Proxima na ISS

Minulý týden Evropská kosmická agentura představila oficiální název i podobu loga, které budou zaštiťovat půlroční pobyt francouzského astronauta Thomase Pesqueta na ISS. Pokud půjde všechno dobře, vydá se zástupce země galského kohouta ne největší lidskou stavbu v kosmu příští rok v listopadu. Thomas se tak stane desátým Francouzem, který zažije stav beztíže. Název jeho mise Proxima navazuje na francouzskou tradici pojmenovávat mise podle hvězd, nebo souhvězdí. Celkem dorazilo na začátku letošního roku téměř 1300 návrhů, ze kterých komise vybrala návrh třináctiletého Samuela Planase z francouzského Toulouse. „Proxima je k našemu Slunci nejbližší hvězda a je to logický první cíl pro cesty mimo Sluneční soustavu,“ popisuje výběr jména sám mladý autor.

Thomas Pesquet s logem mise Proxima

Thomas Pesquet s logem mise Proxima
Zdroj: http://www.esa.int/

Oficiálního oznámení 12. listopadu na půdě francouzského ministerstva pro vyšší vzdělávání a výzkum. Do Paříže dorazili ministr Thierry Mandon, generální ředitel ESA Johann-Dietrich Wörner a prezident francouzské kosmické agentury CNES, Jean-Yves Le Gall. Představené logo navazuje na dřívější tradici a pracuje s motivy průzkumu vesmíru – jde třeba o čáry symbolizující pohyb hvězd při budoucích cestách mimo blízké okolí Země. Dva stylizované body mohou symbolizovat jak Zemi a Měsíc, tak i Zemi a Mars.

Střed loga tvoří písmeno X a má označovat místo, kde leží Proxima Centauri. Stejně tak toto písmeno už z historie označuje cosi neznámého, vzpomeňme třeba na paprsky X. A třetí význam písmene X najdeme v již zmíněném faktu, že Pesquet bude desátým francouzským kosmonautem. Číslovka deset se totiž v římském systému označuje právě písmenem X.

Nad nápisem spatříme tři svislé čáry, které mají symbolizovat ISS, ale tak jde o barvy Země (modrá), Měsíce (bílá) a Marsu (červená). Stejně tak jde o barvy, které najdeme na francouzské vlajce – její exemplář dostal Thomas Pesquet během tiskové konference od ministra Mandona. Tato vlajka by se měla vydat s astronautem do kosmu a následně se vrátit zpátky.

Thomas Pesquet a ministr Mandon - astronaut drží francouzskou vlajku, kterou dopraví na ISS

Thomas Pesquet a ministr Mandon – astronaut drží francouzskou vlajku, kterou dopraví na ISS
Zdroj: http://www.esa.int/

Thomas Pesquet momentálně prochází důkladným výcvikem a přípravou na svou kosmickou misi. Už nyní se učí obsluhovat vědecké přístroje, se kterými se setká na ISS a zároveň podstupuje lékařská vyšetření, jejichž výsledky se budou porovnávat s hodnotami na měřenými na oběžné dráze. Do startu momentálně zbývá ještě rok a je proto dost času na všechny přípravy.

Thomas Pesquet během výcviku v USA

Thomas Pesquet během výcviku v USA
Zdroj: http://www.esa.int/

Thomas dorazil na pařížskou tiskovou konferenci z Houstonu, kde se připravoval na svůj kosmický let a jeho další kroky zamíří do Hvězdného městečka u Moskvy, kde bude jeho výcvik pokračovat. „Zvu všechny zájemce, aby sledovali moje dobrodružství na sociálních sítích,“ vyzývá francouzský astronaut všechny zájemce o kosmonautiku a dodává: „Chci ukázat, že pilotovaná kosmonautika je službou pro naši planetu – skrze vědecké objevy a výzkum. Chtěl bych sdílet tyto zkušenosti a inspirovat veřejnost.“

Francouzský astronaut by měl startovat v lodi Sojuz MS-03 s Olegem Novickým z Ruska a Peggy Whitson z USA. Jejich příletem se zkompletuje padesátá expedice na ISS, jejíž součástí budou Robert Kimbrough, Andrej Borisenko a Sergej Ryžikov. Trojice ze Sojuzu MS-03 po několika měsících přejde do 51. dlouhodobé expedice, kterou doplní Alexander Misurkin, Nikolaj Tichonov a Mark Vande Hei.

Thomas Pesquet na Facebooku
Thomas Pesquet na Twitteru

Názvy misí minulých evropských astronautů:

Futura – Samantha Cristoforetti
Blue dot – Alexander Gerst
Volare – Luca Parmitano
Promisse – André Kuipers
Magisstra – Paolo Nespoli
Oasiss – Frank de Winne
Alisse – Christer Fuglesang

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://wsn.spaceflight.esa.int/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/15676772-1-eng-GB/Proxima_mission_logo_node_full_image_2.jpg
http://www.esa.int/…/15678625-2-eng-GB/Proxima_announcement.jpg
http://www.esa.int/…/15678401-2-eng-GB/Thomas_Pesquet_and_Thierry_Mandon.jpg
http://www.esa.int/…/15677879-1-eng-GB/Thomas_training_on_Space_Station_systems.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Proxima na ISS”

  1. gutentag napsal:

    Měl bych číst pomaleji a více se soustředit. Děkuji.
    Ale na druhou stranu jsem měl vcelku dobrý úsudek, byť na špatné myšlenkové větvi. 🙂

  2. gutentag napsal:

    Myslim, že Samuel Planas z francouzskeho Toulouse toto logo nemaloval…. spis jeho tatynek. 🙂

  3. Radoslav Packa napsal:

    „Zvu všechny zájemce, aby sledovali moje dobrodružství na sociálních sítích,“
    že by Michael dostal podklady pre pokračovanie Denníku astronautky, no to by sa už Thomas mal rozbehnúť.

  4. Josef napsal:

    Vzdy jsem si myslel ze zapis cisel abecednimi znaky I,V,X,L,C je system rimsky a ne recky. Pravdepodobne mala chyba v clanku se objevila.

  5. cecil napsal:

    Dufam, ze kosmonautix bude prinasat zapisky podobne ako od Samanthy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.