Svařovací centrum pro SLS má slabou podlahu

Vertical Assembly Center

My v České republice jsme si v posledních letech na šlendrián v podání stavebních firem už tak nějak zvykli – ať už mluvíme o skandálu s nebezpečnou dálnicí u Ostravy, nebo o aktuální kauze s tunelem Blanka. Člověk by skoro mohl získat dojem, že v zahraničí je situace jiná. Jenže čas od času se objeví případ, který ukáže, že nestandardní postupy nejsou jen českou národní výsadou, ale že je můžeme pozorovat po celém světě. Zdá se téměř až nemyslitelné, že by se podobný šlendrián mohl projevit i při přípravě na novou éru americké kosmonautiky.

Dokončené Vertical Assembly Center

Dokončené Vertical Assembly Center
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Realita však ukazuje, že to možné je – v Michoudově středisku se mají svařovat jednotlivé díly pro první stupeň rakety SLS, který se tu bude kompletovat na 50 metrů vysoké konstrukci Vertical Assembly Center. Podrobněji jsme o celém procesu psali v tomto článku. Společnost ESAB Welding & Cutting měla za úkol před stavbou celé konstrukce zpevnit podlahu. Ovšem kvůli „nedorozumění“ tuto práci neodvedla. I přesto zde Vertical Assembly Center vyrostlo. A jelikož se fyzikální zákony obelhat nedají, začalo docházet k deformacím. Měření ukázala na některých místech odchylku o 0,06°, což se sice zdá málo, ale při délce v řádu několika desítek metrů už se chyba nasčítá.

Zdá se, že Boeing, který je za přípravu v této fázi zodpovědný, nebude riskovat. Plán počítá s rozebráním celé konstrukce, vyztužením podlahy a opětovným sestavením – tady se bavíme o několikaměsíčním zdržení. Problém přitom přichází v tu nejméně vhodnou dobu – už zanedlouho se mělo začít se stavbou prvního exempláře prvního stupně, který měl být určený pro statické zážehy ve Stennisově středisku. Jak nakonec celá patálie dopadne a k jak velkým odkladům dojde zatím nevíme, každopádně se ukazuje, že ani kosmonautika není ušetřena problémů, které se navenek jeví téměř neuvěřitelně.

Zdroje informací:
http://www.kosmo.cz
http://nasawatch.com/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://slashdot.org/
http://spacenews.com/
http://spacenews.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/h…a2c2690e5c4bfbd87a276539965c8d22&oe=5483F260
http://www.nasa.gov/sites/default/files/14-242a.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Svařovací centrum pro SLS má slabou podlahu”

  1. gg napsal:

    Pozor, podle jiných zpráv je podlaha zcela v pořádku a k žádnému neplánovanému nezpevnění nedošlo, pouze základní deska onoho zařízení je křivá. Viz http://spacenews.com/fix-in-the-works-for-giant-sls-welding-machine/

  2. Radim Redakce napsal:

    Klasika, lidský faktor bývá nejslabším článkem řetězu 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.