Kamery pro OSIRIS-REx jsou připravené

Příprava na vypuštění americké sondy OSIRIS-REx (plánovaný start září 2016) úspěšně pokračuje. Před pár dny dorazily do střediska společnosti Lockheed Martin, která zodpovídá za stavbu letového exempláře tři cenné zásilky. Jde o kamery, které budou sondě sloužit jako oči. Tyto přístroje vznikly na Arizonské Univerzitě. Díky systému OCAMS (OSIRIS-REx Camera Suite) budou odborníci sledovat přibližování sondy k cílovému asteroidu 101955 Bennu, s jejich pomocí budou odborníci studovat povrch tohoto asteroidu a ze snímků vyberou i místo pro odběr vzorků. Kamery jsou sice fyzicky tři, ale při misi budou spolupracovat jako jeden celek, který bude poskytovat globální data o cílovém asteroidu.

Kamerový systém OCAMS během zkoušek na testovacím stole

Kamerový systém OCAMS během zkoušek na testovacím stole
Zdroj: https://www.nasa.gov

Největší z kamer nese jméno PolyCam. Ta začne snímkovat asteroid ze vzdálenosti 2 milionů km. Jejím dalším úkolem bude pořizování detailních snímků z plánované oblasti odebírání vzorků.
MapCam se zaměří na okolí asteroidu, kde bude hledat malé „satelity“, tedy drobnější materiál v blízkosti asteroidu 101955 Bennu. Kromě toho dokáže pořizovat barevné snímky. Právě z jejích dat budou pocházet důležité údaje pro vznik topografické mapy asteroidu.
SamCam bude mít za úkol mapovat blízké snímání odebraných vzorků a přímou lokaci celého experimentu.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://cdn.phys.org/newman/gfx/news/2015/osirisrex.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/osiris-rex-ocams-suite.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “Kamery pro OSIRIS-REx jsou připravené”

  1. Jaroslav.Alois napsal:

    Je někde letový plán mise ?

  2. Steve napsal:

    Na kosmické sondy by se měly umísťovat opravdu kvalitní profesionální kamery. Je ale s podivem, že dnes koupíte slušnou domácí kameru, která zvládá Full HD rozlišení doslova za pakatel a ESA umístila na Rosettu zřejmě jen černobílou kameru, protože nikde na netu jsem nenašel jediný barevný snímek komety Čurjumov-Gerasimenko !! Tak astroid chtějí teď natočit v barvě, ale kometu pořídili černobíle a to v 21.stol. Přičemž barevně fotit dokázali fotit už někdy kolem r. 1910 !

    • Steve napsal:

      Zadejte si „colour photo 1910“ do Google a uvidíte sami, a v r. 2014 vyfotí vědci kometu černobíle. Mars i teď mnohem vzdálenější Pluto vyfotili Američané barevně. Vědci z Esa asi šetří.

      • Honza napsal:

        Ono to snímání není taková sranda. Skutečně kvalitní kamery jsou jednak drahé, a jednak opravdu náročné. Jakous takous představu mám jen z pozemských aplikací vyžadujících vysokou citlivost, předpokládám, že ve vesmíru to bude ještě daleko komplikovanější kvůli pracovním teplotám a kosmickému záření, navíc bych čekal, že kromě citlivosti budou potřebovat i velký dynamický rozsah. Černobílé kamery jsou pro podobné účely obvykle vhodnější. A navíc se taky musí šetřit přenosovými kapacitami, jestli jste někdy viděl přenosové rychlosti z kosmických sond, jistě chápete, že třeba natočit HD video by bylo vysloveně kontraproduktivní. Prostě se musí hledat kompromis mezi tím, co je možné, co je potřeba, co má vůbec smysl a co se dá vyrobit a zaplatit. A barevná kamera těmito kritérii prostě kolikrát neprojde.

    • Westik napsal:

      Jestli to nebude tím, že kometa je prostě z větší části šedá. Já teda našel během 20 sekundového hledání toto: http://vesmir.stoplusjednicka.cz/barevne-filtry-odhaluji-led-na-povrchu-komety-67pchuryumov-gerasimenko

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Není možné posuzovat kosmickou techniku podle soudobých kritérií. Počítejte se mnou – Rosetta startovala v roce 2004. Předtím se několik let stavěla. Než se začala stavět, musely se udělat projekty, které velmi přesně specifikovaly použitý hardware. Pokud si k tomu přidáme, že do kosmu se vždy posílá ozkoušená, spolehlivá technika, která je navíc odolná nejen proti střídání teplot, ale kosmickému záření, poznáme, že v době, kdy vznikaly projekty pro Rosettu moc na výběr nabylo a rozhodně se to nedá srovnávat s aktuálním stavem spotřební elektroniky. Rosetta ale disponuje několika filtry, které jí umožňují pořizovat také barevné snímky. Ale pro vědecké účely jsou vhodnější monochromatické fotky.

    • Vojta napsal:

      Problém barevných kamer je jejich výrazně nižší citlivost. V principu nejde o nic jiného než o černobílou kameru s trojnásobným rozlišením a filtry na příslušných subpixelech. Připravit se o možnost použít kameru bez filtru, je prostě plýtvání. Kamery na vesmírných sondách mají především za úkol měřit a ne posílat hezké fotky. Pro měření se i na zemi používají téměř výhradně černobílé kamery (a rozhodně ne levné). Proč? U barevného čipu je velmi obtížné zaručit, že bude na všech pixelech správná citlivost i správný barevný filtr. Pokud máte barevné fotky z vesmíru, jde většinou stejně o černobílou kameru a o dobarvení buď za pomoci složení z několika snímků s různými filtry nebo dokonce pomocí dat z jiného zařízení jako je spektrometr, který umí měřit barvy daleko lépe než jakákoli existující barevná kamera.

  3. Spytihněv Čumpelík napsal:

    OSIRIS REx poletí k Bennu. To víme už teď. Jen ta Hayabusa zatím k obyčejnému shluku čísel a písmen 🙂 V listopadu bychom ale snad už měli znát jméno. Jsem zvědav, co Japonci vyberou.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.