První věda z nového Sentinelu

Poté, co nový evropský satelit Sentinel 3A poslal na Zemi první krásné fotky naší planety, jsme se dočkali informací i z dalšího vědeckého přístroje – výškoměru, který zkoumá výšku vln a změnu této hodnoty. Již krátce po jeho uvedení do provozu začalo skenování severní části Atlantiku, což je mimochodem díky Golfskému proudu jedna z nejdynamičtějších lokalit světových oceánů.

Aktuální data budou zasazena do širších souvislostí díky informacím z družic CryoSat-2 a Jason-2, které měly velmi podobné úkoly. Podle těchto dat se zdá, že se za posledních 20 let zvýšila mořská hladina průměrně o 3 milimetry. Sentinel 3A pomůže tato data zpřesnit a jelikož má fungovat několik let, měl by sledovat vývoj těchto hodnot.

Výška vln změřená družicí Sentinel 3A

Výška vln změřená družicí Sentinel 3A
Zdroj: http://www.esa.int/

Data z výškoměru ale nebudou využita jen pro dlouhodobá sledování, ale i pro aktuální informování. Najdou využití třeba při varování před nečekaně velkými vlnami, ale pomohou i při monitorování ledových ker při jejich cestě v okolí polárních oblastí. První obdržený snímek (viz níže) má pouze malé rozlišení, ale časem se můžeme těšit i na snímky s rozlišením 300 metrů.

Nyní už víme, že první dva přístroje na Sentinelu pracují správně. Odborníci se nyní zaměřili na aktivaci dalšího přístroje – tentokrát jde o senzor, který měří intenzitu záření odraženého od Země. Podle aktuálních odhadů by měl být zprovozněn během následujících dní.

První měření výšky mořské hladiny z družice Sentinel 3A

První měření výšky mořské hladiny z družice Sentinel 3A
Zdroj: http://www.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Sentinel-3_over_land_and_ocean_node_full_image_2.jpg
http://www.esa.int/…/03/wave_height/15848237-1-eng-GB/Wave_height.jpg
http://www.esa.int/…/Sea-level_track_from_Sentinel-3A.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.