Vesmírné výzvy – Září 2015

Vesmírné výzvy - září 2015 zdroje: nasa.gov, wikimedia.org

73. díl Vesmírných výzev je připraven pro všechny, kdož mají rádi obsáhlejší zpravodajství z kosmonautiky. Měsíc září byl hlavně ve znamení změny koncepce zasílání fotek Pluta a jeho měsíců. Dříve, než bylo původně plánováno, jsme se tak mohli kochat nekomprimovanými snímky, které lze ozdobit všemi existujícími superlativy. Nezapomeneme ani na rotace posádek Mezinárodní kosmické stanice včetně návštěvnické posádky a samozřejmě nevynecháme ani nejnovější zprávy z NASA ohledně tekoucí vody na Marsu. V kostce si shrneme i další události spojené s dobýváním vesmíru.

Přes 18 minut kosmonautické podívané vás čeká, pokud kliknete na následující video:


Dnešní den je pro Dušana Majera a jeho pořady spojen s malým výročím. Blíže už o tom on sám:

Ke konci měsíce už neoddělitelně 6 let patří Vesmírné výzvy. Je to neuvěřitelné, ale první díl tohoto seriálu vyšel 10. října roku 2009 a informoval o událostech ze září 2009. Za tu dobu se toho stalo tak strašně moc – a to nemluvíme o kosmonautice. Z projektu, který měl sotva tři minuty se stal pořad se stopáží, která běžně atakuje dvacetiminutovou hranici a přináší skutečný průřez všemi momenty, které kosmonautika za uplynulý měsíc přinesla. Jde tak svým způsobem o jakousi videokroniku kosmonautiky.
V době, kdy vznikl první díl Vesmírných výzev jsem netušil, kam tenhle seriál dospěje. Že jej jednou ocení Akademie věd na soutěži SCIAP a že mi de facto otevře cestu do Streamu. Právě díky tomu, že se producentovi této internetové televize Vesmírné výzvy líbily, mi nabídl možnost dělat týdenní zpravodajství z kosmonautiky.
Dnešní den je pro mne výjimečný i tím, že přesně před čtyřmi lety vyšel na Streamu první díl Dobývání vesmíru. Někteří lidé se tehdy báli, zda to nebude znamenat konec Vesmírných výzev. Zda se z nich nestane jen slepenec informací z Dobývání. Po čtyřech letech mám nejen pocit, že si oba pořady nekonkurují, ale že se dokonce výborně doplňují. Zatímco Dobývání vesmíru cílí na širokou veřejnost, která si s kosmonautikou až tak netyká, Vesmírné výzvy si pustí spíše lidé, kteří o kosmonautice alespoň něco málo vědí a tak mohu jít do větších detailů.

Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční obloha a bonusová videa jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
http://apod.nasa.gov/apod/image/1509/PlutoSnakeskin_NHdetail.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.