elektrická čerpadla. Informovali jsme Vás o spuštění nového portálu, který informuje o dění kolem SpaceXrozebrali jsme výsledek vyšetřovací komise ohledně prosincové ztráty lodi Progress MS-04. Až budete doma uklízet prach, vzpomeňte si, že ve stavu mikrogravitace je to ještě horší. Podívali jsme se na dokument zabývající se stavbou dalších dvou přistávacích plošin na Floridě, kam by měly sedat stupně rakety Falcon Heavy a zprostředkovali jsme Vám sledování výstupu amerického a francouzského kosmonauta z ISS. Zkoušky nádrží pro centrální stupeň rakety SLS se pomalu blíží a nemohli jsme zapomenout ani na návrat SpaceX do služby, což jsme pokryli česky komentovaným vysíláním.

Snímek týdne:

Bylo by hloupé myslet si, že by některý z našich čtenářů nevěděl o včerejším startu rakety Falcon 9 od SpaceX, která se tak po 153 dní dlouhé pauze od minulého startu vrátila do služby v plné parádě. Falcon odstartoval bez jakéhokoliv odkladu a všech deset družic komunikačního systému Iridium NEXT se uvolnilo na správné oběžné dráze. Jako snímek týdne však použijeme snímek, který vznikl 8 minut a 21 sekund po startu. Snímek z kamery na plošině Just Read the Instructions, kam úspěšně dosedl první stupeň Falconu 9!

První stupeň po premiérovém přistání na plošině Just Read the Instructions

První stupeň po premiérovém přistání na plošině Just Read the Instructions
Zdroj: http://spaceflight101.com/

Video týdne:

Nebudu lhát, měl jsem opravdu velké nutkání do této kategorie vložit záznam přistání prvního stupně Falconu, protože SpaceX poskytla téměř nepřerušený videozáběr od oddělení prvního a druhého stupně až do jeho přistání. Ale pak jsem si řekl, že je fér, aby naše rubriky byly pestré. Video z přistání jsme Vám zprostředkovali jen odkazem, ale tím hlavním videem týdne bude záznam z ISS, na kterém se můžeme podívat, jak staniční robotická paže manipulovala s bateriemi ještě předtím, než se v pátek 13. ledna vydali Robert Kimbrough a Thomas Pesquet na kosmickou procházku. Tohle je nefalšovaný robotický balet.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
https://blogs.nasa.gov/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.esa.int/
http://spaceflight101.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.hb.chinanews.com/news/2017/0110/U4P1T1D269705F3DT20170110095131.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/NFIRE1.jpg
http://historicspacecraft.com/Diagrams/R/Minuteman_MX_Minotaur_1200x700.jpg
http://blogs.nasa.gov/…/uploads/sites/254/2017/01/Final-Platform-Install.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/…9d1ad4067d92990aeac8c5d4909decf3&oe=58E2D64A
http://www.esa.int/…/sentinel-2b_arrives/16594707-5-eng-GB/Sentinel-2B_arrives.jpg
http://spaceflight101.com/…/wp-content/uploads/2017/01/Iridium-Flight-1-3.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 226 (9.1. – 15.1.)”

  1. Štěpán napsal:

    Počkat, počkat, kosmotydenník napsaný Dušanem Majerem? Co se autorovi přihodilo? Btw. to rozhodnutí s videem je podle mě správné.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.