Vesmírné výzvy – Srpen 2015

Vesmírné výzvy - Srpen 2015 zdroj: nasa.gov, wikimedia.org

Každý měsíc připravuje Dušan Majer pro Stream.cz pořad Vesmírné výzvy, který shrnuje to nejdůležitější a nejzajímavější, co se událo v kosmonautice. Ani srpen nebyl výjimkou. Naopak byl kosmonautickými událostmi doslova nabitý. Hodně se jich točilo okolo ISS. Dorazila k ní japonská zásobovací loď, ruští kosmonauti provedli výstup do otevřeného prostoru, v americkém segmentu si astronauti prvně pochutnali na „kosmickém“ salátu vypěstovaném v rámci experimentu Veggie. Zapomenout nesmíme ani na přeparkovávání lodě Sojuz. Krátké zprávy se věnují krokům, které podniká společnost Orbital ATK pro obnovení zásobování ISS svou lodí Cygnus. Čekají vás i novinky ze sond, které brázdí naší sluneční soustavu nebo informace o postupu prací na nových kosmických lodích.

Pokud chcete příjemně prožít čtvrthodinu ve společnosti kosmonautiky, pohodlně se usaďte a klikněte na následující video.



Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční obloha a bonusová videa jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/…6002506137335040420_o.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Vesmírné výzvy – Srpen 2015”

  1. roman hronza napsal:

    Je to trochu mimo téma, ale dnes jsem zažil malé „deja vu“:

    Na https://www.orbitalatk.com/news-room/feature-stories/CRSUpdate/default.aspx je na první fotografii Gygnus (Orbital ATK, zřejmě jen základ) ve výrobním závodě Thales Alenia Space v Turině v Itálii.

    Ráno jsem na našel fotografii „kostry“ servisního modulu Orionu, který vyrábí ESA. viz http://spaceflightnow.com/2015/08/03/orion-service-module-seen-as-schedule-driver/. (4.fotogtafie) Náhoda tomu chtěla, že i tato fotografie byla pořízena v Thales Alenia Space. Italové jedou :-)…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.