Rok pozorování Slunce v jednom videu

NASA pro nás připravila úchvatné časosběrné video, které zachycuje Slunce z pohledu sondy SDO v průběhu celého minulého roku. SDO neboli Solar Dynamics Observatory nepřetržitě pozoruje Slunce už od roku 2010. Observatoř je umístěna na geosynchronní dráze, proto můžete například ve videu pozorovat, že se velikost disku Slunce mění s tím, jak se v průběhu roku mění vzdálenost Země-Slunce. Video zachycuje pozorování mezi 1.1.2015 a 28.1.2016 což znamená, že při 30 snímcích za vteřinu připadají na každý snímek zhruba dvě hodiny skutečného času. Každá vteřina tedy obsahuje snímky za dva a půl dne a jelikož se Slunce otočí zhruba každých 25 dní, na videu to bude 10 vteřin. Slunce je zobrazené ve falešných barvách, protože použité obrázky byly zachyceny na vlnové délce 17,1 nanometrů, tedy v ultrafialovém spektru, které je pro člověka neviditelné.

Video si můžete stáhnout v plné kvalitě a dokonce v 60 snímcích za vteřinu zde. Ale pozor, při rozlišení 4K zabírá až 10GB!

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Rok pozorování Slunce v jednom videu”

  1. Vladimír Duša napsal:

    Dobrý den,

    na videu se zdá, jako by slunce na rovníku otáčelo rychleji v oblastech blíže k pólům. Je to jen nějaký optický klam nebo je tomu skutečně tak?

    Děkuji a zdravím
    Vladimír

    • Spytihněv napsal:

      Všechna hmota na Slunci se díky extrémní teplotě vyskytuje v podobě plazmatu. To umožňuje, aby Slunce rotovalo rychleji na rovníku než ve vyšších zeměpisných šířkách. Na rovníku se Slunce otočí jednou za 25,38 dne, na pólech za 36 dní. Tento jev se nazývá diferenciální rotace. Vnitřek Slunce se otáčí jako tuhé těleso jednotnou rychlostí jednou za 27 dní.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.