InSight má problém – hlavní přístroj netěsní

Jedním z velmi očekávaných momentů příštího roku je vypuštění statické sondy pro výzkum Marsu – landeru InSight (Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). Ten má dosednout na povrch Rudé planety, s pomocí robotické paže vyskládat do okolí jednotlivé vědecké aparatury, které budou po dobu dvou let měřit seismickou aktivitu Marsu a tím pádem pochopit tajemství vnitřní stavby této planety. Start je zatím naplánován na březen příštího roku, nicméně nyní se objevil poměrně závažný problém.

Ukázalo se, že vakuový kontejner s hlavními senzory netěsní a někde je tedy pravděpodobně skrytý únik. Senzory, které jsou v tomto vakuovém kontejneru jsou součástí přístroje SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), který poskytla francouzská kosmická agentura CNES. Jde o seismometr, který je bez přehánění tím nejdůležitějším přístrojem, jaký na palubě sondy najdeme. Právě s jeho pomocí bychom se měli dozvědět odpovědi na otázky, které nás zatím tíží. Díky datům z přístroje SEIS bychom měli lépe pochopit vnitřní strukturu Marsu i procesy, které probíhají hluboko pod povrchem a které nemůžeme zkoumat žádným jiným způsobem.

Vizualizace sondy InSight na povrchu - přístroj SEIS vidíme u levé nohy landeru

Vizualizace sondy InSight na povrchu – přístroj SEIS vidíme u levé nohy landeru
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Samotný přístroj SEIS se skládá ze tří vysoce citlivých seismometrů, které jsou uložené v zapečetěné kouli. Senzory seismometrů nutně potřebují pracovat ve vakuu. Jinak nejsou schopné měřit mimořádně drobné odchylky v pohybu podloží. Pro lepší představu, o jak drobných pohybech je řeč – senzory přístroje SEIS mají být schopny detekce pohybu o velikost srovnatelnou s průměrem jednoho atomu! Díky tomu bude možné detekovat i nejslabší projevy „marsotřesení“. Jakmile ale byla kulovitá nádoba s uloženými senzory zapečetěna, objevil se drobný únik. To znamená, že takový přístroj by po přistání na Marsu nemohl fungovat správně.

Tým odborníků z francouzské agentury CNES i americké Laboratoře tryskových pohonů (JPL) momentálně pracuje na opravě úniku. Výhodou je, že přístroj je zatím stále na území Francie – není tedy ještě umístěný na sondě, takže se nemusí řešit komplikovaný proces jeho odstraňování a následného posílání do Evropy.  Letový exemplář landeru InSight zatím dokončil sérii zkoušek ve společnosti Lockheed Martin Space Systems v Coloradu a je připraven k odeslání na Vandenbergovu základnu v Kalifornii, odkud by měl v březnu odstartovat k Marsu na raketě Atlas V.

Přístroj SEIS

Přístroj SEIS
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Objevený problém na souborů seismometrů SEIS je pro všechny velmi nepříjemný, ale odborníci zatím věří, že by oprava neměla být moc dlouhá a termín startu by se měnit neměl. Momentálně to vypadá, že by přístroj SEIS měl být k sondě InSight připojený v průběhu ledna 2016. Za zmínku stojí, že všechny vědecké přístroje, které americká sonda dopraví na Mars už jsou na svém místě, včetně německého experimentu HP3 (The Heat Flow and Physical Properties Package). Čeká se tedy pouze na hlavní vědecký přístroj SEIS. Doufejme, že se práce nezkomplikují a že InSight opravdu odstartuje bez problémů. Informace, které díky této sondě získáme budou unikátní, protože ještě žádná mise nezkoumala pochody v nitru Marsu.

Příprava přístroje SEIS

Příprava přístroje SEIS
Zdroj: http://www.agences-spatiales.fr/

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://cnes.fr/sites/default/files/migration/wordpress/images/2013/08/P44247_HD_2000.jpg
http://www.nasa.gov/…/image/pia19811_insight_scene-aug2015-plain.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2014/05/Z53.jpg
http://www.agences-spatiales.fr/wp-content/uploads/2015/07/titrecnes-620×264.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “InSight má problém – hlavní přístroj netěsní”

  1. Spytihněv napsal:

    Snad se to stihne, jinak bude na sondu i se dvěma cubesaty další dva roky obrazně řečeno sedat prach někde ve skladu 🙁

    Podle selského rozumu by snad nemělo jít o fatální problém, nově vyvinuté přístroje jsou asi v pořádku a oprava netěsnící vakuové schránky by pro vědce měla být běžná věc, se kterou se již mnohokrát setkali i na Zemi v jiných případech.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.