Komunikační satelity od SpaceX o krok blíže k realizaci

Už na začátku loňského roku jsme Vás informovali o tom, že firma SpaceX chce vstoupit na trh výrobců telekomunikačních družic. Jejich letka by mohla obsahovat až 4000 malých satelitů, které by kolem Země kroužily po nižších drahách, než je dráha geostacionární. Díky jejich velkému počtu by bylo možné dosáhnout větších objemů přenášených dat, což by kompenzovalo jejich menší výkon oproti větším satelitům. Tyto malé družice se mají vyrábět sériově, což sníží náklady na jejich výrobu. Ještě než se s touto produkcí začne, je potřeba celý systém otestovat. K tomu poslouží dvojice zkušebních družic MicroSat-1a a MicroSat-1b. Jak na našem fóru poznamenal uživatel Mirek Pospíšil, firma SpaceX získala v pátek 22. července od Federal Communications Commission povolení pro komunikaci na radiových vlnách jak mezi testovacími satelity, tak i mezi družicí a pozemním střediskem.

Jedna z možností, jak by mohla flotila malých satelitů kroužit kolem Země - realita ale může být ve výsledku jiná.

Jedna z možností, jak by mohla flotila malých satelitů kroužit kolem Země – realita ale může být ve výsledku jiná.
Zdroj: http://spacefinland.fi/

Zatím nevíme, kdy přesně se na oběžnou dráhu dva testovací exempláře podívají, ale už známe alespoň jejich parametry. Satelity budou vážit jen 58 kilogramů a o dodávky energie se postarají dva výklopné solární panely s celkovou plochou 2,4 m2. Družice mají kroužit kolem Země po polární dráze skloněné o 86,6° ve výšce 625 kilometrů.

Na palubě testovacích družic nebudou žádné tlakové nádoby ani pohonné systémy. Na oběžné dráze mají tyto dva exempláře vydržet několik let. Přesná doba závisí na mnoha faktorech – od sluneční aktivity, která může nafouknout atmosféru a tím zvýšit tření, až po úspěšnost vyklopení panelů. Pokud by se vyklopily oba, vydržela by družice na oběžné dráze osm a půl roku. V nejhorším případě, kdy by se nevyklopil ani jeden solární panel by zánik trval 39 let. SpaceX navíc slibuje, že by oba testovací exempláře měly disponovat kamerou, která bude fotit jak samotné družice, tak i Zemi pro nekomerční účely.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://space.skyrocket.de/

Zdroje obrázků:
http://i.dailymail.co.uk/…/2980CCCE00000578-3118142-image-a-17_1433933151367.jpg
http://spacefinland.fi/wp-content/uploads/2014/11/teledesic-288-screen.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Komunikační satelity od SpaceX o krok blíže k realizaci”

  1. Tomáš Vodička napsal:

    Díky za odpověď, tak trochu jsem to tušil. Přeci jen, šedesátikilový satelit by asi nemohl pokrýt plochu o velikosti Evropy.
    Každopádně to vypadá, že cesta k dokončení systému bude ještě dlouhá.

    • Pospíšil Redakce napsal:

      Momentálně je pro SpX hlavní brzdou získání vysílacích frekvencí v globálním měřítku. Získat od všech telekomunikačních autorit ve světě dlouhodobou licenci na jednotné vysílací pásmo není zrovna jednoduchý úkol.

      • Tomáš Vodička napsal:

        Tak tomu věřím, administrativa je vždycky hodně náročná věc, a když jde o celosvětové měřítko…
        Nevím, jestli vysílání směrem na území kteréhokoli státu realizované z vesmíru podléhá schválení místních úřadů.
        Avšak internet v principu stojí na obousměrné komunikaci, takže to asi znamená, že SpX bude také vyrábět a prodávat uživatelská koncová zařízení, nějaké modemy nebo tak něco?
        Jen spekuluji, že by tedy pro začátek mohl stačit souhlas klíčových států, systém by se mohl rozjet i bez souhlasu ostatních. Koncová zařízení by se prodávala jen tam, kde byl schvalovací proces úspěšný.
        Každopádně jsem zvědavý, jak to má E.M. naplánované a jak to bude celé fungovat.

  2. Tomáš Vodička napsal:

    Nevíte, jestli ty testovací satelity jsou v podstatě prototypy těch finálních, sériových? Nebo jde „jen“ o testování komunikace, a ty finální satelity pak budou třeba úplně jiné?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.