Poslední dva průlety kolem Enceladu

Jak už jsme na našem webu několikrát připomínali, s blížím se koncem mise sondy Cassini, se budou stále častěji objevovat momenty s přídomkem „naposledy“. Zrovna v těchto týdnech se blížíme k jednomu významnému milníku – saturnův ledový měsíc Enceladus je známý hlavně svými vodními výtrysky, které létají do výšky několika kilometrů a sondu Cassini už čekají pouhé dva průlety kolem tohoto zajímavého světa, u kterého pomohla odhalit globální podpovrchový oceán kapalné vody. Pak se sonda s tímto světem definitivně rozloučí. Ale máme se určitě na co těšit. po vědecké stránce je důležitý každý průlet, ovšem při tom předposledním má dojít k průletu sondy skrz gejzír!

Včera, tedy 14. října, prolétla sonda Cassini nad severním pólem Enceladu – šlo o průlet s pořadovým číslem 20. Takový manévr nebylo možné provést během prvních roků služby Cassini, protože v té době byl severní pól tohoto měsíce utopený v temném stínu. Vědci si od průletu slibují lepší pochopení historie Enceladu – především co se týče odpovědi na otázku, zda někdy v minulosti byla tato polární oblast geofyzikálně aktivní. Odborníci by se zároveň rádi zaměřili i na pochopení principů vedoucích k vodním gejzírům. Obě tělesa se k sobě přiblížila vzájemnou rychlostí 8,5 km/s na 1 839 kilometrů.

Předposlední průlet (s pořadovým číslem 21) nás čeká 28. října a bude asi nejzajímavější – Cassini prosviští pouhých 48 kilometrů nad jižním pólem Enceladu a jejím cílem bude proletět přímo skrz jeden ze známých výtrysků. Půjde o dosud nejbližší průzkum tohoto fenoménu.Vědci už nyní upozorňují, že analýza nebude k dispozici hned, ale až za několik měsíců, až se důkladně prozkoumají všechna naměřená data. Zároveň je potřeba upozornit, že během tohoto průletu nebude možné detekovat případný život – na něco takového nemá sonda přístroje. Tomuto průletu bychom rádi věnovali speciální článek – pár dní před celou událostí.

Definitivní sbohem dá sonda tomuto ledovému světu 19. prosince. V plánu je hlavně sledování pomocí přístroje CIRS, který bude monitorovat jižní pól Enceladu. Cílem je vylepšit současné znalosti týkající se přenosu tepla mezi vnitřními vrstvami měsíce a jeho povrchem. K průletu dojde ve výšce 4 999 kilometrů.

Zdroje informací:
http://solarsystem.nasa.gov/
http://saturn.jpl.nasa.gov/
http://saturn.jpl.nasa.gov/
http://saturn.jpl.nasa.gov/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/moons/images/PIA15171-br500.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Poslední dva průlety kolem Enceladu”

  1. Spytihněv napsal:

    To bude hodně zajímavé. Včetně účinku tohoto setkání na sondu. Jsem zvědav na intenzitu. Asi nepůjde o vodotrysk, spíš o setkání s rozptýlenými částečkami vody (hádám).

    Rekordní průlet z března 2008 ve výšce 23 km zůstane tedy nepřekonán. Zajímalo by mě, s jakým pocitem do tohoto rizika tehdy šli. Přece jen v té době Cassini ještě u Saturna nepracovala ani 4 roky. Ale asi sondu zacílili do relativně bezpečné oblasti. I když… co se děje kde pod ledem můžeme jen odhadovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.