Říjnová Kosmoschůzka

Moon village, jedno z témat na IAC 2016 zdroj: sciencealert.com

I říjen nabízí pravidelnou Kosmoschůzku pod záštitou Kosmoklubu. Tentokrát vás čekají dvě hodně atraktivní kosmonautická témata z opačných stran Zeměkoule, jednak shrnutí událostí z letošního Mezinárodního astronautického kongresu v Mexiku a druhé téma vás přenese na východ Ruska, kde vznikl nový kosmodrom Vostočnyj.

Říjnová Kosmoschůzka:  středa 26. říjen 2016 od 18:00 hodin, Restaurace Zorto, Nekázanka 6, 110 00 Praha

 

zobrazit mapu

 

V místě tradičního konání, t.j. restauraci Zorto, vám budou naservírovány dva přednáškové chody. Představme si stručně témata dvou autorů, kteří na říjnové Kosmoschůzce vystoupí:
 
Julie Nováková: Měsíc, Mars i ledové měsíce na IAC 2016

Letošní Mezinárodní astronautický kongres byl plný událostí, ať už se jednalo o dlouho očekávanou přednášku zakladatele SpaceX Elona Muska, panelové debaty s osobnostmi zasazujícími se za dostupnější přístup k internetu pro každého, diskusi o konceptu Moon Village, závěr mise Rosetta koincidující s posledním dnem kongresu či v trochu přízemnějším duchu události kulturní, mezi kterými nechyběl ani mexický wrestling na úvodním večeru. Ale především – co nám kongres v rámci kosmonautiky slibuje do budoucna?

První start z nového kosmodromu Vostočnyj, zdroj:kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48413309

První start z nového kosmodromu Vostočnyj
zdroj: kremlin.ru

Jiří Myška: Vostočnyj – nová naděje ruské kosmonautiky

Kosmodrom je pro každou zemi, která chce vypouštět umělá tělesa do vesmíru, strategické místo. Proto, když došlo v roce 1993 k rozpadu SSSR na Rusko a nezávislé státy, bylo Rusko postaveno před velký problém. Jediný kosmodrom, ze kterého startovaly pilotované lety, nejen s ruskými posádkami, tedy slavný Bajkonur, se ocitl mimo území Ruska, na území „samostatného“ státu Kazašská republika. Samozřejmě Rusko mělo a má i další kosmodromy, ale infrastruktura pro starty pilotovaných letů byla vybudována pouze v Bajkonuru.

A tak byla ruská vláda postavena před velmi složitý problém. Najít a vybudovat nový kosmodrom i s infrastrukturou pro pilotované lety. Jedná se nejen o technický problém, ale i problém mezinárodních vztahů-vysvětlit vládě státu na jejímž území kosmodrom leží, že už jejich kosmodrom nepotřebuji a hlavně, že jim přestanu platit za pronájem území poměrně velké peníze.

Výstavbu kosmodromu provázely technické i finanční problémy, které vyústily i ve stávky budovatelů. Přes všechny problémy odstartovala z kosmodromu VOSTOČNYJ dne 27.4.2016 raketa Sojuz 2.1a s družicemi AIST-2D, Michail Lomonosov a nanosputnik Samsat-218. Dostavba infrastruktury bude dále pokračovat, jak pro raketu Sojuz, tak především pro raketu Angara.

Původně plánovaný příspěvek Vítězslava Škorpíka byl přesunut na následující schůzku.
Změna programu vyhrazena

Zdroje obrázků:
http://www.sciencealert.com/images/articles/processed/Lunar_base_1024.jpg
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kosmodrom_Vosto%C4%8Dnyj#/media/File:Launch_of_the_Soyuz-2.1a_from_Vostochny_2016-04-28_011.jpg (kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48413309)

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Říjnová Kosmoschůzka”

  1. Grejty napsal:

    Nešlo by zverejniť prednášky aspoň v písanej forme tu na kosmonautixe? Pre tých ktorí sa nemôžu zúčastniť..

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.