Rukavice skafandru musí perfektně padnout

Vzpomínky na výcvik

„Právě jsem se vrátila ze zkoušení rukavic, které používám v Laboratoři neutrálního vztlaku NASA (NBL – Neutral Buoyancy Lab) při výcviku výstupů do volného kosmu. Tyto rukavice už jsem během svého výcviku používala, avšak správná úprava a nastavení rukavic je umění a i přesto nikdy nedosáhnete perfektního výsledku. Vždy je zde něco nového, co musíte zkusit, abyste se ujistili, že to v rukavicích dobře zvládnete. Je-li nějaká změna, o kterou se pokoušíme výrazná, naši odborníci na skafandr EMU naplánují takovouto zkoušku, abychom se ujistili, že nám rukavice stále padnou a jejich celková konfigurace je stále dobrá.

Pátek 16. srpna 2013

Na rukavicích může být upravena délka prstů a také je k nim k dispozici spousta různých vycpávek a pohodlných rukavic rozdílné tloušťky, které nosíme pod vnějšími rukavicemi skafandru. Na fotografii níže můžete vidět malou vakuovou komoru, ve které rukavice testujeme. Vzduch v komoře je odčerpán tak, aby byl přetlak v rukavicích 4,3 PSI, což je stejná hodnota, jako při reálné EVA.

Vakuová komora pro zkoušení rukavic skafandru EMU.

Vakuová komora pro zkoušení rukavic skafandru EMU.
Zdroj: https://plus.google.com/

Pátek 18. října 2013

Dnešní den jsem strávila mimo výcvikové prostory. Byla jsem v místě, kde se vyrábějí skafandry první třídy pro výstupy do volného kosmu. Označení „první třída“ znamená, že tento kousek hardwaru poletí do vesmíru. Opakem je použití například při tréninku. Dnes jsem si zkoušela rukavice první třídy pro skafandr EMU a během tohoto zkoušení jsme prováděli všemožné úpravy, aby mi rukavice padly tak dobře, jak je to jen možné.

Rukavice samozřejmě musíme zkoušet ve stavu přetlaku, protože změny v rozdílu tlaku uvnitř a vně rukavic naprosto mění to, jak vám padnou. Jak byste určitě čekali, rukavice se především nafouknou a zvětší tak svůj objem. K tomuto účelu nám slouží speciální vakuová komora. Když do ní zasunete ruce, kroužky na pažích utěsní vnitřní prostor a z komory je odčerpáván vzduch, dokud v rukavicích nedosáhneme požadovaného přetlaku 4,3 PSI v rukavicích.

Zkoušky rukavic jsou stále se opakujícím procesem, který zahrnuje mnoho trpělivé práce specialistů na skafandry. Nasadíte si rukavice, zasunete paže do komory, odčerpáte vzduch, zkusíte, jestli vám rukavice sedí, diskutujete o možných změnách s odborníkem, provedete požadované změny a zkoušíte znovu. A opakujete to tolikrát, kolikrát to je nutné. Je docela vzrušující pracovat s rukavicemi, které kvůli mně a pro mě poletí do vesmíru!“

Zkoušky rukavic jsou stále se opakujícím procesem, který zahrnuje mnoho trpělivé práce specialistů na skafandry.

Zkoušky rukavic jsou stále se opakujícím procesem, který zahrnuje mnoho trpělivé práce specialistů na skafandry.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.