Ohlédnutí za křtem Kritických momentů kosmonautiky

Včera to byl přesně týden od chvíle, kdy byla v prostorách Štefánikovy hvězdárny v Praze slavnostně pokřtěna kniha Kritické momenty kosmonautiky od našeho autora Ondřeje Šamárka. Kniha měla dva kmotry – Tomáše Přibyla a Dušana Majera – křtilo se stylově zkapalněným dusíkem. Velmi nás potěšila účast veřejnosti- děkujeme tímto všem, kdo dorazili. Pokud jste se z jakéhokoliv důvodu nemohli zúčastnit největšího momentu v dějinách našeho portálu, nemusíte být smutní. V dnešním krátkém článku Vám přinášíme fotografie z celého večera.

Součástí křtu byla projekce dosud nezveřejněného dílu seriálu.

Součástí křtu byla projekce dosud nezveřejněného dílu seriálu.
Foto: Stream.cz

Večerem provázel moderátor Janek Rubeš ze Stream.cz - zde na fotce s autorem knihy Ondřejem Šamárkem

Večerem provázel moderátor Janek Rubeš ze Stream.cz – zde na fotce s autorem knihy Ondřejem Šamárkem
Foto: Stream.cz

Křest kapalným dusíkem - Zleva: Dušan Majer - Ondřej Šamárek - Tomáš Přibyl

Křest kapalným dusíkem – Zleva: Dušan Majer – Ondřej Šamárek – Tomáš Přibyl
Foto: Stream.cz

Slavnostní přípitek - zleva Dušan Majer - Ondřej Šamárek - Tomáš Přibyl - Lukáš Záhoř, šéfproducent Stream.cz

Slavnostní přípitek – zleva Dušan Majer – Ondřej Šamárek – Tomáš Přibyl – Lukáš Záhoř, šéfproducent Stream.cz
Foto: Stream.cz

Autor knihy Ondřej Šamárek se na autogramiádě podepisoval všem zájemcům

Autor knihy Ondřej Šamárek se na autogramiádě podepisoval všem zájemcům
Foto: Stream.cz

Zdroje obrázků:
Stream.cz

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

28 komentářů ke článku “Ohlédnutí za křtem Kritických momentů kosmonautiky”

  1. gubarev Redakce napsal:

    Dnes jsem si udělal pěší výlet do dolních Holešovic. První cíl byl v Alze, kde jsem si vyzvednul Ondrovu knížku. Po cestě jsem se stavil u kamarádky pro její knihu a sbírku povídek, kterou dávala dohromady. Vracel jsem se z Holešovic na Letnou pěšky s batohem plným knih dvou lidí, které mám moc rád, a moc jich vážím. No není to parádní sobotní zážitek? (bral jsem víc výtisků jako dárky, takže batoh už se slušně pronesl… :D)
    http://i.imgur.com/EpDcIMV.jpg

    Ondro: ještě jednou gratuluji a díky!

  2. miro macko napsal:

    hlavné je, že po oblievaní dusíkom ste už na ďalšom obrázku mali v pohároch mok vychladený na prijatelnejšie teploty:-) ku knižke gratulujem

  3. Spytihněv napsal:

    Měli jste se před akcí podívat na konec filmu Ocelové město 🙂

  4. maro napsal:

    Tý jo. Ale s tím kapalným dusíkem i člověk docela riskuje, ne? Je fakt, že asi nemá moc velkou tepelnou kapacitu, takže nezvládne svému okolí (rukám) odebrat až tak moc energie, ale co vím, tak to zloději prý používali na lámání páky na volant v autě. Kov zkřehnul a dal se zlomit. Asi té kapaliny potřebovali víc.

    • Dan H. napsal:

      Do dusíku klidně můžeš na chvíli ponořit ruku, leidenfrostův efekt zabraní přímému kontaktu ruky s dusíkem. viz třeba https://www.youtube.com/watch?v=gjsMV1MglA4

      • Radoslav Packa napsal:

        „člověk nevnímá nízké teploty (na rozdíl
        od vysokých) jako přímo životu
        nebezpečné. Tady se skrývá potencionální
        nebezpečí úrazu“.
        Stačí mať spotené ruky, prstienok na ruke alebo sa jemne dotknúť nádoby a účinkovanie v jednéj relácii na Streamu je zaručené.

      • Vojta napsal:

        Až tak nebezpečné to není. Účastnil jsem se jedné veřejné přednášky na Matfyzu, přednášející a asistenti si tím polévali ruce jako kdyby šlo o vlažnou vodu a po skončení nechali i některé z posluchačů do toho strčit ruku. Zkoušel jsem to taky, napoprvé jsem po první kontaktu ucuknul (a nejspíš se tvářil ještě hloupěji než pan Šamárek na fotografiích v článku), ale napodruhé jsem se odvážil nechat tam ruku asi sekundu a naprosto v pořádku. Dna nádoby jsem se dotknul, ale jelikož byla z nějakého polystyrenu (něco takového jako na fotkách zde), vůbec nic se nestalo. Prstýnek by byl problém, to je fakt, stejně jako ta kovová bandaska na videu od Dana H. Zpocené ruce nevím, ale kdyby to bylo tak problematické, tak by do toho snad nenechali sahat amatéry.

      • Adhara napsal:

        No neviem, keď som chytila do ruky suchý ľad, bol tak pálivo studený, že som ho reflexívne musela pustiť…

      • Dan H. napsal:

        Suchý led má „jenom“ asi -80 °C, zatímco LN2 má kolem -200 °C, takže u LN2 se mnohem víc projeví leidenfrostův jev, navíc Suchý led je v pevném skupenství. Paradoxně je tedy asi jednoduší utrpět omrzliny od suchého ledu než od LN2.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      TO riziko není moc velké. Před křtem jsme s odborníkem řešili bezpečnostní pravidla a bylo nám doporučeno odložit původně plánované rukavice. Na ukázku nám pán předvedl, že i když si naleje trochu kapalného dusíku na ruku, tak že se nic nestane – teplá pokožka zajistí rychlé vypaření. Naopak pokud bychom si polili ochrannou rukavici, mohl by kapalný dusík nasáknout do jejích vláken a pak bychom riskovali omrzliny.

      • Ája napsal:

        A jaký účinek to mělo na knihu samotnou? Pokud byste s ní praštili o stůl, rozpadla by se? Asi je to fakt blbá otázka :).

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Nejsou hloupé otázky, jen hloupé odpovědi. 😉
        Účinek to mělo takový, že pár okamžiků byla kniha na politých místech HODNĚ studená (stačilo to na nepříjemné pocity v prstech a možné drobné omrzlinky). Za několik desítek sekund ale už byla jen malinko chladnější než pokojová teplota.
        Na to, aby se dala rozbít, by se musela na nějakou dobu úplně ponořit do kapalného dusíku, což jsme hlavně pro nedostatek dusíku nezkoušeli. 🙂

  5. Adhara napsal:

    Kde ste zohnali kvapalný dusík? 🙂

    (A to som si myslela, že môj meteoritický prach bol to najkúlovejšie, čo sa dá na krst knihy o kozmických letoch použiť http://www.adhara.sk/?page_id=605 :-).)

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Díky, jsme rádi, že se akce vydařila.
      Hlavní zásluhu na vzniku knihy mají samozřejmě Dušan Majer a Lukáš Záhoř, ovšem nelze opomenout ani výborně zvládnutou organizaci křtu samotného, za kterou je třeba poděkovat Karle Popelínské ze Streamu.
      A malý podotek k náhledové fotografii a také ke třetí fotografii odspoda – normálně nevypadám až jako takový trouba, ale zkuste se tvářit normálně, když vám kapalný dusík prská na prsty… 😀

      • Radoslav Packa napsal:

        Tvár sa ako chceš(žiadnu „troubovatou“ tvár som tam nenašiel), ak budeš písať také skvelé veci, tak minimálne o jedného čitateľa máš postarané.

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Díky, budu se snažit (například momentálně prokrastinuju při psaní dalšího seriálu ;-D).

      • ventYl napsal:

        Do krstu som nevydrzal a knihu vybalil a zhruba 90 stran precital na pockanie este vikend pred krstom (a Praha je fyzicky moc daleko na jednodnovy vylet uprostred tyzdna). Kryogenne krstenie kazdopadne chvalim 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.