ŽIVĚ: Astronauti opravují chlazení na ISS

Pokud půjde vše dobře, vystoupí dnes ve 13:10 našeho času Scott Kelly a Kjell Lindgren do volného prostoru z modulu Quest na ISS. Celý výstup můžete sledovat v tomto článku živě. Hlavním úkolem dnešního výstupu bude oprava chladícího systému. Astronauti se zaměří na kontrolní systém 2B na segmentu P6 staniční příhradové konstrukce. V roce 2012 byl totiž upraven tak, aby se eliminovaly důsledky úniku chladícího čpavku, který se tu objevil už v roce 2006. Opravy chladícího systému ale pokračovaly i výměnou čpavkového čerpadla a instalací propojky dvou čpavkových okruhů. Tím byl zajištěn nominální chod chlazení stanice a dnes tak mohou Kelly a Lindgren úplně dokončit celou proceduru.

Pokud byste měli zájem o bližší informace, doporučujeme Vám tento článek na webu spaceflight101, kde je velmi důkladně popsána jak historie problémů s chlazením, tak i celý chladící systém.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/2015/11/22588197126_a357d423b5_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Astronauti opravují chlazení na ISS”

  1. Steve napsal:

    Jaká je venkovní (vnější vesmírná) teplota kolem ISS ?
    a) Když je sluneční straně ?
    b) Když je ve stínu Země ?
    Jestli tomu dobře rozumím ISS se musí chladit jen když na něj dopadá Slunce, když je ve stínu tipuju, že teplota klesá na nějakých -200°C takže na ISS musí topit, aby neumrzli.

    Díky.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Údaje pro ISS jsem nedohledal, ale budou zřejmě +/- nějaké drobné podobné údajům z Měsíce. jeho osvětlená strana má 120°C a neosvětlená -150°C.
      K chlazení – v uzavřeném okruhu cirkuluje chladící médium – ale pozor – to slouží k tomu, aby odebíralo přebytečné teplo z počítačů a všech dalších přístrojů uvnitř stanice – tyto zdroje generují velké množství tepla bez ohledu na to, zda je ISS na světle, nebo ve stínu. Ohřátá chladící kapalina pak jde do radiátorů, kde své nasbírané teplo vyzáří pryč. Co to znamená? Že chladící systém se vůbec nestará o to, jaká je zrovna teplota na povrchu stanice. Chladící systém povrch ISS vůbec nechladí, ani nezahřívá, protože jej vůbec neobhospodařuje. Chlazení má na starosti pouze interiér stanice, který se ohřívá pořád stejně.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.