Děti, pošlete svůj obrázek do vesmíru!

Evropský teleskop CHEOPS (CHaracterising ExOPlanets Satellite) by se měl do vesmíru vydat v roce 2017 a jeho úkolem je studovat planety, které krouží okolo cizích hvězd. Co je ale na misi zajímavé už teď je to, že teleskop s sebou ponese i 3 000 kreseb evropských dětí. Je-li Vám mezi 8 a 14 lety, a chcete se do akce zapojit, neváhejte. Pokud do uzávěrky (31. října 2015) dorazí méně než 3 000 obrázků, poletí do kosmu všechny. V opačném případě ESA z obdržených obrázků náhodně vylosuje 3 000 kousků, které poletí na teleskopu. O tom, zda byl Váš výkres vybrán se dozvíte v průběhu roku 2016.

Teleskop CHEOPS

Teleskop CHEOPS
Zdroj: http://www.raumfahrer.net/

Akce se mohou zúčastnit děti ze všech zemí, které jsou součástí ESA, nebo s ní spolupracují, což splňuje jak ČR, tak Slovensko. Děti mohou kreslit cokoliv, ale bylo by vhodné, pokud by kresby vystihovaly téma letů do vesmíru, hledání cizích planet a podobně. Ze soutěže budou vyřazeny obrázky s náboženskou, rasovou, sexuální nebo politickou tématikou.

CHOPS samozřejmě nebude mít na palubě výkresy ve fyzické formě – vybrané obrázky budou speciální technikou zmenšeny do podoby miniatury, které budou umístěny na jedné ze dvou plaket. Z tohoto důvodu je potřeba, aby kresby byly vyhotoveny pouze čárovou kresbou – např. fixou, nebo tužkou. Barevné obrázky nebudou přijaty! Abyste měli jistotu, že Vaše kresba bude mít správnou velikost, můžete si stáhnout pdf přímo od organizátorů. Každý autor může do soutěže poslat pouze jeden obrázek.

Svá díla nemůžete poslat mailem, soutěž přijímá pouze fyzické obrázky. Aby se výkresům při cestě nic nestalo, je vhodné použít odolný odklad – třeba tvrdou čtvrtku s gramáží 150 g/m2. Součástí obrázku musí být i údaje o autorovi – jméno, datum narození, poštovní a e-mailová adresa, stát a podpis rodičů se souhlasem k účasti. Svá díla směřujte na adresu:

Cheops drawing competition
European Space Agency / ESTEC, SRE-A Office Ba 115, PO Box 299
NL-2200 AG Noordwijk
The Netherlands

Organizátory by potěšilo, pokud byste ke svému výkresu přiložili i tento vyplněný formulář. Údaje v něm pomohou při interním posuzování úspěšnosti soutěže, přičemž výsledky budou v tomto případě anonymní a důvěrné. Ideální by bylo vyplnit dotazník anglicky, ale organizátoři by neměli mít problém s žádným evropským jazykem. Je důležité upozornit, že pokud dotazník nevyplníte, tak se na Vaší účasti nic nemění. Rozhodně nehrozí, že by organizátoři vyřadili kresby, u kterých chybí formulář. Jeho vyplnění je čistě dobrovolné.

Vizualizace teleskopu CHEOPS

Vizualizace teleskopu CHEOPS
Zdroj: http://www.spaceflightinsider.com/

V případě nejasností můžete navštívit oficiální stránky soutěže, případně kontaktovat organizátory mailem. Soutěž podporuje i Česká kosmická kancelář, která zároveň žádá účastníky, zda by mohli kopii, či naskenovanou verzi svého obrázku poslat i na adresu [email protected]. Česká kosmická kancelář totiž slibuje, že na svém webu vystaví české výkresy, které poletí na dalekohledu CHEOPS.

Zdroje informací:
http://www.czechspace.cz/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Send_your_drawing_into_space_with_Cheops_node_full_image_2.jpg
http://www.raumfahrer.net/news/images/CHEOPSwithstarsHunibern.jpg
http://www.spaceflightinsider.com/wp-content/uploads/2015/03/CHEOPS_2048p-1-647×532.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Děti, pošlete svůj obrázek do vesmíru!”

  1. Spytihněv Čumpelík napsal:

    Kdyz jsme u toho, je nejaka akce na InSight? Myslim tim moznost ucasti na čipu nebo dvd…. Ja jen abych nekde nechybel 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.