AKTUALIZOVÁNO: Vypuštění navigační družice GPS

V tom všem spěchu okolo včerejšího průletu sondy New Horizons v blízkosti trpasličí planety Pluto je potřeba nezapomínat na další události. Dnes v 17:38 středoevropského letního času by totiž z floridského kosmodromu měla odstartovat raketa Atlas V. Ta má dopravit na oběžnou dráhu americký navigační satelit pro systém GPS. Celý název družice je GPS 2F-10, což znamená, že jde o desátý exemplář z vývojové řady 2F, u které se počítá ještě se dvěma starty – letos v září a příští rok v lednu. V tomto článku jste měli možnost celý start sledovat živě. Nyní jsme okno s přenosem nahradili záznamem celého startu.

Pokud se těšíte na nové fotky z New Horizons, mohu Vás nalákat – ve 21:00 začne na NASA TV tisková konference, na které se zřejmě dočkáme zveřejnění snímků – ty Vám pak přetransformujeme do článku, který bychom rádi vydali po půlnoci.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…766e5baca50b93b26fdaa25aa3bc973d&oe=56138AFE

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “AKTUALIZOVÁNO: Vypuštění navigační družice GPS”

  1. Flash napsal:

    Flash Player již léta je nejděravějším software, takže ho používá tak leda sebevrah (hlavně na počítači odkud se realizují i bankovní transakce, či jsou na něm uložena citlivá data)

  2. Hombre napsal:

    Druhý stupeň jakoby vůbec nehořel °O°

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To se u kyslíkovodíkových motorů na horních stupních občas může zdát. 😉 Raketa podle dosavadních zpráv pracovala správně.

    • gg napsal:

      Kyslíkovodíkový plamen sám o sobě není moc dobře vidět, navíc celé hoření probíhá uvnitř – za absence okolní atmosféry nemohou výtokové plyny (s přebytkem paliva) dokončit hoření vně motoru (což je důvod, proč první stupně mají více viditelný plamen).

      • Petr Kasan napsal:

        Díky – vám oběma – za vysvětlení. Uvedomil jsem si, proč mi to přišlo divné: u druhého stupně Falconu sice taky není vidět plamen, ale tryska se rozžhaví do oranžova.

      • gg napsal:

        Tak to by u Centauru znamenalo selhání motoru, protože zvonová tryska jeho motoru je chlazená regenerativně, nikoli radiativně. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.