Rychlý letový profil k ISS

Vzpomínky na výcvik

„Máme tady další deštivý a chladný víkend ve Hvězdném městečku. Myslím, že si dneska zase zacvičím v posilovně namísto běhání venku. Co se týče výcviku, projdu si mé poznámky z hodiny týkající se zrychleného letového profilu k ISS během čtyř oběhů. Věřte tomu nebo ne, nedávno jsem se musela vrátit do učebny kvůli teoretickým přednáškám! Jak jste nejspíš slyšeli, cesta k ISS se zkrátila teprve nedávno. Počínaje posádkou Pavla Vinogradova jsme od letošního jara začali experimentovat s rychlým setkáním na oběžné dráze, které přivede Sojuz k dokovacímu portu ISS během šesti hodin (nebo během čtyř obletů Země) od startu.

Neděle 21. července 2013

Dříve zabral let ke stanici dva dny. Po startu a umístění na oběžnou dráhu by pozemní personál sledoval Sojuz, měřil jeho aktuální pozici a rychlost a na základě těchto dat by spočítal údaje potřebné pro zážehy motoru, které by byly nahrány do palubního počítače. Kdy se má motor zažehnout? Na jak dlouho? V jaké orientaci má při tom být loď? Cílem těchto zážehů je samozřejmě dostat se blíže k ISS do takové pozice, ze které může palubní počítač vypočítat další zážehy pro závěrečné manévry a spojení.

Nyní však po stovkách startů Sojuzů a nákladních Progressů mají ruští specialisté mnoho statistických dat a dokážou tak předpovídat s docela slušnou přesností, jak budou vypadat prvotní parametry oběžné dráhy po startu. Data pro první dva korekční zážehy na oběžné dráhy tedy v současnosti nahráváme do palubního počítače ještě na startovní rampě. To nám umožní provést je ihned, jak je to jen možné.

Znamená to také ale, že po startu se všechno děje velice rychle! Já jako palubní inženýr věnuji svou pozornost převážně kontrolním systémům a zkouškám těsnosti, abychom se ujistili, že nám žádný vzduch neuniká do vesmíru. Mezitím Anton monitoruje začátek dynamického módu: v rámci příprav na zážeh motoru se Sojuz sám zorientuje podél lokální vertikální osy („břichem“ k Zemi) a Anton celý proces sleduje v periskopu. Obraz vypadá podobně jako na následující fotografii, s tím rozdílem, že by Anton měl vidět Zemi namísto stanice.

Pohled na ISS přes periskop Sojuzu.

Pohled na ISS přes periskop Sojuzu.
Zdroj: https://plus.google.com/

Samozřejmě, že jako správná posádka se snažíme navzájem kontrolovat a sledovat své počínání přes rameno. Pracujeme tedy paralelně a navzájem se ujišťujeme, že nic nepřehlédneme a jsme na té správné cestě na lidskou základnu ve vesmíru!“

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázku:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.