ŽIVĚ A ČESKY: Třetí typ Sentinelu startuje

Evropská kosmická agentura se kromě průzkumu vzdáleného vesmíru zaměřuje také na výzkum naší planety země. K tomuto účelu je navržena série družic Sentinel, což je součást programu Copernicus. Zatímco družice z první řady disponují radarovou anténou, druhá série je zaměřena na snímkování pevniny, třetí bude mít na starosti oceány. Každá série bude jednou disponovat dvojicí družic a právě první exemplář třetí řady právě nyní stojí na startovní rampě ruského kosmodromu Pleseck na raketě Rokot. Ke startu by mělo dojít dnes v 18:57 a v tomto článku najdete česky komentovaný přenos ze startu.

Bez mučení přiznávám, že tento stream připravujeme narychlo. Z kosmodromu Pleseck se totiž většinou žádné přenosy nedělají. Proto mne asi tři hodiny před startem velmi překvapila informace, že bude k dispozici online přenos. Rozhodli jsme se proto narychlo sehnat všechny informace, které Vám budeme během přenosu sdělovat a zřídili jsme vlastní přenos. Ten by se měl rozjet okolo 18:45. Jestli máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube.

AKTUALIZACE:

19:12: Briz-KM se už plánovaně vypnul. V režii nám to zatím neukázali. Jsme na parkovací dráze 153 × 785 km. Dráha bude poté zakulacena krátkým asi půlminutovým zážehem. Dráha bude heliosynchronní. To znamená, že satelit bude vidět na určitá místa na povrchu pod stejným osvětlením. Briz-KM poté provede dva zážehy a měl by být naveden do atmosféry.

19:03: Byl odhozen druhý stupeň a začal pracovat horní stupeň Briz-KM.

19:00: A máme tu nečekaně i vizualizaci! Vidíme odhození prvního stupně. A pracuje druhý stupeň a máme tu i odhození aerodynamického krytu. Překvapivě vidíme i grafiku trajektorie startu a kvitujeme, že je vše v kilometrech 🙂

18:58: A máme tu krásný noční start. Motory prvního stupně RD-0233 a jeden RD-0234 pracují na plný výkon. Rampa je nyní chlazena, takže z ní stoupá pára.

18:55: I přes nepříliš propracované informace (odpočet, animace), máme alespoň živý přenos z rampy a start je na spadnutí.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/02/Mating_of_Sentinel-3A_on_Breeze.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Třetí typ Sentinelu startuje”

  1. Sierra Redakce napsal:

    Škoda ze mi to večer uteklo, ale záznam je super moc dekuji 🙂

  2. Lazy napsal:

    Sákra, tak tohle jsem přehlédnul. Vůbec mě nenapadlo, že by byl komentovaný start Rokotu. Jediné, co jsem našel, byl ruský stream pochybné kvality a ono je to tady česky. Pro příště poučení, že se mám nejdříve podívat sem a teď si to alespoň pustím ze záznamu.

  3. Martin Jaros napsal:

    Dobrý den, jednak chci poděkovat za komentované přenosy. A také upozornit na drobnou chybičku, v pravém sloupci, kde je odkaz na živě a česky je u obou startů chybné datum. Místo února je tam prosinec.

  4. ptpc Redakce napsal:

    A nemá sa náhodou štartovať 18:57 SEČ?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.