SLS má definitivně prověřené systémy

Tomu procesu se říká CDR – Critical Design Review a jde o mimořádně podrobnou analýzu všech systémů, které projekt potřebuje pro svou realizaci. Raketa Space Launch System (SLS) tímto důkladným rozborem prošla na výbornou. Analýza trvala 13 specializovaným týmům celých 11 týdnů. Během nich odborníci z NASA, ale i z odborných firem, které s projektem nesouvisí analyzovaly na tisíc dokumentů a 150 GB dat. Výsledkem jsou jen drobné změny projektu. Aktuální CDR byl zaměřený pouze na nejslabší verzi rakety SLS s nosností 70 tun na nízkou oběžnou dráhu. Dokončení tohoto podrobného rozboru bylo klíčové pro další pokračování přípravných prací. Letový hardware se sice už vyrábí, ale stále je možné dělat drobné změny.

Za zmínku možná stojí, že po oznámení o dokončeném CDR se na webu NASA začaly objevovat vizualizace rakety SLS, která se v jednom detailu liší od minulých obrázků. První stupeň nosiče by podle těchto vizualizací měl mít oranžovou barvu, kterou známe z externí nádrže raketoplánů. Analýza zřejmě odhalila, že nátěr není potřeba a že může povrch tvořit jen samotná izolační vrstva. Stejným procesem prošla i externí nádrž raketoplánů, která se při prvních misích natírala bílou barvou a nakonec se ukázalo, že tvoří jen zbytečnou zátěž.

Nová podoba rakety SLS zveřejněná po oznámení o dokončení CDR.

Nová podoba rakety SLS zveřejněná po oznámení o dokončení CDR.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Nová vizuální podoba rakety SLS

Nová vizuální podoba rakety SLS
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/sls_block_1_expanded_view_orion.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/15-210-sls.jpg
http://www.nasa.gov/…/sls-70mt-dac3-orange-night-prelaunch-uhr2.jpg?itok=OTP5jMir

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “SLS má definitivně prověřené systémy”

  1. Racek napsal:

    No, když si vzpomenu, jak dlouho asi stavěli Saturn 5, s tehdejšími technologiemi a s prakticky žádnou zkušeností se stavbou velkých raket a motorů …

  2. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Chris Bergin z NSF už delší dobu tvrdí, že s nátěrem izolační pěny SLS se nikdy nepočítalo. Nepřesnost na dosavadních vizualizacích odůvodňuje PR pokynem od manažerů SLS, aby SLS nevypadal tolik jako zrušený Ares V, ale víc jako Saturn V.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.