Máme data z EDM, ale neznáme jeho osud

Starý, známý a genderově nekorektní vtip říká: „Víte, co jsou to smíšené pocity? Když vidíte, jak se vaše nové auto potápí do jezera, ale víte, že uvnitř sedí Vaše tchyně.“ Podobně se dá charakterizovat i situace kolem evropského modulu EDM, který se včera pokusil o přistání na Marsu – i on přinesl smíšené pocit. Podle údajů, které jsou momentálně k dispozici víme, že modul potkaly při sestupu blíže nespecifikované problémy, ale i přesto jsme z něj dokázali získat cenná data, což bylo to nejdůležitější. Dnešní článek se pokusí shrnout informace, které ESA představila na dnešní tiskové konferenci, která probíhala od deseti hodin našeho času.

Všechno začalo nejlepší zprávou včerejšího dne – evropská sonda TGO se usadila na dráze, která velmi přesně odpovídá původním plánům. ESA tak má na oběžné dráze stroj, který má k dispozici 100 kilogramů vědeckých přístrojů a je schopná fungovat i jako retranslační družice pro misi ExoMars 2020. Co se týče vstupu TGO na oběžnou dráhu Marsu, tak všechno běželo přesně podle plánu, týmy mají nad strojem plnou kontrolu a v průběhu příštího roku pomocí jemného aerobrakingu (brzdění o horní vrstvy atmosféry) upraví dráhu sondy tak, aby mohla zahájit vědeckou fázi.

Finální fáze přistání modulu EDM

Finální fáze přistání modulu EDM
Zdroj: spaceflight101.com

Pak přišla řeč na modul EDM, kvůli kterému asi většina z Vás tento článek čte. Hned na začátku bylo zdůrazněno, že celý manévr spočíval z celé řady složitých úkolů. EDM byl technologický demonstrátor, který měl hlavně nasbírat data o průběhu přistání. A tento úkol se podařilo splnit. Sonda TGO během noci poslala na Zemi údaje z modulu EDM během průchodu atmosférou. Jak řekl ředitel ESA Johann Wörner: „Testy mohou dopadnout dobře, ale i špatně. Nejdůležitější ale je, aby produkovaly data, která potom mohou ukázat, jak přesně test probíhal a proč třeba selhal.“

K dispozici jsou všechna data ze vstupu do atmosféry i z průchodu skrz ni. Víme, že tepelný štít pracoval správně, což je pro další vývoj velmi důležité. Ve fázi padákového letu se ale data začínají odchylovat od toho, co bylo očekáváno, přičemž zatím není jasné proč tomu tak je. Všechny dosavadní analýzy jsou ale jen předběžné, protože na důkladné rozebrání všech údajů budou potřeba týdny.

Průběh přistání pouzdra EDM

Průběh přistání pouzdra EDM
Zdroj: http://www.esa.int/

Pozemní týmy už také vědí, že lander dokázal zapálit své přistávací motory, ale v této fázi jsou již data poměrně nekonzistentní, takže prozatím nevíme, zda se zapálily všechny motory, zda pracovaly správně, nebo jak dlouho hořely. Data nám ukazují, že hoření trvalo 3 – 4 sekundy. Možná motory pracovaly déle, ale data bude potřeba ještě důkladně analyzovat. Ke ztrátě údajů došlo zhruba 50 sekund před dosednutím.

Potěšující ale je, že pozemní týmy mají potvrzeno, že došlo k aktivaci radaru, který poskytoval aktuální údaje o rychlosti a výšce. ESA zatím nechce předbíhat, data budou potřebovat důkladnou analýzu – podle vyjádření expertů prý není vyloučeno, že je modul na povrchu v jednom kuse. Sonda MRO, která nad oblastí přelétala a měla stahovat data z modulu však nic nezaslechla.

Otázky z publika se točily především kolem toho, jak se problémy při přistání projeví při plánování mise Exomars 2020. Dotazovaní reagovali veskrze pozitivně, Andrea Accomazzo dokonce prohlásil, že věří tomu, že analýza nasbíraných dat povede k tomu, že bude možné naprosto přesně určit průběh všech událostí, které potkaly modul EDM, aby bylo možné se těchto problémů vyvarovat při příští misi.

Modul EDM během pozemních příprav

Modul EDM během pozemních příprav
Zdroj: spaceflight101.com

Na závěr ještě jednou připomenu, že pokud by modul havaroval a neodeslal žádná data, byla by to jednoznačná prohra. Pokud by přistál a odeslal data, jak se čekalo, byla by to jednoznačná výhra. Současnou situaci tak můžeme přirovnat k remíze. Nemůžeme mluvit o jednoznačné výhře, protože misi potkaly vážné problémy, ale také nemůžeme říct, že modul EDM nesplnil svůj úkol. Tím totiž byl sběr dat a jejich odeslání a to se podařilo minimálně z velké části.

Na závěr ještě malá omluva – Na Facebooku jsme před tiskovou konferencí avizovali, že součástí vysílání ESA TV budou i první snímky ze sestupové kamery DECA, což se samozřejmě nestalo. ESA měla zřejmě na svém webu předpřipravené texty, které měly vycházet v určitou dobu a nikdo si nevšiml toho, že by bylo potřeba je opravit. Omyl jsme tak přebrali i my.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Schiaparelli_with_parachute_deployed_node_full_image_2.jpg
http://spaceflight101.com/exomars/wp-content/uploads/sites/79/2016/03/EDM16.jpg
http://www.esa.int/…/ExoMars_2016_Schiaparelli_descent_sequence.jpg
http://spaceflight101.com/…EDM_installation_on_top_of_TGO_20151125_1_1280.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

234 komentářů ke článku “Máme data z EDM, ale neznáme jeho osud”

  1. vitusek napsal:

    Odpověď pro pana RiMr na můj příspěvek.Vaše odpověď se mi líbila.Jenom mne mrzí,že nedoceňujete můj obdiv ke snahám ESA o projekty o které se snaží.To je samozřejmně „mezi řádky“…Kosmonautix je pro mne zásadní portál,kterého si velice vážím.Velice mu fandím a vážím si i mnoha lidí,kteří se na portálu vyjadřují.Včetně Vašich příspěvků.Já si jen myslím,že někdy ty naše komentáře jsou nějakými disputacemi nad rozlítým mlíkem.Kosmonautika je fantastická záležitost a je neskutečně špatně,že lidé ještě nepochopili hloubku jejího významu pro lidstvo.Místo,abychom maximálně podporovali vědu a výzkum,raději vyrábíme zbraně na zabíjení lidí…Nechci moralizovat.Nicméně domnívám se,že i tohle malinko patří na stránky kosmonautixu!Povědomí lidí se musí změnit směrem k podpoře vědy a techniky.A kosmonautix toto povědomí podle mého názoru velice podporuje.A v tomto duchu by měly i příspěvky nás všech pokračovat.Mnohdy se mi zdá,že se v příspěvcích snažíme jeden druhého trumfovat v zasvěcennosti tématu.Samozřejmně,na tohle náš portál vlastně je,aby se každý mohl vyjádřit.Jenže spousta mých známých ,kteří vědí o portálu mi kladou otázku proč ty příspěvky jsou tak složité a pro spoustu lidí vlastně nepochopitelné.Má-li kosmonautix splnit své poslání,pak ja na snadě,že pokud se má rozšířit zájem o kosmonautiku,pak je potřeba volit v našich příspěvcích přístupnější formy našich komentářů.Nejsou všichni takovými „odborníky“jako je valná většina našich komentátorů každé vzniklé situace.Pokud si někdo přečte můj názor,pak budu velice rád a popřeji všem zájemcům i budoucím o kosmonautiku,aby byli trpěliví.Děkuji.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.