Dámy a pánové, máme ho?

Výrok, který jsme použili pro název článku padl v roce 2003 po zadržení Saddáma Husseina Paul Bremer, velitel amerických jednotek. V mnoha pozdějších komentářích byla věta „Ladies and Gentlemen: We got him!“ hodnocena jako jedno z nejúdernějších sdělení posledních let. Nyní si můžeme dovolit tento výrok parafrázovat. Evropská kosmická agentura totiž velmi pravděpodobně dokázala lokalizovat přistávací modul Philae, který dosedl na povrch jádra komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Bohužel zatím chybí jednoznačné potvrzení. Nicméně série přiložených obrázků ukazuje, že pomyslná smyčka se stahuje a míst, kde se Philae může nacházet, pomalu ubývá. Mělo by tedy být jen otázkou času, kdy se otazník v nadpisu změní na definitivní vykřičník.

Data z přístroje CONSERT zpřesňují lokalitu, kde se může Philae nacházet - elipsa má rozměry pouze 16 x 160 metrů

Data z přístroje CONSERT zpřesňují lokalitu, kde se může Philae nacházet – elipsa má rozměry pouze 16 x 160 metrů
Zdroj: http://www.esa.int/

V oblasti, kterou vytipoval CONSERT je mnoho lesklých objektů. Jen jeden ale patří Philae

V oblasti, kterou vytipoval CONSERT je mnoho lesklých objektů. Jen jeden ale patří Philae
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Tři fotky vytipované oblasti, kde se možná nachází Philae. První byla pořízena ještě před dosednutím, zbylé dvě po něm. Jelikož první fotka vznikla při snímání z větší blízkosti, musely být druhé dvě fotky zvětšeny a zpracovány, aby  zachycovaly podobně velkou oblast, což přineslo ztrátu kvality.

Tři fotky vytipované oblasti, kde se možná nachází Philae. První byla pořízena ještě před dosednutím, zbylé dvě po něm. Jelikož první fotka vznikla při snímání z větší blízkosti, musely být druhé dvě fotky zvětšeny a zpracovány, aby zachycovaly podobně velkou oblast, což přineslo ztrátu kvality.
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Zdroje informací:
http://blogs.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2014/11/Lander_departure
http://www.esa.int/…/Revised_lander_search_ellipse_node_full_image_2.png
http://blogs.esa.int/rosetta/files/2015/06/ESA_Rosetta_OSIRIS_Search_zoom1.png
http://blogs.esa.int/…/ESA_Rosetta_OSIRIS_LanderSearch_Before_After-1024×347.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “Dámy a pánové, máme ho?”

  1. Alik napsal:

    Super. Philae je na světě. Už se těším na další díl kreslené pohádky 🙂

  2. Spytihněv Čumpelík napsal:

    Dušane, máte mou plnou podporu, což asi není překvapující 🙂

  3. marekS napsal:

    ESA hlási ,že sa Philae konečne prebudil a kontaktoval Zem!
    „Philae je na tom veľmi dobre: ​Má prevádzkovú teplotu -35 ° C a má k dispozícii 24 wattov,“ vysvetľuje projekt manager Stephan Ulamec. „Pristávací modul je pripravený na prevádzku.“Signály boli prijaté v stredisku ESA Darmstadte v 22:28 SELČ 13. júna 2015.

    http://blogs.esa.int/rosetta/2015/06/14/rosettas-lander-philae-wakes-up-from-hibernation/

    P.S: Páni idem to zapiť.

  4. Karel napsal:

    Bohužel se někdo pouzivajici stejný nik jako já ukázal jako naprosté zakomplexovane vemeno. Takže od příštího komentáře už si vymyslim jiný. Můj názor na nadpis… Absolutně super, dokážu si představit s jakou radosti musel autor tento článek psát a tímto skvelim způsobem se to snažil dat na jevo. Autorovi přeji hodně radosti z jeho skvěle prace za kterou mu timto děkuji. A preji minimum oslu navštěvujících tento web.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky moc za pochvalu!
      Neřekl bych, že lidé, kteří se tu projevili jsou osli. Věděl jsem, že na některá témata reagují čtenáři trochu podrážděněji, nenapadlo mne však, že se to bude týkat i nadpisu.

      K nicku – to víte, dát si jako nick křestní jméno je zrada – u nás na fóru, kde máme přebytek Tomášů bychom o tom mohli vyprávět 🙂

  5. zvejkal napsal:

    Nadpis OK, clanok OK, a co potom ked ho najdu? Je nejaky plan?

  6. Amper napsal:

    At to nevypada ze vsichni ctenari jsou hotovy z nadpisu – ja myslim ze je super

  7. gg napsal:

    Já vím, že po bitvě je každý generálem, ale kdyby něco podobného dělali znova, možná by na tu krabici mohli přilípnout nějakou úplně normální odrazku. Kdyby měla sonda vlastní zdroj světla, tak by asi byl lepší přesný retroreflektor, ale s rozumnou odrazkou by stačilo proletět zhruba přímkou spojující danou oblast se Sluncem a myslím, že by ten odraz vystoupil na snímku docela jasně. 🙂 A přitom by to vážilo tak pár gramů…

  8. zdenek napsal:

    Musím se autora zastat, to už musíme být ve všem úplně absolutně politicky korektní ? Není místo na nadsázku ? přitom se tady nikdo nevysmívá že se něco někde nezdaří a snaží se o maximální objektivitu.

  9. Skiam napsal:

    Nahodou, podľa mna výrok bol trefny k tejto situácii. A vzhladom na to, ze som ho este nepočul, som sa naviac dozvedel nieco nové. Diky za článok.

  10. Kika napsal:

    Prosím, nemiešajte neľudskú politiku do VESMÍRU. Dušan, to si už mohol napísať na Vránu z Vrchní prchní – Máme ho!!! Nepotrebujete si kaziť Vašu vynikajúcu prácu o vesmíre. Fakt neviem o čo Ti šlo. Bolo to nevskusné. Čo má so Saddámom EURÓPSKA KOZMICKÁ AGENTÚRA?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já se nestačím divit, kolika lidem tahle podle mého názoru povedená tématická spojka vadí. 😀
      Na Vaši otázku mohu reagovat stejně – co má společného Vrchní prchni a ESA. 😉
      Chce to trochu ubrat plyn a nehledat ve všem záměr, nebo něco podobného. Jak už píšu v článku – ta věta měla ve své době velký dopad a pamatuju si, že i na školení novinářů, která jsem v té době absolvoval se zmiňovala jako jeden z příkladů úderných sdělení.

      • Kika napsal:

        Čo dodať? Pokiaľ vidím, vadí to zatiaľ dvom lidem. Máte slovo – a to je Vaša sloboda. Inak je video 30. 6. 2015 dôjde k stretnutiu planét Jupiter, Venuša:)

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Naštěstí to nebude fyzický střet, ale pouze setkání na obloze. Ale určitě to bude moc hezká podívaná. 😉

      • Karel napsal:

        Nechci z toho dělat kovbojku, ale už když jste ten citát vepisoval do článku, muselo vám být jasné, že to u poloviny (nebo nevím kolika procent) lidí vyvolá opovržení. Pak se ptám jinak: Čeho jste chtěl docílit. Jestli chcete být politicky korektní, pak by se narážky do politiky neměly vůbec v článcích oběvovat. A to samozřejmě na jednu ani druhou stranu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tak tedy čeho jsem chtěl docílit – informovat o možném objevu Philae trochu jinak, než jak je tuctově běžné. Jak jsem psal v jiném komentáři – při vymýšlení článku mne okamžitě tato paralela napadla a líbila se mi. Víte, možná mi to nebudete věřit, ale u toho samotného výroku mi ani tak nezáleželo na to, v rámci čeho byl přednesen, ale jakou vyvolal reakci – pokud si najdete třeba na YouTube záznam, uvidíte, že lidé v sále začali tleskat. Málokdy se stane, že jedna jediná věta vyvolá tolik emocí. A přesně toho samého jsem chtěl docílit u našeho článku. Nešlo mi o historickou událost, ke které se výrok vázal, ale o pozitivní emoce, které s sebou přinesl.
        K politické korektnosti – já právě říkám, že není nutné být na 100% politicky korektní a o některých věcech nemluvit. Tedy abych byl přesný – pokud někdo napíše např. komentář k článku o miniraketoplánu X-37 něco o tom, že Američané v Iráku dělají to a to, rozpínání, bla bla bla, však to znáte, tak to tam nepatří. Ale takovýhle oslí můstek je v rámci tolerance, kterou si autor i komentující mohou dovolit. Jak jsem řekl už v jiném komentáři – obě události spolu tématicky nesouvisí, šlo pouze o předání radosti ze sdělení, že se podařilo objevit něco/někoho, co/kdo byl/o dlouho hledaný/é.

  11. Karel napsal:

    Ale bože, proč ten amerikanizační podtext v začátku článku?
    Nejúdernější sdělení? Ale jděte se bodnout. Jen proto že to média označí za nejúdernější sdělení, tak my všichni budeme kvákat, jak ony pískají ?

    Proč teď neřeknou: „We broke it completely… “ …To by taky mohlo být nejúdernější sdělení toho v jakém stavu je Irák dnes.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nevím proč jsou někteří lidé tak alergičtí na cokoliv, co se týká USA. Pamatuju si, jak se u jednoho naše článku, kde byla fotka diorámatu lunárního přistání rozčiloval jeden čtenář, co si to dovolujeme cpát tam americkou vlajku. 😀 Tenhle váš komentář mi přijde na stejné rovině. Při vymýšlení názvu článku jsem si prostě na tuhle větu vzpomněl a přišlo mi trefné to použít a zároveň to i vysvětlit v článku. Uznejte, že vámi navrhovaná věta by se do nadpisu tohoto článku příliš nehodila. 😀
      Chápu, že někteří lidé nemají rádi USA, někteří zase nemusí Rusko. Myslel jsem si ale, že čtenáři náš blog už dost dobře znají a vědí, že měříme všem stejně. Pokud se někomu něco povede, vysekneme mu stejnou poklonu, ať je to Američan, Rus, Číňan, Japonec nebo Evropan. Stejně tak pokud někdo něco pokazí, dojde k havárii, budeme používat stejná slova bez rozdílu národnosti. Rozhodně neskáčeme, jak kdo píská. Asi náš blog čtete krátce, možná až u nás přečtete více článků, tak pochopíte, že nás se opravdu skákání podle velmocí skutečně netýká. 😉

    • Adhara napsal:

      Tiež nechápem, prečo to rozčúlenie. Antiamerikazmus evidentne kvitne nielen v literárnych kruhoch. Pre mňa normálny titulok, ktorý má čitateľov zaujať. Ešte by som možno chápala argument nižšie, že sa to nehodí k európskej sonde, ale celé mi to skrátka pripadá ako veľa kriku pre nič. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.