AKTUALIZOVÁNO: Tajný americký projekt odstartoval

Pokud všechno dopadne podle plánu, měl by se ve 14:49 našeho času zapálit motor rakety Atlas V. Ta vynese z rampy na Vandenbergově základně v Kalifornii na oběžnou dráhu tajný americký misi označovaný jako NROL-55 a spolu s ním i několik menších družic. Pokud byste měli zájem o bližší informace týkající se NROL-55, pak Vás asi potěším – na zítřek chystáme speciální článek věnovaný tomuto projektu. V našem dnešním článku jste měli možnost sledovat celý start živě v okně vloženého přehrávače. Nyní jsme jej nahradili záznamem startu.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2015/10/2015-10-07-185903-350×239.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “AKTUALIZOVÁNO: Tajný americký projekt odstartoval”

  1. hansnasa napsal:

    Nevím,proč ty záběry hlavně s kamer na raketách v dnešní době 4k technologií jsou pořád tak mizerné kvality.Jestli to je na youtube komprimované,nebo je chyba u zdroje. O hd kvalitě se nedá vůbec mluvit,neustálé výpadky v obraze a orosený objektiv.Mám chuť jim namontovat na trup svou hd kameru,aby v NASA viděli jak vypadá HD obraz z on board kamery.ps.brát s rezervou.

    • gg napsal:

      Rozlišení a komprese: to je otázka šířky pásma vysílačů (které v tomto případě nemůžou mít antény s až tak úzkými laloky). Orosené sklo: A co přesně byste chtěl dělat s prudkými změnami prostředí na povrchu toho okénka? 😉 Namontovat stěrač?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Přesně tak, pan gg má pravdu. je potřeba si uvědomit, že palubní kamera by dokázala natočit kvalitnější záznam, pokud by se data ukládala na úložiště, které je na raketě. Ale takhle se data musí odeslat. A to je právě ono úzké hrdlo, které kazí kvalitu přenášeného videa.
      S kapkami se prostě nic dělat nedá. Raketa je podchlazená a kondenzuje na ní voda.

      • gg napsal:

        Ono by s tím možná šlo něco dělat (vyhřívané okénko?), ale proč vlastně, když raketa do minuty vystoupá do výšky, kde se voda v kapalném stavu na skle neudrží… Divák se tak aspoň vzdělá při netradiční demonstraci zajímavého fyzikálního jevu. 🙂

    • slappy Redakce napsal:

      Obávám se, že Vaše HD kamera by se vibracemi během startu rozsypala : )
      Buďme rádi alespoň za to, co je – Rusové, Číňani ani Indové na svoje rakety kamery nedávají skoro vůbec (jestli má někdo odkaz na záběry z on-board kamer výše zmíněných mocností, rád se nechám překvapit). Třeba vzácné jsou záběry z letícího Soyuzu – jenom díky Arianespace/ESA ( https://youtu.be/vHWDNrrfhnI )

  2. antipod napsal:

    Ďalší úspešný štart, ich úspešnosť je špicová!
    Zaujímalo by ma koľko Amíci ešte majú tých RD-180, veď v poslednom čase Atlasy lietajú dosť často.

    • Samo napsal:

      Skoro vsetky ruske motory vyrába a predáva súkromník a presa sa mu oplatí predávať doiaľ je od neho ULA závislá a odpoveď znie do prvého štartu Vulkanu 😉

      • antipod napsal:

        Iste to je predsa jasné.
        Myslel som skôr na to, že Rusi moc nechceli dodávať RD-180 na vynášanie vojenských nákladov. Či to boli len reči a majú zazmluvnenú ďalšiu dodávku?

  3. Leoš napsal:

    Má to být NROL-55 (i podle http://spaceflightnow.com/). NROL-65 startoval v r. 2013 (viz https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_NRO_Launches). Číslování je trochu napřeskáčku.

  4. Spytihněv napsal:

    Miluji utajená tajemství, která můžu sledovat v přímém přenosu 🙂

    • maro napsal:

      Žijeme v komunikačním světě. Startující raketu s nákladem, o kterém vám už ovšem neřeknou nic, můžete dnes sledovat dnes a denně v USA, Japonsku, Rusku, Indii, Číně …
      Kochejte se raketou dokud nezmizí nahoře. Pak už jste samozřejmě odkázán jen na amatérské sledovače na internetu. Tajemství vám opravdu prozrazeno nebude.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím, že zrovna u tohohle nákladu se podařilo účel trefit docela přesně – zítra vyjde docela podrobný článek, zrovna ho píšu. 😉

        Jinak plně souhlasím s tím, že dnešní doba je v tomto směru fantastická.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.