Výlet do Japonska je nesmírným zážitkem

úvodní obrázek

„Tento týden jsem v Japonsku kvůli výcviku v Japonské vesmírné a průzkumné agentuře (JAXA). Konkrétně se nacházím v Tsukubě, což je univerzitní a vědecké město nedaleko Tokia. Terry a já jsme zde kvůli dokončení našeho výcviku na systémech japonského laboratorního modulu JEM a jeho robotického manipulátoru RMS. Jedná se o jednu ze závěrečných součástí naší přípravy jako záložní posádky pro Expedici 40/41, kde bychom nahradili Alexe a Reida. Náš výcvik obsahuje výuku ovládání japonského zařízení a experimentů, ale nezahrnuje už výuku HTV, protože japonská zásobovací loď k ISS během této expedice nepoletí. Kdo ví, možná bude start HTV v plánu během naší mise. V tom případě bychom absolvovali další výcvik v létě, když budeme zpátky v Japonsku kvůli závěrečnému výcviku před letem do vesmíru.

Pondělí 24. února 2014

Jak zajisté víte, JAXA je důležitým partnerem programu Mezinárodní vesmírné stanice. Na fotografii níže můžete vidět významný podíl japonské agentury na ISS: japonská laboratoř JEM známá také jako Kibó s menším skladovacím modulem JLP, který je k ní připojen. JEM má navíc skvostný balkón nazývaný JEM Exposed Facility (JEF) a dokonce i svou vlastní malou robotickou paži JEM RMS (JEM Robotic Manipulator System).

Kibó se svý skladovacím modulem, venkovní plošinou a robotickým manipulátorem.

Kibó se svý skladovacím modulem, venkovní plošinou a robotickým manipulátorem.
Zdroj: https://plus.google.com/

Středa 26. února 2014

Výcvik v Japonsku pro mě a pro Terryho pokračuje paralelně s mnoha kulturními zážitky. Například včera nás během polední přestávky naši japonští kolegové Soiči a Kimija vzali vyzkoušet tradiční slané palačinky okonomiyaki. Velmi dobré!

Absolvovali jsme další výcvik v JEMu, konkrétně jsme se zabývali systémem tepelné kontroly a několika údržbářským úkolům. Abychom si vyzkoušeli jeden z nich, čímž byla výměna HEPA filtru ve ventilačním potrubí, museli jsme do clean roomu. Tohle je na Tsukubě unikátní prvek: učebna, makety JEMu a přechodové komory, robotický manipulátor a dokonce i řídící středisko a clean room jsou k sobě navzájem velmi blízko!

Dnes jsme měli na programu opakovací lekci týkající se JEM RMS, robotické paže, která je nainstalována na JEM Exposed Facility a je ovládána astronauty uvnitř japonského laboratorního modulu JEM. Můžete jej vidět na fotografii při spolupráci s SSRMS, což je větší staniční robotická paže známá také jako Canadarm2.

Japonský robotický manipulátor ve spolupráci s Canadarm2.

Japonský robotický manipulátor ve spolupráci s Canadarm2.
Zdroj: https://plus.google.com/

Prošli jsme opravdu mnoha cvičeními v ovládání Canadarm2. Protože mu je JEM RMS velice podobný a jeho operační prostor je limitován na venkovní plošinu u modulu Kibó, nepotřebujeme s ním provádět mnoho cvičení navíc. Co ale potřebujeme, je seznámení se všemi specifiky v názvosloví, procedurách, ovládacích panelech a fyzickém prostředí, ve kterém JEM RMS operuje a také s pohledy kamer, které jsou k dispozici pro pozorování pohybu okolo konstrukce stanice.

Čtvrtek 27. února 2014

Dnes jsme s Terrym prošli úvodními lekcemi ohledně přihrádek pro experimenty, které v japonském laboratorním modulu na ISS poskytují zdroje k provádění různých druhů pokusů v mikrogravitaci. Jedním z těchto skříňových experimentů je Saibo, což v japonštině znamená živoucí buňka. Saibo, stejně jako Biolab v evropské laboratoři Columbus, poskytuje prostředí k provádění vědeckých experimentů na živých tkáních, což například zahrnuje rostliny nebo buněčné kultury.

Teplota, vlhkost a podíl oxidu uhličitého ve vzduchu uvnitř jsou řízeny a neustále monitorovány. Saibo (stejně jako Biolab) také obsahuje odstředivku. Díky ní se může kontrolní skupina vzorků nacházet v prostředí 1G, tedy při stejných podmínkách jako na Zemi, zatímco testovaná skupina je mimo odstředivku v prostředí mikrogravitace.

Odpoledne jsme s Terrym absolvovali velice zajímavé cvičení na robotickém simulátoru, během kterého jsme procvičovali spolupráci s J-COMem (japonský CAPCOM) v řídícím středisku v Tsukubě. Tami, náš J-COM pro dnešní den, se mohl spolehnout na pomoc letového operátora JEMu (J-Flight) a robotického operátora JEMu (KIBOTT). Jeho role je důležitá, zejména pokud by u robotického manipulátoru nastala závada, která by zapříčinila jeho zastavení.

V naší dnešní simulaci jsme procvičovali přemístění externího experimentu z jedné pozice na druhou v rámci Exposed Facility. Na fotografii můžete vidět, jak vypadá typický experiment: je to ta krabice, která trčí doleva směrem k solárním panelům (ačkoli solární panely jsou velice daleko, i když to tak nevypadá).

Experimenty na JEM Exposed Facility.

Experimenty na JEM Exposed Facility.
Zdroj: https://plus.google.com/

Čtvrtek 6. března 2014

Včera jsem z Tokia odletěla do Houstonu. Byl to pro mě velice dlouhý den, který měl 39 hodin. S tím jak jsem cestovala na východ přes mezinárodní datovou hranici, jsem získala celý den navíc.

Můj pobyt v Japonsku byl krásný. Ano, výcvik posádek pro pobyt na ISS je velmi standardizován a ve skutečnosti není velký rozdíl  učit se o chladícím okruhu JEMu v Japonksu, okruhu Columba v Evropě nebo o chlazení amerických modulů v Houstonu. Avšak výlet do Japonska je navíc nesmírným kulturním zážitkem. Bohužel vůbec neumím mluvit japonsky, takže nemohu ani trochu nahlédnout pod povrch této bohaté kultury. Ale i bez porozumění je tato kultura fascinující. Je nemožné nesetkat se s japonskou pohostinností nebo nebýt okouzlen jejich sofistikovanou kuchyní s množstvím ingrediencí a pokrmů a elegancí obsluhy a prezentace. Jste nuceni kochat se úsilím o dokonalost a pozorností ke každému miniaturnímu detailu všech věcí. Laskavost a slušnost lidí, se kterými se setkáváte, a jejich připravenost pomoci nemá obdoby. Naším kolegům z JAXA patří velký dík za to, jak jsme se cítili vítaní. Na fotografii můžete vidět některé z nich během naší návštěvy řídící místnosti JEMu.“

Naším kolegům z JAXA patří velký dík za to, jak jsme se cítili vítaní.

Naším kolegům z JAXA patří velký dík za to, jak jsme se cítili vítaní.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroje obrázků:
http://outpost42.esa.int/
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.