Sbohem, Envisate!

Největší evropský satelit určený k monitorování počasí na planetě Zemi, to byl Envisat vypuštěný v roce 2002. Družice sloužila až do roku 2012, kdy se odmlčela a až za několik let na její práci navázaly satelity Sentinel. Proč se ale v nadpisu článku loučíme s družicí až nyní? Abychom si rozuměli, neloučíme se s družicí samotnou, ale s jejím modelem v životní velikosti. V roce 1999 byl poblíž výstavy SpaceExpo v těsném sousedství Technologického střediska Evropské kosmické agentury – ESTECu postaven model satelitu Envisat z kovu a plastu v životní velikosti.

Model družice EnviSat v životní velikosti

Model družice EnviSat v životní velikosti
Foto: autor

O téhle družici jste mohli číst libovolné množství článků, ale když jste stáli před tímto modelem, tak jste na vlastní oči pochopili, co je to za mastodonta – rozměry 2,25 x 2,5 x 10 metrů člověku vyrazí dech, pokud si představí, že něco takového krouží stovky kilometrů nad Zemí. Ale nebyla to jen nějaká tuctová socha – model v měřítku 1:1 vítal třeba návštěvníky tradičního dne otevřených dveří v ESTECu. Byla to brána do světa kosmických technologií – právě u něj vystupovali z autobusů zájemci o návštěvu ESTECu. Pamatuju si, že když jsem jej viděl poprvé, nevěřil jsem svým očím a domníval se, že jde o zvětšený exemplář. V dalších letech jsem se pak na tenhle model vždy těšil, protože byl prvním lákadlem dne otevřených dveří.

Jenže nic netrvá věčně. ESTEC leží téměř na pobřeží Severního moře a zdejší podmínky nejsou pro model moc příznivé. Z konstrukce tak začaly odpadávat kusy a začaly se množit obavy, aby nedošlo ke zranění někoho, kdo by pod modelem zrovna procházel. Na místo tak nastoupily týmy pracovníků, kteří se začali model rozebírat.

Příprava na odstranění modelu

Příprava na odstranění modelu
Zdroj: http://www.esa.int/

Začalo se s demontáží těla

Začalo se s demontáží těla
Zdroj: http://www.esa.int/

Nakonec se rozřezal i masivní stojan

Nakonec se rozřezal i masivní stojan
Zdroj: http://www.esa.int/

Snad budete Vy, čtenáři ohleduplní a prominete nám, že se tento článek netýká kosmonautiky jako takové, leč podle mého názoru i takovéto drobné střípky patří ke kosmonautickému fandovství. Zvlášť když si k takovým modelům vytvoříte citový vztah.

P.S. Abychom se alespoň trochu revanžovali, můžete se v dalších dnech těšit na to, jaký osud bude mít skutečný Envisat. A věřte mi, že to bude opravdu hodně zajímavé.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/
Foto: Autor
http://www.esa.int/…/Preparing_to_dismantle_Envisat_model.jpg
http://www.esa.int/…/Cherry_picker_beside_Envisat_model.jpg
http://www.esa.int/…/Cutting_Envisat_model_apart.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Sbohem, Envisate!”

  1. Malky napsal:

    Uz se tesim na clanek o osudu skutecneho Envisatu. Ale souhlasim, ze i takoveto veci do kosmonautiky rozhodne patri. Ostatne, kdo z nas ma moznost setkat se s originalem, ze 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.